Türkiye'nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net, Türkiye istihdam piyasasına katkısını ortaya koyduğu “Kariyer.net'in İşgücü Piyasası Üzerindeki Etkisi” raporunu açıkladı. Politika Tahlil Laboratuvarı meslek birliği ile hazırlanan ve istihdamdan meslek bulgu dinamiklerine, böylece fazla konuda detaylı bir tahlil sunan rapora göre, yılda 1,6 milyondan pozitif birey aracısız ve dolaylı olarak yeni işini Kariyer.net ile buluyor. 23 yıldır milyonlarca kişiyi hayallerindeki işle buluşturduklarını söyleyen Kariyer.net CEO'su Fatih Uysal, kendi bünyelerinde kurdukları ve yatırım yaptıkları girişimlerle Türkiye'de işgücü piyasasının gelişimine ve dönüşümüne de öncülük etmeyi hedeflediklerini belirtti.

Kariyer.net, Türkiye işgücü piyasası üzerindeki etkilerini ve piyasanın gelişimine sağladığı katkıyı ortaya koyduğu etki raporunu açıkladı. Politika Çözümleme Laboratuvarı (PAL) kadar hazırlanan çalışmanın sonuçlarına kadar; 2019-2021 döneminde yılda ortalama 1,6 milyondan pozitif kişi yeni işini Kariyer.net ile buldu. Bu etki, Kariyer.net ekosisteminde bulunan platformlar da dahil edildiğinde aracısız ve dolambaçlı olarak yılda 2,6 milyon kişiye erişiyor. Son 10 yıldaki tesir değerlendirildiğinde ise Kariyer.net ve İşin Olsun platformları üzerinden sağlanan aracısız olarak istihdam etkisinin 8,6 milyonu bulduğu görülüyor.

Türkiye'de istihdam ve iş bulgu dinamiklerine dair ayrıntılı bir çözümleme sunan “Kariyer.net'in İşgücü Piyasası Üzerindeki Etkileri” çalışması, 11 Ekim'de düzenlenen toplantıda, Kariyer.net CEO'su Fatih Sakin, Politika Çözümleme Laboratuvarı Idareci Ortakları Emre Koyuncu ve Esen Çağlar kadar kamuoyuyla paylaşıldı.

Araştırmanın metodolojisi ve önemli çıktıları hakkında bilgi veren Politika Analiz Laboratuvarı Idareci Ortağı Emre Koyuncu, çalışmanın Kariyer.net'in Türkiye işgücü piyasası üzerindeki etkilerini ve piyasanın gelişimine sağladığı katkıyı ortaya kurmak nedeniyle Ocak-Mayıs 2022 döneminde yürütüldüğünü söyledi.  Kariyer.net ve TÜİK verilerine dayanarak hazırlanan rapor dahilinde ikisi işverenlere, üçü de adaylara yönelik edinmek üzere 5 anket çalışması yapıldı. Anketlere takriben 13 bin birey katıldı. Türkiye'de son 10 yılın istihdam ve iş bulgu dinamiklerini paylaşan Koyuncu, manâlı verilere değindi.

İşe yerleşen her 3 kişiden yaklaşık biri Kariyer.net araçlarını kullandı

Koyuncu: “2021 yılına baktığımızda iş arayan kişi sayısı 5,8 milyon. 2010'dan bu yana internet üzerinden meslek arayanların sayısı 2,8 katına çıktı. Geçtiğimiz yıl internet kullanan her 10 kişiden biri internet üzerinden meslek ararken, Kariyer.net yoluyla 3,2 milyon birey meslek başvurusu yaptı. 2019-2021 dönemi değerlendirildiğinde işe yerleşen her 3 kişiden yaklaşık biri Kariyer.net araçlarını kullanmaktadır” dedi.

Araştırmayı Kariyer.net'in istihdama, işgücü piyasasının gelişimine ve istihdamda kapsayıcılığın gelişimine katkıları olarak 3 başlıca başlıkta gerçekleştirdiklerini söyleyen Koyuncu öne meydana çıkan katkıları paylaştı: “Çalışmanın sonuçlarına kadar doğrudan ve dolambaçlı etkiler bir arada değerlendirildiğinde, 2019-2021 arasında yılda sıradan 1,6 milyon birey Kariyer.net ile iş buluyor. Kariyer.net ekosisteminde bulunan diğer platformların doğrudan ve dolambaçlı etkileri değerlendirildiğinde yılda toplam 2,6 milyon kişi işini Kariyer.net ile buluyor”.

İşverenlerin yüzde 42'si Kariyer.net olmasaydı istedikleri nitelikte çalışanı bulamayacağını düşünüyor

Kariyer.net'in geniş işveren ve aday ağıyla işgücü piyasasındaki talep ve talebi buluşturduğunu, işe yerleşmelerin uzun süreli ve verimli olmasına katkı sağladığını söyleyen Koyuncu, “Araştırmamızın çıktılarına kadar, Kariyer.net'te meslek arayanların yüzde 68'i Kariyer.net baştan sona kendilerine uygun meslek ilanları bulduğunu, işverenlerin ise yüzde 64'ü aradıkları nitelikte adaylara ulaşmada Kariyer.net'in katkı maddesi verdiğini belirtti. Kariyer.net üzerinden ilan açan işverenlerin yüzde 42'si Kariyer.net olmasaydı istedikleri profilde insan kaynağına ulaşamayacaklarını açıklama etti. Buna tarafından, Kariyer.net yoluyla işe yerleşenler, diğer kanallardan iş bulan adaylara kıyasla beklentilerine daha uygun işlere erişebilmektedir.  Türkiye İşe Yerleşen Anketi'ne kadar Kariyer.net ile işe girenlerin yüzde 72'si hüner, deneyim ve eğitimlerine uygun bir işe yerleştiklerini söylerken, yüzde 58'i girdikleri işte kariyer gelişimi imkânı bulduklarını belirtmiştir.

Kariyer.net iş arama ve işe alım süreçlerini hızlandırdı

Politika Tahlil Laboratuvarı Yönetici Ortağı Esen Çağlar ise şu verileri paylaştı: “Kariyer.net kullanan işverenlerin ve adayların yüzde 64'ü işe alım ve iş arama süreçlerini hızlandırdığını belirtiyor. İş arayanların yüzde 71'i Kariyer.net bir uçtan bir uca daha pozitif işyeri hakkında veri edindiğini belirtirken yüzde 62'si ise egzersiz alanındaki istihdam koşulları hakkındaki bilgiye erişimin kolaylaştığını belirtiyor”.

Her yıl 498 bin genç Kariyer.net yoluyla işe yerleşiyor

Bir yılda aracısız olarak Kariyer.net aracılığıyla işe giren 797 bin kişinin yaklaşık 200 bini gençlerden (20-29 yaş) oluşuyor. Dolambaçlı etki de dâhil edildiğinde Kariyer.net her yıl işe yerleşen 498 bin gence fayda sağlıyor. İş deneyimi 5 yılın aşağı olan ve 29 yaşın altındaki işe yerleşenler aralarında her 4 gençten biri Kariyer.net ile başvurduğu staja kabul edildiğini belirtiyor. İlk kez bir işe yerleşen adayların ise yüzde 30'u bu işlerine Kariyer.net aracılığıyla giriyor.

Fatih Sakin - Kariyer.net CEO

Fatih Uysal: Kariyer.net'i günde 1 milyona yakın birey ziyaret ediyor

1999 yılında 4 gencin bir başlangıç-up olarak kurduğu şirketin   2006 yılında Türkiye'nin dijitalleşmesine öncülük eden iLab grubu bünyesine geçtiğini bildiren Sakin, iLab'in sağladığı yenilikçi teknolojiler ve stratejik yardım ile seri büyümesine devam ettiğini söyledi. Sakin keza, şu an 493 çalışanla 600 binden artı şirkete hizmet verdiklerini ve 28 milyonu aşkın özgeçmişe de konut sahipliği yaptıklarını vurguladı.

Bugün bizim için heyecanlı bir gün 23 takvim serüvenimizde her zaman "işimiz gücümüz meslek bulmak" mottosuyla hareket ettik. 493 kişilik Kariyer.net ailesi olarak; platformlarımızda yeni yeteneklerini arayan yüz binlerce patron ve hayallerindeki yeni işi arayan milyonlarca adayın güvenini korumaya, onlar için kendimizi her gün yenilemeye, hep daha iyisini yapmaya çalıştık. Politika Analiz Laboratuvarı'nın (PAL) gerçekleştirdiği "Kariyer.net'in Türkiye İşgücü Piyasası üzerindeki etkileri" çalışmasının sonuçlarını, bugün kamuoyu ile büyük bir gururla paylaşıyoruz. Ocak-Mayıs 2022 arasında yapılan, 13 bin kişinin katıldığı 5 öbür anket ve TÜİK işgücü verilerine dayanan bu tesir analizi Kariyer.net'in işgücü piyasasının gelişimine ve dönüşümüne olan katkılarını ortaya koyuyor.

Kariyer.net'te yılda ortalama 240 bin bildiri yayınlandığını ve jurnal toplam 950 binden fazla ziyaret gerçekleştiğini söyleyen Sakin, her gün 6 binden artı yeni adayın platforma eklendiğini de belirtti. Kendi bünyelerinde kurdukları ve yatırım yaptıkları girişimlerle doğru adayın doğru işle buluşmasını kolaylaştırmayı hedeflediklerini söyleyen Uysal şöyle devam etti: “2014 yılında İnsan Kaynakları sektörünün tek, internet sektörünün birincil Ar-Ge Merkezini kurduk. Mühendislerimizin, gelişmiş altyapımızı ve Ar-Ge kaynaklarımızı kullanarak geliştirdiği web, mobil web ve mobil uygulamalardan oluşan platformlarımızı, yeniliklerle aralıksız ileriye taşıyoruz.

Kariyer.net'in İşgücü Piyasaları Üzerindeki Etkileri başlıklı raporuna buradan ulaşabilirsiniz. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/10/20/her-yil-16-milyon-kisi-yeni-isini-kariyernet-ile-buluyor