Yaşlanma sürecinde en ivedi etkilenen organların başında göz geliyor. Glokom, Diyabetik Retinopati, Katarakt, Hipertansif Retinopati, Ven oklüzyonu gibi çoğu sinsi hastalık görme kaybına sebep oluyor. Bu, birçok vakit geri çevrilemiyor. Bu yüzden erken teşhis, görme kaybı vakaları için epeyce yük talep ediyor.

Beş göz hastalığına tanı konuluyor

EyeCheckup teknolojisi, yapay zeka destekli göz tarama sistemi, görme kaybını ve körlüğü durdurmak için yola çıktı. Bilirkişi hekim görüşüne ve göz damlası kullanmaya gerek kalmadan otomatik olarak göz taraması imkanı sağlıyor. Hastaların retina görüntülerinden favori herhangi bir  kuraldışılık olup olmadığını tespit etmek ve bu tür hastaları bir göz doktoruna yönlendirmek için bulut ortamında çalışıyor. EyeCheckup doğru cümbür cemaat sağlık durumu ocağında bile bir dakika içinde göz taraması yaptırabilecek. Şu lahza beş göz hastalığı için teşhis koyabilen teknolojinin hedefi bu sayıyı 20'ye dışlamak. 

Şirketin kurucusu Rim Khazhin, bununla ile ilgili şöyle konuşuyor: "Hayatımızın nitelikli ve huzurlu bir şekilde devam edebilmesi için sağlık hepimizin birincil ihtiyacı. Peki göz sağlığımız? Görme kayıplarının yüzde 80'ini erken tanı ile önlenebilir. Rutin göz muayenesi yaygın olmadığı için çoğu kişi bu durumdan muzdarip. Geliştirdiğimiz teknoloji doğruca görme kaybını ve körlüğü önlemeye çalışacağız. Biz de bu sorunu geçmek için yapay zeka destekli göz tetkik sistemini geliştirdik. Bu teknoloji bir uçtan bir uca bundan böyle herkes sıhhat ocağında bile kolayca göz muayenesi olabilecek. Bu kapsamda EyeCheckup projesine ait berat ÜSİMP Ulusal Berat fuarında 192 patent arasında üçüncü oldu. TÜBİTAK 1507 desteği kazanıldı. FDA başvurusu başlatıldı."

Sıhhat alanında iki proje daha geliştiriliyor

Tıbbi cihaz yazılımları geliştiren bir yüksek teknoloji yani DeepTech şirketi URAL Telekom, Eylül 2019'da Akdeniz Üniversitesi Teknoloji bölgesi Antalya Teknokent'te faaliyete geçti. bununla beraber yazılım performans optimizasyonu ve ölçeklenebilir bulut sistemleri konusunda danışmanlık hizmeti veriyor. Kurucusu ODTÜ'lü elektrik ve elektronik mühendisi Rim KHAZHIN, 2000 yılından bu yana ulus projeleri, kritik hava kontrol yazılımları, milyonlarca kullanıcısı olan yüksek ölçekli web ve mobil projelerde yer aldı. 

Şirket, bununla birlikte sıhhat alanında iki proje daha geliştiriyor. Bunlardan ilki 'New Vision Fundus' olarak adlandırılan yazılım, oftalmik kameralardan retina görüntülerinin elde edilmesi, iyileştirilmesi ve raporlanmasını sağlıyor. 2003 yılından bu yandan, Türkiye ve Amerika'da 600'e yakın göz doktoru ve retina uzmanı kadar kullanılıyor. ABD'de National Eye Institute, Veteran Affairs hastaneleri dahil birçok büyük kurum ve retina klinik zinciri göre kullanılan teknolojinin FDA onayı ve CE işareti bulunuyor.

Bayan doğum uzmanları için ultrason...

Diğeri ise 'New Vision Ultrason'...  Bu, ultrason cihazlarından bebek görüntülerinin ve ölümlerinin elde edilmesi, anne ve baba adaylarıyla bulut üzerinden bebek görüntülerinin paylaşılmasına imkan sağlıyor. Bu yazılım kadın doğum uzmanları ve perinatologlar için rapor hazırlama imkanı sunuyor.

Teknolojideki gelişmeler afiyet alanında manâlı gelişmeleri beraberinde getirdi. Bu durumda teşhis ve çare imkânlarını daha süratli ve etkili kılarak güvenilir sonuçlar alınmasını sağlıyor. Bilhassa dünyayı sarsan Covid-19 salgınından daha sonra bu sıhhat alanında teknoloji üreten şirketler daha çok siklet kazanmaya başladı. böylece Ural Telekom da geliştirdiği teknolojiler baştan sona dikkat çekecek girişimler aralarında yer alıyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/02/19/gorme-kaybini-engelleme-amacli-yapay-zeka-destekli-goz-muayene-sistemi-eyecheckup/