Hisar-A projesi o dönemki adıyla Savunma Sanayii Müsteşarlığı kadar 20 Haziran 2011 tarihinde başlatıldı. Hisar-A’nın birincil deneme atışları 6 Ekim 2013 günü yapıldı. Başlangıçta 2017’de envantere girmesi planlanıyordu. Ama ordunun daha kabiliyetli sistem talep etmesi üzerine ikinci kez geliştirilmeye başlandı. Hazırlıkları tamamlanan sistemin gelişen kabiliyetlerine şive yapmak için buna Hisar A+ dendi. Çoğu atış testi Tuz Gölü Atış Sahası‘nda yapıldı.

Hava savunma şemsiyesinin eksikliği Türkiye’nin hudut ötesi operasyonlarında hissedildi. Özellikle 2020’nin ilk aylarında İdlib bölgesinde Rus/Rejim uçakları Türk askerini bombalamıştı. 33 Türk askerinin bombardımanda şehit olmasının gerisinde Bahar Kalkanı Harekâtı başlatıldığında, Türkiye şehirlerini ve kritik noktaları koruyabilecek modern hava savunma sistemlerine sahip değildi. O günlerde Hisar-A‘nın İdlib’e yakın bir yere gönderildiği SSB Başkanı İsmail Demir tarafından açıklandı. Ama süratli üretime 2020 ortasında geçeceği söylendi. Hisar füzeleri için ithal edilen girişim tapalarına yasaklama uygulanınca hızlı üretime geçiş azıcık daha uzadı.

16 Aralık 2020’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Geliştirilen ilk milli ve yerli hava savunma füze sistemimiz HİSAR-A+’nın envantere giriş öncesi son kabul testi yapıldı.” dedi.

Sistemi kullanacak personellerin eğitimlerinin devam ettiği geçen hafta duyurulmuştu. Gelinen son noktada, 3 Mayıs 20201 itibariyle, proje başlangıcından 10 yıl sonradan ilk Hisar A+ envantere girmiş oldu. Muayene ve kabul testinin videosu paylaşıldı. Bundan daha sonra orta irtifadaki hedefler için Hisar O+ envantere girecek. sonra Patriot‘a yakın irtifa ve menzilde görev yapacak milli sistem SİPER envantere girecek. Onun üstündeki katmanda Rusya’dan aldığımız S-400 Triumf tayin yapacak. Hava ve füze sistemlerine karşı savunma amacıyla katmanlı hava savunma şemsiyesi oluşturulmaya devam ediyor.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/hisar-a-fuzesi-hedefini-basariyla-vurdu
Yorumlar