Son dönemin en popüler konularından yapay akıl artık hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. Yapay zekanın dirsek temasında bulunduğu en kayda değer alanlardan biri ise hiç şüphesiz görsel içerikler ve müzik. Apollon Engine adlı yerli teşebbüs, bu iki alanı birleştiriyor ve görsel ve videolardan akış, renk ve konuya tarafından müzik üretiyor. 

Apollon Engine girişimi başlangıçta 2020 yılının nisan ayında Alperen Taşyürek göre matematiksel bir model geliştirilerek kuruldu. Daha ardından benzer yılın haziran ayında Redzhep Mehmedov Redzebov ve Jaka Cikac'ın suni akıl modeli geliştirmesi ile bugünkü halini aldı.

Matematiksel bir model geliştirilerek kuruldu

Bizimle paylaşılan bilgilere tarafından Apollon Engine için görsellerden müzik üretme süreci başlangıçta 2020 yılının nisan ayında renk spektrumlarını çözümleme edilerek ses frekanslarına çeviren bir matematiksel model ile başladı. Aristoteles, Leonardo Da Vinci ve Kandinsky'nin kullandığı aynı ışık modelleri ile çalışan sistem daha ardından ise matematiksel model üstüne şekillenen suni zeka ile müzik üretiminde bir üst seviyeye çıkarılması sağlandı.

aynı zamanda görsellerden renk ve doku üzerinden duygu koşul analizi yapılması için geliştirilen bir görüntü işleme teknolojisi bir uçtan bir uca görselden okunan duygu durumuna kadar akorlar belirlenerek oluşturulan müziğin görselle daha fazla senet kurması sağlandı. Apollon Engine kurucusu Alperen Taşyürek, üretilen müziklerin nota dizileri olarak midi formatında üretildiği için son tatbik aşamasında farklı alanlara yönlendirilmiş müzik editörler ile kullanılabildiğini söylüyor. 

Apollon Engine ilk olarak geçtiğimiz yıl 8 Mart 2022'de Gender – Free Chain Sergisi ile kullanıcıların karşısına çıktı. Melissa Turan ile yapılan meslek birliğinde sanatçının ürettiği fotoğraf Apollon Engine kullanılarak interaktif olarak ziyaretçilerle buluştu. Daha ardından ise ArtWeeks Akaretler dahilinde yapılan meslek birliği ile Nisan 2022'de ise karma bir sergide çeşitli sanatçıların ürettiği 42 sanat eseri ile ziyaretçilerle buluştu. 1 hafta süren etkinlikte 42 eser için 1700 dinleme sayısına erişildi.

Apollon Engine'in ArtWeeks için oluşturduğu müziklerin listesine buradan ulaşmak mümkün.

Yapay zeka ile müzik üretimi alanı günümüzde epeyce popüler bir konu ve şu an bu alanda Sony'nin ürettiği Flow Machine, Aiva.ai'ın geliştirdiği ürünler fakat bu ürünler görsellerden değil dosdoğru kullanıcının seçtiği tema ve müzik türü ile imal yapılıyor. Bu yönden bakıldığı zaman Apollon Engine görsel işleme teknoloji ile öteki ürünlerden ayrılıyor.

Apollon Engine, telifli ve telifsiz müzik üretimi ile SaaS bir mahsul geliştirmeyi hedefliyor. Film ve oyun müziği üreten besteciler, bağımsız üreticiler ve sosyal medya içerik üreticileri girişimin birincil gaye kitlesini oluşturuyor. 

Müzik üretim uygulamaları çoğunlukla profesyonel olarak müzik üretimi ile ilgilenen kişilerin kullanabileceği şekilde tasarlanıyor. Alperen Taşyürek, yapay zeka teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte ilerde imal ve tüketim alışkanlıklarının da gelişeceğini ve değişeceğini düşündüğünü; bu metamorfoz sürecine Apollon Engine ile katkı sağlamayı hedeflediğini söylüyor. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/03/20/gorsel-video-akis-renk-konu-gore-muzik-ureten-yapay-zeka-projesi-apollon-engine/