Değişik sektörlerde bilhassa üretimi etkileyen çip felaketi yani Chipageddon'dan en fazla etkilenen sektörün otomotiv otomotiv olduğunu yazmıştık. O Kadar oysa bu vakit dilimi içinde Volkswagen, Nissan, Hyundai, Toyota ve General Motors gibi şirketlerin Amerika Birleşik Devletleri, Meksika ve Avrupa'daki imal hatları kapatılmış, ABD merkezli otomotiv şirketi General Motors, piyasadaki çip kıtlığının kâr beklentilerini 2 milyar dolara dek düşürebileceğini açıklamış, Honda, Japonya'daki fabrikalarından birindeki araba üretimini 4 bin vasıta kadar azaltacaklarını belirtmiş, Nissan da Note hatchback modelinde bir üretim düzeltmesine gideceklerini söylemişti.

Bu yıl otomotiv sektöründe 110 milyar dolar zararın olacağı konuşuldu. Vasıta üretiminde çip krizinden kaynaklı yaklaşık 4 milyonluk bir kayıp yaşanacağı da belirtildi. Otomotiv üreticisi Hyundai, sektördeki muhtemel payına düşen zararın öne geçebilmek için kendi yarı iletken çiplerini geliştireceğini ve üreteceğini açıkladı. Şirketin global COO'su José Munoz Hyundai'nin bu doğrultuda yapacaklarını açıklayan son şirket olduğunu belirtti.

Hyundai'nin satışlarının son çeyrekte çok fazla zarar görmediğini ifade eden Munoz, en  zor geçen ayların Ağustos ve Eylül olduğunu söyledi. Hatta bu sene bir takım fabrikaları geçici olarak kapatmak zorunda kaldı. Ona tarafından çiplerin şirket içinde geliştirmek vakit ve yatırım gerektirecek.

Munoz, bu konuda epeyce haklı. Çünkü yarı geçirgen çip geliştirme konusunda uzmanlığı olmayan ve bunun ölçeklenemeyeceğine inanan otomotiv şirketleri ilk etapta oldukça zorlanacak gibi görünüyor. Küresel üretimde yüzde 16'lık daralmadan kendi güya iletken çiplerini kendi tedarik eden araba üreticilerin bu krizden kolay sıyrılacak gibi görünüyor. Tüm bu gelişmelere paralel olarak dünya genelinde çip üretiminin maliyeti de düşecek. Bir taraftan Şubat ayında Apple ile elektrikli sürücüsüz araba üretimi görüşmeleri durduran şirket için gelecek günlerin neler getireceği merak konusu.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/10/14/hyundai-kendi-yari-iletken-cipini-uretecek