Blockchain'in yalnızca arkadaşlarınızla konuştuğunuz yeni ve heyecanlı bir konu olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Hollywood dahil almak üzere bütün dünya bugünlerde bunu konuşuyor. Özellikle hayatın her alanından bambaşka meslek kolları bununla ilgili konuşmak, hatta belki toplantılar hazırlamak zorunda. Çünkü gelecek burada ve geride kalmamak için adapte olmaları gerekiyor.

Örneğin Fox Entertainment kanalı bu akımı bir fırsata çevirmek isteyen kurumlardan biri. Geçenlerde Blockchain Creative Labs ile kuracağı yeni NFT platformu için 100 milyon dolarlık bir usta fonu ayırdığını açıkladı. Blockchain Creative Labs'in buradaki esas işlevi, Fox Entertainment'ta yayınlanacak dizi ve filmlerdeki karakterlerin ve bu sahnelere uygun arkadaki plan, hareketli gif gibi becerikli işlerin NFT'lerinin üretileceği pazar yerini işletmek olacak. Aynı pazar yeri için Fox Entertainment'a Marvel'in de katıldığını belirtelim. Marvel evrenindeki karakterlerin NFT'leri bu platformda olacak.

Aracıyı aradan çıkarmak

Blockchain'in olur ya de en fazla içerik üreticilerine faydası dokundu çünkü artık içerik üreticiler, aracı rolü üstlenen ‘dağıtımcılar'a mecbur değiller. Kendi ürünlerini kendi gaye kitlelerine, izleyicilerine ulaştırabiliyorlar. Hatta kendi kitleleri tarafından fonlanıyorlar. Dünyanın en büyük kabiliyet temsilcilerinden biri olan CAA (Creative Artists Agency) iş geliştirme başkanı Michael Yanover'ın konu hakkındaki görüşü şöyle:

“İnanıyoruz fakat; Blockchain teknolojisi ve NFT'lerin yükselişiyle birlikte davet dünyasında hikâye anlatıcılarına, trend yaratıcılarına, ikonlara ve fikir liderlerine eşi güya görülmemiş fırsat kapıları açılacak.”

Blockchain'e inandıklarının az kalsın bir kanıtı gibi kurumun, Theta Onaylayıcı Şirket ve Idare Konseyi'ne  (Enterprise Validator and Governance Council) katıldığını da ekleyelim. Kurulda, kripto firmaları ve yatırımların yanı sıra Google, Samsung ve Sony de yer alıyor. Blok zincir tabanlı bir yayınlama platformu olan THETA.tv'nin, platformundaki yayıncıların ve izleyicilerin TFUEL cinsinden kripto para kazanmasını sağladığını hatırlatmakta üstünlük var.. 

24 Eylül 2021'de yayınlanan, dünyanın birincil NFT filmi Zero Contact'in başrolünde Anthony Hopkins oynuyor. Bu filmin NFT'si bununla beraber dünyanın birincil interaktif sofistike bulmacasını içeriyor. Bu interaktif bulmaca çözüldükçe hakiki zamanlı olarak güncelleniyor ve nihayetinde Zero Contact evreninde gizli bir ödüle göze çarpan ediyor. Bir diğer deyişle hemen hemen dijital bir define avı! Filmin yayınlandığı platform olan Vuele bütün bunları diğer taraftan imzalı poster ve kamera arkası görüntülerden oluşan bir ödül paketi çekilişiyle taçlandırdı.

Moviecoin ise bütün da şu sıralar Russell Crowe'un başrolünü oynayacağı Prizefighter filmine fon topluyor. Opensea'den alınan NFT'ler, sahiplerine bir zeki anlaşma vasıtasıyla otomatik olarak filmin kârından binde 16 pay verecek. Bahsi geçen NFT'ler filmde kullanılan orijinal objelerden oluşuyor ve size bedenen yollanıyor.

Türkiye'deki sinema ve dizi endüstrisinin de bu akımdan geri kalmadığını belirtelim. Bu noktada Engin Altan Düzyatan'ın da kurucularından olduğu sinema ve dizi dünyası için NFT projesi Wideangle'ı sizlere tanıtmıştık. Wideangle, NFT'ler aracılığıyla sinema, dizi ve diğer tüm dijital içeriklerin yapımını ve dağıtımını desteklemeyi planlıyor. 

Peki seyirci kitlesi açısından tüm bunlar ne aramak?

Böylece fazla insan Hollywood'un blockchain'i kucaklamasından epeyce memnun çünkü bunun karar verme sürecini olumlu yönde etkileyeceğini, izleyiciye daha çok seçme hakkı vereceğini düşünüyorlar.

Bir ‘hepsi bir arada' kripto cüzdanı ve blockchain firması olan Blackfort Wallet'ın Medium'da yayınlanan bir yazısına kadar:

“İzleyicilerin seçme hakkı yok. Birkaç yapımcı şirketten oluşan küçük bir kalabalık, geri kalan insanlığın ne izleyeceğine karar veriyor. Bu da kaliteli yapımların önündeki en büyük engel. Blockchain, oyunun kurallarını değiştiren bir teknoloji olarak devreye giriyor ve bir kurtarıcı rolü üstleniyor. Film yapımı kararları ve fonlama konusunda merkeziyetsiz bir oluşumu olası kılıyor. Bu Nedenle başlıca şahsiyet izleyicinin kendisi oluyor. Çünkü izleyici bu sistemde ne izleyeceğine oy verebiliyor ve bunun yapımını fonlayabiliyor. Hatta film başarılı olursa kâr da ediyor.”

Bir yönetmen token çıkartabilir ve yeteri dek token satarsa filmini finanse edebilir. Hem keza filmin tanıtımını gerçekleştirmek hem de para sağlamak için, çıkacak filmiyle ilgili NFT'ler üretip satabilir. Hatta bir sinema sanatçısı, kendi projesi için yarattığı NFT'lerin satışı üzerinden bir çekiliş gerçekleştirebilir ve ödül olarak bir hayranı ile bir gün geçirebilir. Böyle bir ortamdan çıkacak olan filmin iyice eşsiz olacağını belirtelim. Hiçbir stüdyonun dayatmasına, sansür ve değişikliklerine maruz kalmayacak bağımsız bir film…

Hollywood'un o bilindik formülünden sıyrılıp böyle özgürce yapılan bağımsız filmleri izlemeye hasret kalmadık mı?

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/05/17/hollywoodda-blockchain-etkisi