Birleşmiş Halk (BM)'nin verilerine kadar dünya genelinde her 24 saniyede 1 kişi yolda hayatını kaybediyor. Bu yüzden özellikle büyük şehirlerde yoğunluğun hat safhada olduğu trafik şartlarında araç kullanmak epeyce zorlama ve uyarı edilmesi gereken bir şart. Konsantrasyon bozukluğu fazla önemli sonuçlar doğurabiliyor. Bu yüzden sürüş güvenliği konusunda üretilen teknolojiler her gün gelişiyor.

Geçen günlerde 1967 yılında Güney Kore'de kurulan otomotiv tedarikçisi Hyundai Mobis, sürücüler için geliştirdiği afiyet izleme kulaklığı M. Brain'i tanıttı. Kulak çevresindeki beyin dalgalarını algılayan aygıt, sürücünün sıhhat durumunu reel zamanlı olarak ölçüyor. Bunu sahip olduğu sensörlerle yapıyor. Üç takvim bir alıştırma sonucu üretilen aygıt, beyin dalgası sinyallerini yorumlayarak manâlı bir ihtiyaca cevap veriyor. 

Bu ürün başta, Gyeonggi-do Eyaletindeki halk müziği otobüsü sürücüler göre denenecek. Hyundai Mobis, kamu güvenliğine katkıda bulunmak için farklı alanlara yönlendirilmiş biyo-afiyet teknolojileri geliştiriyor. Şirket bu ürünün, otomotiv endüstrisinde beyin dalgası ölçüm teknolojisinin birincil uygulaması olduğunu  iddia etse de doğrusu araba sektörü bu işe 2011'de başladı. 

Sektörde rekabet yoğun

ABD'nin ikinci büyük araç üreticisi Ford, yürek atış hızı izlemek ve dinlemek için ürün geliştirmiş, bu vasıta içi sağlık seköründeki birincil alıştırma olarak kabul edilmişti. Ama, daha ucuz afiyet izleme cihazlarının piyasada bulunmasıyla projenin 2015 yılında rafa kaldırılmıştı. Ford, Microsoft, Healthrageous ve BlueMetal Architects aralarında, sürücülerin yoldayken sıhhat durumlarını izlemelerine yardımcı olmak için ortaklaşa yeni teknolojiler için bir işbirliği bile yapılmıştı.

daha sonra 2016 yılında, başka bir otomobil üreticisi Audi AG, giyilebilir afiyet teknolojisi alanında yaptığı projesi Audi Fit Driver'ı açıkladı. Şirket, sürüş boyunca sürücüsünü ve yolcuların sağlık durumu durumunu tarayan, gerek gördüğünde masaj yapan, iç aydınlatmayı ya da havalandırmayı ayarlayan otomobiller üretmek için yola çıkmıştı.  

Lakin sektörün en kayda değer oyuncusunun Hyundai olduğu kabul ediliyor. Çünkü şirket, yaptığı işlerle adından laf ettiriyor. Bu alandaki çalışmalarına 2018 yılında başlayan Hyundai, önce uyku sersemi vasıta kullanımından kaynaklanan kazaları önleyen DDREM'i (Departed Driver Rescue & Exit Manevrası) tanıtmıştı. Ertesi yıl, göz izleme Şoför Durum Dikkat sistemini geliştirmişti. Peşinde geçen sene, arkadaki koltuktaki bebekleri radar kullanarak izlemek için Arkadaki Gezgin Uyarı sistemini yapmıştı 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/07/26/hyundai-mobis-suruculer-icin-gelistirdigi-saglik-izleme-kulakligini-tanitti