İnsan hayatını manâlı ölçüde kolaylaştıran GPS projesinin temelleri 1960‘lı yıllara dayanıyor. Proje, olur ya de kimsenin düş bile edemeyeceği bir dizi gizli mühendislik çalışmasının ürünü. ABD Savunma Bakanlığı, GPS teknolojisini 1973 yılının başlarında 24 uydu ile çalışacak şekilde tasarladı. Fakat projenin bütün olarak işler ülkü gelmesi 1994 yılının sonlarına dürüst olmuştu. GPS, o dönem Bradford Parkinson, Roger L. Easton ve Ivan A. Getting gibi mühendislerin icatları ile bugünkü haline geldi.

Global Positioning System (GPS), hava, deniz ve kara yolculuğu için konum, sürat ve zaman verilerini senkronize etmek için uydular, GPS alıcıları ve algoritmalar kullanan bir navigasyon sistemidir. Cep telefonları, arabalar, akıllı saatler ve İHA‘lar gibi daha yüzlerce alanda kullanılan GPS, haritada bulunduğunuz konumu gösterir. bu nedenle GPS teknolojisi sayesinde kaybolmak artık büyük bir dert değildir.

GPS uyduları, Dünya merkezli altı yörünge düzleminde, her biri dört uyduya sahip almak üzere 24 uydudan oluşan bir takımyıldızdan oluşur. Fakat son dönemlerde yayınlanan raporlara tarafından bu uydulardan sadece 18 adam başına aktif olarak çalışmaktadır.

GPS nasıl çalışıyor?

GPS, trilaterasyon adı bahşedilen bir teknikle çalışır. Konum, sürat ve yüksekliği hesaplamak için kullanılan trilaterasyon tekniği, konum bilgilerini elde etmek için uydulardan gelen sinyalleri toplar. Bu teknik, açıları değil de mesafeleri değerlendirmek için hizmet veriyor. 

Dünyanın etki alanında yer alan GPS uyduları, dünya üstünde çalıştırılan bir GPS cihazının okuması ve yorumlaması için sinyaller gönderir. Bu uydulardan gelen sinyaller sonrası çalıştırılan GPS alıcısı, bu bilgiler ile dünya üzerindeki konumunu hesaplayabilmektedir. Çalıştırılan GPS cihazı, dünya üzerindeki konumu hesaplamak için minimum 4 GPS uydusundan gelen sinyallere gereklilik duyar.

GPS hangi alanlarda kullanılıyor?

GPS teknolojisi, ayrı sektördeki işletmeler ve kuruluşlar kadar kullanılan kuvvetli bir araçtır. Harita mühendisleri, askeri kuruluşlar, pilotlar, tekne kaptanları, birincil müdahale ekipleri, madencilik ve tarım sektöründe çalışanlar, GPS kullananlardan yalnızca birkaçıdır.

başkaca hassas sürat ölçümleri olmak, konumu saptama etmek, konumu izlemek veya adres tarifi(navigasyon) için GPS bilgilerine gereklilik duyulur. GPS teknolojisi az kalsın tüm hava koşullarında çalışır.

GPS teknolojisi en çok da askeri amaçlar için kullanılmaktadır. Özellikle buluş, gözetleme, istihbarat ve İHA görevlerinde GPS teknolojisinin büyük bir yardımı olmaktadır. Dağlık arazilerde niyet konum tespit, askeri silahların belirlenen hedefi vurması için GPS teknolojisinin büyük yardımı olmaktadır.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/gps-nedir-konum-tespiti-nasil-yapiliyor
Yorumlar