Yemeksepeti, pandeminin etkisiyle işe alım görüşme süreçlerini değiştiren ve bütün aşamalar ayrıntılarıyla online'a taşıyan şirketlerden biri... Şirket, 2020 yılını pandemi döneminde gerçekleştirdiği 5 bin yeni işe alımla birlikte takriben 8 bin şahsiyet bir takım ile kapattı. Bu yıl için öngördüğü yeni işe alım sayısı 4 bin... Bir taraftan 2019'un Nisan ayında hayata geçirdiği online market ürünleri siparişi hizmeti Yemeksepeti Banabi ve saha görevlisi olmayan restoranlara bu hizmeti sağlayarak yardım verdiği Yemeksepeti Vale'deki çalışan sayısını ise bu yılın sonunda 2 katına çıkarmayı hedefliyor.

İşe alımlar nasıl gerçekleşiyor?

İşe alım kriterlerindeki önceliğin, şirketin enerjik ortamına ayak uydurabilecek kişilerle kastetmek olduğunu söyleyen Yemeksepeti İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı İlke Şentürk Yetim, şirketin işe alım süreçlerinin nasıl değiştiğini şöyle anlatıyor: "Pandemi öncesi dönemden bambaşka olarak, artık işe alım süreçlerimizi online yürütmeye başladık. İlk adım olarak görüşmelerimizde en dürüst adaya ulaşabilmek için telefon mülakatı gerçekleştiriyoruz. Telefon mülakatı sonrasında olumlu bulduğumuz adaylar ile online olacak şekilde birincil yüz yüze görüşmelerimizi gerçekleştiriyoruz. Bu görüşmeler sırasında adaylarımızın tecrübelerini detaylıca öğrenerek başvurdukları pozisyona uygunluklarını değerlendiriyoruz. İlk görüşmeler ardından ise adaylarımızdan başvurdukları pozisyona özel olacak şekilde vaka çalışması veya teknik sınavlar yapmalarını istiyoruz. Bu süreci olumlu tamamlayan adaylar pozisyonun tabi olacağı idareci ile görüşüyor. Final aşaması olarak ise her departmanın C-level'ı ile görüşmeler gerçekleşiyor. Bu süreçte ise olumlu ya da olumsuz geçen bütün görüşme sonuçlarını mail aracılığıyla adaylara iletiyoruz."

Yetim, "Daima birinci önceliğimiz aramıza dahil edeceğimiz arkadaşımızın ne kadar ekip oyuncusu olduğunu iyi anlamak oldu. Kendini geliştirme konusunda azimli olması da 5 yıl öncesi, hemen ya da yarın için değişmeyecek kriterlerimizden diyebiliriz" diyerek şirketin İK politikasını özetliyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "aynı zamanda pandemi değişime açık olma ve adapte olmanın önemini daha da ön plana çıkardı. 5 yıl öncesinde de bizim için paha biçilmez olan lakin günümüzde olmazsa olmaz noktaya gelen ise şahısların ne değin data odaklı olduğu ve datayı anlamlandırarak, aksiyonlar planlayabilme yetkinlikleri. Büyük veri, makina öğrenimi, otomasyon ile benzer rollerin daha da artacağına belirli gözüyle bakılabilir. bununla birlikte teknolojik sürdürülebilirlik ve dönüşümle ilgili mühendislik yaklaşımlarının gün geçtikçe daha tartma kazanıp, artacağını düşünüyoruz."

Öksüz'e kadar dijitalleşme ile bazı departmanlardaki işe alımlar ağırlık kazanmaya başladığını ve bu departmanların başında kuşkusuz Veri Teknolojileri yani IT departmanının geldiğini belirtiyor. Tecrübeli idareci sahiden burada oldukça haklı. Çünkü pandemi dönemiyle gelişen dijital değişim ve evden çalışma sisteminin de daha artı tercih edilmesiyle IT departmanlarına daha çok meslek düşmeye başladı. Bu durum da bir takım şirketlerin IT departmanları kurmasını gerektirirken bazı şirketlerin ise var olan IT bölüm yapısında şansın dönmesi yapmasına sebep oldu.

Yeni adayların uyarı etmesi gereken 5 şey

Bu duruma paralel olarak İlke Şentürk Öksüz, bu yüzden IT departmanına bu yıl 100'e yakın yeni işe alım gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Yemeksepeti üzerinden günde sıradan 700 bin sipariş gerçekleşiyor. Bu da teknoloji kullanımında yoğunluğu ve performansı doğru yönetme zorunluluğunu ortaya çıkıyor. Bizim için en manâlı kriterlerden biri performans odaklı, sürdürülebilir mimarileri geliştirme konusunda istekli ve bu noktada tecrübesi ya da potansiyeli olan takım arkadaşlarını aramıza dahil etmek. Bunu teşvik etmek için de daha önce vurguladığımız gibi Yemeksepeti'nin devingen ortamına bacak uydurabilecek, aralıksız kendini yenileyen, dijital yenilikleri peşine düşüp takip eden, inovatif bir kültüre sahip, kendini geliştirmeye açık, dijital dünyanın bir parçası olmaya hevesli elde etmek şeklinde özetleyebiliriz." Yeni adaylara mülakatlardan önce dikkat etmesi gerekenleri ise şöyle özetliyor:

Sektör ve görüşeceğin şirket hakkında data toplamaya çalışın ve ilginizi belirli edin. Görüşeceğin pozisyonu iyi araştırmayı ve ön hazırlık yapmayı unutmayın. Pozisyonun gerekliliklerini iyi anlayın ve pozisyona karşın notlar alıp, sorular sorun. Özgeçmişinizle ilgili sorulan sorulara net ve açık cevaplar vermeye çalışın; dürüst olmayan bir bilgiyi yansıtmayın. Kendiniz olun.

Yetim, çalışanların yaş ortalamasının 27 olduğunu söylüyor. Şirketin tamamen Z kuşağından oluşmadığını belirtiyor ve ekliyor: "Teknolojinin içine doğan, kullandığı teknolojilerin olmadığı bir dünyayı hiç yaşamayan bir kuşak..."

İlke Şentürk Yetim, bu kuşağı X ve Y kuşağından epeyce ayrı bir düşünme yapısı ve sosyal etkileşim içine doğup gelişen, tek tuşla, çabuk ve derhal istediklerini elde edebildikleri bir dünyadan başkasını bilmeyen bir kuşak olarak tanımlıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Bu şart da onları önceki kuşaklardan öbür bir noktaya koyuyor. Y kuşağı dediğimiz ve teknolojiyi etkin olarak kullanan nesil bugün ortalama 3 ekran (akıllı telefon, TV ve bilgisayar) kullanırken, Z Jenerasyonu ise 5 ekran (zeki telefon, TV, dizüstü bilgisayar, masaüstü bilgisayar, tablet/iPad) kullanıyor. Keza, Z jenerasyonunun ortalama odaklanma süresi 8 saniye. Bütün bunlara baktığımızda da inovatif, yenilikçi, birazcık asi, biraz hınzır ve dijital ortamda doğup bu alanda her lahza kendini güncelleyen Yemeksepeti'nin Z kuşağı gençleri için zaten en ideal alıştırma ortamlarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Fakat biz sağladığımız son teknolojiye sahip donanım, esnek egzersiz saatleri, her ne kadar pandemi sebebiyle derhal bulunamasak da son derece sıcacık ofis ortamı ve eğitimleri gibi imkânlarla yetinmiyor, sadece Z kuşağı değil bütün kuşaklardaki çalışanlarımızın mutluluğu ve kendilerini geliştirmeleri namına zorunlu her adımı atıyoruz. Çünkü daha önce de belirttiğim gibi, Yemeksepeti olarak bizim en büyük önceliğimiz daima müşteri memnuniyetini sağlamak ve bunu ama mutlu çalışanlarla başarabileceğimize inanıyoruz."

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/03/02/ilke-senturk-oksuz-yemeksepeti-nin-it-departmanina-bu-sene-100-e-yakin-yeni-ise-alim-gerceklestirmeyi-hedefliyoruz