Hepsiburada, "Hepsiburada Smart by MIMEX" ile ilk zeki ve kasasız mağazasını açtı. derhal bir pilot proje olan Hepsiburada smart by MIMEX, 2020 sonunda AB komisyonun verdiği 2.2 milyon euro özendirme ve 5 meslek ortağı ile hayata geçti. İş ortakları aralarında Spindox, Foundizione Bruno Kessler, Cefla ve Metrica 6 yer alıyor.

Nasıl çalışıyor? 

Akıllı mağazanın girişinde Hepsiburada Smart by MIMEX uygulamasını indirmek için QR kod'u okutmanız gerekiyor. Peşinde uygulamaya kayıt olarak girişte bulunan QR kodu tarattığınızda mağaza kapısı otomatik olarak açılıyor. 

Mağazaya antre yaptığınızda, raflardan istediğiniz ürünü alıp ilerleyebiliyorsunuz. Raflardan aldığınız her ürün otomatik olarak sepetinizde beliriyor. Eğer bir ürünü almaktan vazgeçip rafa geri koyarsanız, ürün,  sepetinizden otomatik olarak siliniyor. Mağazadan çıkış yaptığınızda ise otomatik ve aynı zamanlı olarak uygulamadaki kayıtlı kredi kartından ödeme alınıyor. 

Mağazada sizi takip eden 4 kamera bulunuyor. Buna ilave olarak raflarda yük sensörü bulunuyor. Hepsiburada smart by MIMEX, yük sensörü ve görünüm işleme teknolojisinden faydalanıyor. 

Pilot mağaza, pandemi dönemindeki önlemler dikkate alınarak aynı anda 3 kişinin alışveriş yapabileceği şekilde tasarlandı. Bu bağlamda her 3 birey de aldığı ürünleri ayrı bir şekilde ödeyebiliyor. İleride mağazada alışveriş yapan birey sayısının 5'e çıkarılması planlanıyor.

Gelecek planları 

İstanbul Mecidiyeköy Trump AVM içerisinde bulunan mağaza müşterilerin kullanımına 1 Ocak 2023 itibariyle sunulacak. Ayrıca İspanya'daki bir üniversitede mobil zeki mağaza açılması gelecek planları aralarında yer alıyor. İlerleyen dönemde mağazanın Hepsiburada ile entegrasyonu tamamlanarak ödeme sistemine çeşitlilik kazandırılacak. 

Teknolojisi 

Hepsiburada smart by MIMEX, Amazon Go'da seçim edilen RFID teknolojisinin aksine önem sensörü ve bakış işleme teknolojisiyle ürünlerin yok, tüketicilerin merkeze alındığı bir yapıyla karşımıza çıkıyor.

Son olarak görünüm işleme teknolojisinin herhangi bir görüntü işleme eyleminde bulunmadığını belirtelim. Mağazadaki kameralar sizi tarif etmek için görüntünüze bir renk ataması yapıyor. Alışveriş her tarafında sadece bir QR kod olarak hareket ettiğinizi söyleyebiliriz. 

Hepsiburada yetkililerinin aktardığına kadar, Amazon Go'nun RFID teknolojisine sahip dükkanları 2.5 milyon dolar yatırım ile hayata geçerken, bir Hepsiburada smart by MIMEX mağazası 170 bin euro gibi bir yatırımla kurulabiliyor. Hepsiburada CTO'su Alexey Shevenkov, Hepsiburada smart by MIMEX'in kuruluş hikayesini, öteki zeki mağazalardan farkını ve gelecek planlarını anlattı. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/09/08/hepsiburada-ilk-fiziksel-akilli-magazasini-acti-hepsiburada-smart-by-mimex