Son dönemin en manâlı sorunlarından biri, kişisel verilerin bizim isteğimiz dışarıya yayılması ve bu bilgiler bir kere yayıldığında bunun önünü alamıyor oluşumuz. Bu kapsamda Google, yeni bir adım attı. Teknoloji devi, kullanıcıların Google arama sonuçlarından kaldırılmasını isteyebilecekleri kişisel bilgi türlerini telefon numarası, adres veya e-posta gibi irtibat bilgilerini içerecek şekilde genişleteceğini duyurdu.

Google'ın Search On etkinliğinde, laf konusu özelliğin bundan böyle ABD'deki kullanıcılara yaygın olarak sunulacağı ve daha sonra uyarıları içerecek şekilde genişletileceği açıklandı. Bu noktada belirtilmesi gereken en manâlı şey, Google'ın web'deki içeriği yok, yalnızca arama sonuçlarını baz aldığı. Yani bireysel bilgileriniz arama sonuçlarında görünmese bile web sitelerinde yer alabilecek. Özetle; Google'ın yapmaya çalıştığı şey, bu bilgilerin bulunmasının zorlaştırılması.

Google, özelliğin birkaç hafta içinde ABD'deki bütün kullanıcılar göre erişilebilir olacağını söylüyor. Şirket keza, kullanıcıların arama sonuçlarında görünen irtibat bilgileri hakkında proaktif uyarılar almalarını sağlayacak. Laf konusu nitelik faal edildiğinde, kullanıcılar arabulucu Google uygulamasında veya bir Google arama sonucunun yan üç noktayı tıklayarak bulabilecekler.

Early next year, you'll also be able to opt into alerts if new results appear with personally identifying information, so you can quickly request their removal from Google Search… pic.twitter.com/AFQy8bpAkX

— Google SearchLiaison (@searchliaison) September 28, 2022

Bilginin kaldırılması talebinde bulunduktan sonradan, işlenmekte olan ve onaylanan istekler aralarında filtreleme olabilmek ve sürecin uygulamadaki ilerlemesini takip olabilmek de mümkün olacak. Yeni uyarı özelliğinin, gelecek yılın başına dek etkin edilmeyeceği belirtiliyor.

Sahiden Google, bir süredir insanların bu tür arama sonuçlarının kaldırılmasını istek etmesine izin veriyor. Ancak şimdilerde ise sürece erişimi manâlı ölçüde kolaylaştırmak için çalışıyor. Yani Google arama sonuçlarından bireysel bilgilerinizin kaldırılmasını dilemek için birkaç adım ve uzun bir işlem yerine kullanıcıya tek adımlık, kısa bir süreç vadediyor. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/09/29/google-kisisel-bilgilerin-arama-sonuclarindan-kaldirilmasini-talep-etmeyi-kolaylastiriyor