Help Steps Proje Yürütücüsü ve kurucularından Gözde Venedik, Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünden mezunu... "Ya mimar veya mühendis olmak istiyordum. Bizim dönemimizim jenerasyonda aldığın bölüme kadar bölüm seçme eğilimi vardı" diyerek jenerasyonun kariyer planı yapma namına şansı olmadığını söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Lakin Ankara'da okumak istiyordum. Ama okuduğum jeoloji mühendisliği hakkında bir bilgim yoktu. Fakat alan ilgimi çekiyordu. diğer taraftan işin içine fizik ve matematiği koyunca bölüm, benim için daha da cezbedici oldu. Ayrıca de 1999'da olan büyük İstanbul depreminden sonra bu işin jeofizik mühendislerinin elinde olduğunu görünce bu alana yönelmek istedim. Bölümü dereceyle bitirdim. Okulu bitirir bitirmez yüksek lisansa başladım. Bu süreçte TÜBİTAK desteği aldım" diye konuşuyor. 

Favori Venedik, bundan sonraki süreçte bilhassa bu işin sismoloji kısmında iş bulmak için çok artı kapı açılmadığını söylüyor ve ekliyor: "Jeofizik mühendisi iseniz egzersiz alanınız arazi... Şartlar cinsiyetten bağımsız çalışan herkesi zorlayan cinsten..."

Arazide çalışan tek bayan mühendistim

Girişimci, sonradan bir enerji şirketinde işe girdi. "Bu aynı zamanda bir ulus şirketi. Fazla fazla çalışan bayan mühendis vardı. Lakin hepsi Ankara'da merkezde çalışıyordu. Benim dönemime kadın mühendisler, araziye pek gitmiyordu, saha çalışmalarına katılmıyordu. Fakat ben şanslıydım. Çünkü işe girdiğim dönemde vizyonel bir yöneticiyle çalışmaya başladım. Onun doğru Türkiye'nin ücra noktalarında yer alan saha çalışmalarına katıldım. Hatta ara sıra arazide bir takım zamanlarda çalışanların aralarında tek kadın bendim. 

Düşünsenize mühendisim, kadınım...  Taşradaki algının bütün tersi bir profildeydim. Orada daha çok kadın dediğin evinde oturur, ev işi yapar. İllaki bir meslek sahibi olacaksa da fakat öğretmen olabilir. Ben üniversitede birim seçerken de ailemden bu yönde zorlama hissettim. Onlar "Kızım hoca ol, rahat et" diyorlardı. Çünkü, öğretmenliğin mühendisliğe kadar daha rahat meslek olduğuna inanıyorlardı. Yani "İyi bir anne, iyi bir iş kadını, iyi bir benzer ol" mantığıyla bir kadınını toplumsal olarak her rolde en iyisi olması ve en iyisini yapması bekleniyor."

Tüm bu vakit kapsamında her zaman erkek yöneticilerle çalıştığını söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Kadın yöneticilik teklifi de aldım lakin maalesef içinde bulunduğum diğer sorumluluklardan nedeniyle bu işi kabul etmedim. İki çocuğum da tam gelişme dönemindeydi. Eşim fazla yoğun çalışıyordu. Onların bütün yükü benim üzerimdeydi. Bu sadece çocuk bakımıyla sınırlı değil. Çünkü benim idareci pozisyonuna geçmem seslenmek pozitif mesaiye kalmam demekti. Hafta sonu egzersiz anlamına geliyordu. Eşim de işi kabul etmem yönünde destekliyordu. Fakat yine de konfor alanını ayırmak istemedim. Pişman mıyım? Hayır, değilim. Bu şart bana başka şeylerin kapısını açtı."

Bir işin sosyal mesuliyet tarafı defalarca ilgimi çekti

Kendi kariyeri çok iyi gidiyor olsa da içinde hep bir eksiklik olduğunu söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Bir işin sosyal mesuliyet tarafında olmayı daima istiyordum. Bir gün eşim bir fikirle geldi. Dijital dünyaya uygun bir takviye platformu kurmayı hayal ettik. Bu dek fazla derneği bir arada toplayan bir platform oluşturduk ve daha da önemlisi hiç para harcamadan insanlara destek edebilme duygusunu herkese yaşatmak istedik." 

Kendisi gibi mühendis eşi Erkut Venedik ile Help Steps'i kurdu. Girişimci, bu işe kanalize yapabilmek için kamudaki işine bir süre ara verdiğini söylüyor. "Pandemiden nedeniyle işime bir zaman ara verdim. Kendi kariyerimde iyi bir noktaya geldiğimi düşünürken Help Steps beni ayrı bir noktaya çekti" diyerek girişimciliğin ona kattığı şeyi açıklıyor. 2019 yılının Eylül ayında beta versiyonu Help Steps uygulaması, 2020'nin Ocak ayında ise hem iOS keza de Android platformları için kullanıma sunuldu. Şimdiye değin 850 bin kullanıcıya ulaştı.

Evli oldukları için yatırım yapmaktan çeki yatırımcılar oldu mu sorusuna şöyle cevap veriyor: "Böyle bir dezavantajımız var. Bu algıyı ben de duydum. Fakat bizim açımızdan o kadar bir koşul söz konusu yok. Çünkü kağıt üstünde herhangi bir ortaklığımız laf konusu yok. Şirketin yüzde 100'ü eşime ait. diğer taraftan biz birbirimizden şiddet alarak bu projeyi bir araya getirdik. Beraber olmasaydık zaten bu işi bu ayla getiremezdik. Fiilen iki yakın arkadaş da ortaklık kurup, ayrılabiliyor. Bu da gerçekte tam olarak böyle bir şey."

Favori Venedik, teknoloji dünyasındaki başlıca sorunun kadınların ilişkilendirildikleri temsil biçimi olduğuna inanıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Bizde kadın girişimi denince birincil akla gelen şey bundan kastı yaptığı el emeğini küçük çaplı ticarete dönüştüren kişi... Türkiye'de bu kavramın daha aşağı metni böyle okunuyor. Bunları yapanları takdir ediyorum. (Annem de bunlardan biri. sosyal ağ üzerinden el işlerini satıyor.) Lakin biz kadınlar olarak sadece bu değiliz. Bayan girişimciler, yalnızca domestik alanlarda değil; teknoloji, bilgisayar, sağlık durumu yani her sektörde minimum erkekler kadar başarılı bir girişimci olabiliriz. Ilk Kez bu algılama kırılmalı."

Serinin öteki yazılarına buradan ulaşabilirsiniz!

Kaynak: webrazzi.com