İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Yapı Tespiti sitesi üzerinden 2000 yılı öncesi yapılmış binalar dahilinde, binanız için inceleme istek edebiliyor ve binanızın inceleme sonucunu öğrenebiliyorsunuz. 

Bina Tespiti'nin asıl sayfasında bulunan Yapı İnceleme Başvuru Formu butonuna tıkladığınızda çözümleme yapılması istenen binanın adres bilgilerini girebileceğiniz bir forma yönlendiriliyorsunuz. Binanıza ilişkin inceleme sonuçları dilekçe formunda belirttiğiniz e-posta adresinize gönderiliyor. 

dilekçe tamamen süratli tarama yöntemine başvurmuş oluyorsunuz. Binaların risk durumunu saptayabilmek için 2019 yılında başlatılan seri tarama yönteminin akademisyenlerin de sürece katılımı ile onlarca öbür yöntem arasından seçildiğini belirtelim. 

Hızlı Tarama ile bina tespiti projesinin amacı, İstanbul'daki mevcut inşa envanterinin Deprem Master Planı'nda açıklanan ikinci aşama değerlendirme yöntemlerini kullanarak deprem tehlike durumlarını saptamak ve bölgelerin durumunu ortaya ayarlamak. 

Sitede bulunan bilgilere kadar başlangıçta Avcılar ve Silivri ilçelerinin önceliklendirildiği bu alıştırma, İstanbul'un öteki 37 ilçesine yayıldı. 

Deneyimli teknik personellerden kurulu ekiplerle ziyaret edilen binalarda, Zelzele Master Planı'nda tanımlanan ikinci değerlendirme yöntemleri için kullanılacak olan değerlerin ölçümleri gerçekleştiriliyor. sırası gelmişken bina analiz çalışmaları ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. 

Bu değerlerin belirlenmesi için ofiste zemin ve depremsellik verilerinin saptama edilmesi işlemleri yapılıyor.  Sahada ise sütun sıvasının kaldırılarak beton yüzey sertliğini değer biçmek nedeniyle beton çekici okuması ve kolon betonunun sıyrılarak donatı çapı ve korozyon belirlemesi işlemleri gerçekleştiriyor.

Hem sahada uygulanan işlemler ile sütun-kiriş ve kat ölçüleri alınarak kat planının çıkarılması, duvar tarama cihazı ile sütun-perde donatı aralıklarının belirlenmesi ve üzensizlik durumlarının ve bina dış ölçülerinin tespiti sağlanıyor. 

Laf konusu işlemler neticesinde toplanan veriler, bir algoritma ile inceleme edilerek her yapı için “deprem güvenlik oranı” saptama edilmesini sağlıyor. Bu oran ile binaların tehlike durumlarını ortaya konmuş oluyor. 

Binada yapılan tespitlerden daha sonra oluşturulan ekip, tamirat işlemlerini gerçekleştiriyor. Binada tahlil esnasında yapılan beton sertliğinin ölçülmesi için sıva kaldırma ile donatı çapı ve paslanmanın ölçülebilmesi için sütun sıyırma gibi işlemlerin onarılması gerçekleştiriyor. Paylaşılan bilgilere göre analiz sırasında yapılan sıyırmalar, binaların mevcut zelzele performanslarını olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde ayarlanıyor. 

Sitede bulunan bilgilere kadar şimdiye değin 107 bin 88 bina kontrolü gerçekleştirildi. İBB Deprem Tehlike Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Açlık Tut'un aktardıklarına tarafından bu ziyaretler kapsamında 29 bin 287 yapı sahibi incelenmesine izin verdi.

Yaşadığımız yıkıcı depremlerden daha sonra İstanbullular binalarının deprem güvenliğini merak ediyor.
Binlerce başvuru formu aldık. 3 yıldır İstanbul genelinde seri tarama yöntemiyle binaların yer sarsıntısı güvenlik oranını tespit ediyoruz…@istanbulbld

— Açlık Tut (@Ozlem_Tut) February 11, 2023

Bina Tespiti sitesinde hem şimdiye değin incelenen bölgelere de yer veriliyor. İstanbul haritasında renk paletinin koyu maviye dönüştüğü bölgelerde ziyaret yoğunluğunun artma gösterdiğini ifade ediyor.

Haritayı yakınlaştırdığımızda Fatih, Elmalı Şehir Halkı, Esenler ve Beşiktaş gibi bölgelerde öteki bölgelere kıyasla daha yoğun ziyaret olduğunu görüyoruz. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/02/13/ibb-den-binalarin-risk-durumunun-tespiti-icin-inceleme-talep-platformu-bina-tespiti