Teknoloji devi Google bugün, şirketin resim tanınma teknolojisi Google Lens yoluyla kullanıcıların metin ve resimleri benzer anda kullanarak arama yapmasına ihtimal tanıyan yeni bir çoklu arama özelliğini kullanıma sunduğunu duyurdu. Google çoklu arama, Google'da görsele tarafından arama yapmanıza ve ardından söz konusu görsel aramaya metin eklemenize ihtimal tanıyor. Google sonradan, görsel arama sonuçlarını kullanmak için hem görseli ayrıca de metin sorgusunu kullanıyor.

Çoklu aramayı kullanmak için yapılması gereken de epeyce basit. Ilk Kez Android veya iOS'ta Google uygulamasını başlamak, Lens kamera simgesine değmek ve ekran görüntülerinizden birini çağırmak ya da bir fotoğraf sürüklemek gerekiyor. Akabinde görsele metin eklemek için yukarı kaydırabiliyorsunuz. sonra "+" butonuna tıklayarak dilediğiniz metini ekliyor ve aramanızı yapabiliyorsunuz. Google'ın bu özelliğini kullanabilmek için uygulamanın son sürümüne sahip elde etmek gerekiyor. 

Çoklu arama özelliği derhal yalnızca ABD'de, İngilizce dilinde beta olarak etkin. Öteki ülkeler için ne zaman kullanıma alınacağı veya beta sürecinden ne zaman çıkacağı ise henüz belirlenmiş değil.

Google'ın yeni çoklu araması ile önünüzdeki bir nesne hakkında soru sorabilecek ya da arama sonuçlarınızı renk, marka veya görsel özelliklere göre kategorize edebileceksiniz. Yani gerçekten sonuçlar genelden ziyade özele yönelik olacak. Mesela; rengini sevmediğiniz ama modelini beğendiğiniz bir giysinin fotoğrafını çekip o fotoğrafa sevdiğiniz bir rengi ekleyerek ürünü Google'da arayabileceksiniz. Şayet de bir bitkinin fotoğrafını "bakım talimatları" metni ile arayarak o bitkiye nasıl bakabileceğinizi öğrenebileceksiniz.

Google ekibi, şirketin Search'teki en son suni zeka modeli olan MUM göre bu özelliğin geliştirilebileceği yolları araştırdıklarını da belirtiyor. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/04/07/google-in-yeni-ozelligi-ile-metinleri-ve-gorselleri-ayni-anda-aramak-mumkun-hale-getirildi