Geçtiğimiz ay IBM'in kuantum programları 100 kat daha çabuk çalıştıracak bir yazılım geliştirdiği haberini sizlerle paylaşmıştık. Derhal ise IBM, moleküler yapıları otomatik olarak yaratıcı bulut tabanlı, suni zeka odaklı moleküler tasarım platformunu hayata geçirdiğini açıkladı. Platformun ismi Molecule Generation Experience (MolGX) olarak açıklandı. Platformun adını Türkçeye döndürmek ne değin dürüst olur bilmiyorum ama içten bir çeviride "Moleküler Imal Modeli" gibi bir kasıt ortaya çıkıyor ve bu da IBM'in oluşturacağı meslek konusunda az çok ipucu veriyor. 

MolGX, suni akıl teknolojisine dayalı olarak istenen özelliklere sahip bir malzemenin moleküler şeklini otomatik olarak tasarlayan ücretsiz bir başvuru formu şeklinde karşımıza çıkıyor. MolGX, yeni malzemelerin keşfini 10 ila 100 kat hızlandırmayı hedefliyor ve belirtilmiş bir ürünün nitelik hedeflerinden malzemelerini ortaya çıkarıyor; bunu yaparken de yapay zekadan yararlanıyor. MolGX, bir bilgi kümesini gözlemliyor ve buna tarafından suda çözünürlük, ısıtılabilirlik gibi kimyasal özelliklerden moleküller üretmek için üretken modellerden yararlanıyor. Platform, kayıtlı parametreler kapsamında kimyasal özellikleri tahmin etme kısmında yapay zekadan faydalanıyor. bununla birlikte oluşturulan modele tarafından moleküler yapıları sentezliyor.

IBM, dahili bir bilgi kümesi kullanılarak eğitilen MolGX'in şu an için bir test sürümünde olduğunu da belirtelim. Şirket, bununla beraber elektronik üretiminde kayda değer bir araç gereç olan fotorezist jeneratörünün geliştirilmesi için başvuruda bulundu. Profesyonel ve ilave işlevler sunan MolGX sürümünün ise lisanslı olacağı belirtiliyor. Platform şu anda Japonca ve İngilizce dillerini destekliyor. Bu platformun IBM'in Ar-Ge bölümü olan IBM Research'ün Tokyo Laboratuvarı'nda geliştirildiğini de hatırlatalım. 

Araç Gereç bilişimi için suni akıl ve en son bilgi işleme teknolojisini kullanarak yeni malzemeleri ve alternatif malzemeleri keşfetmeye yönelik bir teknoloji ifadesini göstermek yanlış olmayacaktır. Haliyle bu da geliştirme maliyetinin azalmasına, geliştirme süresinin kısalmasına ve yenilikçi malzemeleri keşfetme olasılığının artmasına ihtimal sağlıyor. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/03/08/ibm-den-istenen-ozelliklere-sahip-bir-malzemenin-molekuler-seklini-otomatik-olarak-tasarlayan-ucretsiz-platform-molgx