Samsung Electronics ve SK Hynix, Başkan Moon Jae-in‘in yönetimi kadar tasarlanan milli bir plan kapsamında 2030 yılına dek sözde geçirgen araştırma ve üretimine 510 trilyon won’dan (G.Kore resmi para birimi) fazla yatırıma liderlik edecek.

Moon, Seul‘ün güneyindeki bir Samsung fabrikası olan ülkenin en gelişmiş çip fabrikasına yaptığı ziyaret esnasında girişimle ilgili çip yöneticilerinden bir brifing aldı.

İcra Kurulu Başkanı Park Jung-ho, Samsung‘un 2030’a dek harcamalarını yüzde 30 arttıracak ve 151 milyar dolara çıkacağını belirtti. Hynix, Yongin’deki dört yeni tesis için 106 milyar dolarlık planına ek olarak mevcut tesislerde 97 milyar dolar genişleme taahhüt ettiğini bildirdi.

Yatırım ABD, Çin ve Avrupa Birliği‘nin küresel çapta bir yonga kıtlığının sadece bir avuç Asyalı üreticiye olan bağımlılığını ortaya çıkardıktan daha sonra gerçekleşti. Bu yatırım hem pandemi sürecindeki yaralı ekonomileri onardı. Yonga kıtlığı derhal otomobillerden akıllı telefonlara ve ekranlara yayılıyor. Sözde iletken sorunu Washington’dan Brüksel’e oradan da Pekin’e dek uzanıyor.

Söz konusu durum yapay zekadan otonom araçlara ve bağlantılı evlere dek çığır açan ilerlemelerin temelini oluşturan bir teknolojidir. ABD’nin güvenlik müttefiki ve Çin’e büyük bir ihracatçı olan Güney Kore, kendi imal gücünü artırıyor.

Güney Kore

Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı benzeri iletkenlerin Güney Kore’nin ihracatının en büyük payını oluşturduğunu belirtti. Hem yonga ihracatının 2030 yılına değin iki katına çıkarak 200 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini bildirdi.

Samsung ve Hynix, tüm cihazlar için depolamayı işleyen esas güya iletkenler olan dünyadaki hafıza yongalarının büyük bir çoğunluğunu üretiyor. Ancak AI (suni akıl) ve data işleme teknolojileri Güney Kore‘nin şimdiye kadar geride kaldığı alanlar olmuştu.

Apple‘ın iPhone işlemcileri yapan Tayvan, yarı iletken imalatının etken olduğu bir uzmanlık alanı olarak biliniyor. Samsung bu alanda daha saldırgan bir şekilde rekabet etmeyi, Nvidia‘nın bir takım grafik kartı işlerini teminat altına almayı ve Qualcomm‘un mobil yongalarından daha büyük bir pay almayı hedefliyor.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/guney-kore-teknolojiye-hukmetmeye-calisiyor
Yorumlar