YouTube'da gördüğümüz canlı yayınları tasarlama özelliği Instagram'a geliyor. Instagram, artık içerik üreticilerin canlı yayınları 90 güne değin planlamasını sağlayacak. Kullanıcılar planlanan canlı yayını tekrar Instagram üzerinden paylaşarak takipçilerine duyurabilecek. 

Şirket bu yeni nitelik ile birlikte “Practice Mode” isimli bir özelliği de yayına almaya hazırlanıyor. Practice Mode baştan sona içerik üreticiler, canlı yayın konukları ile birlikte yayın öncesinde prova yapabilecek. 

Yeni naklen yayın tasarlama özelliği dünyanın her yerinden içerik üreticilere açılacak. İçerik üreticiler, canlı yayının planladıktan sonradan planlanmış içeriği Hikayelerde ve Akışta paylaşabilecek. Tasarlanmış canlı yayını görebilen takipçiler ise hatırlatıcı özelliğini açarak naklen yayın başlamadan önce bildirim alabilecek.

canlı yayın planlama özelliği bugünden itibaren bütün kullanıcılara açılıyor. Şirketin yaptığı açıklamaya tarafından Practice Mode'un yakında yayına alınacağını söyleyelim. 

Bir zaman önce IGTV konusunda geri adım atan Instagram, Canlı yayınları önemsemeye devam ediyor. IGTV ile akıştaki videoları yeni bir sekme altında birleştiren şirket, görünen o oysa; naklen yayın içerik formatına yatırım yapmaya devam edecek. 

Bilhassa karantina dönemlerinde sosyalleşmenin ve pazarlamanın manâlı bir kolu olarak öne meydana çıkan Instagram canlı yayınları, Mücbir Sebepler gibi yeni içerik formatlarının da hayata geçmesini sağlamıştı. Her ne değin Instagram'ın TikTok sanki kısa video formatı Reels, platformun yıldızı olsa da; şirket canlı yayınları öne çıkarmaya niyetleniyor. 

gerçi Instagram canlı yayınlarının nitelik bakımından piyasadaki rakiplerinden geride kaldığını söylemek mümkün. Uzun senelerdir naklen yayın planlama özelliğine sahip olan YouTube, 2018'de bu özelliği "premier" özelliği ile birleştirerek video yayını öncesinde bir varış sayfası sunmaya başladı. Böyle kanal üyelerinin video öncesinde yorum yapmasını sağlayarak içerik üreticilere yeni gelir modelleri yarattı. 

Instagram'In belli başlı şirketi Facebook ise kendi platformunda 2016'dan bu yana canlı yayı odağında planlama, pazarlama ve yayınlama öncesi kalabalık oluşturma özellikleri sunmaktaydı. 

Belki de Instagram'ı bunca yıldan daha sonra harekete geçiren TikTok'un naklen yayın hamlesi olabilir. Haziran ayında yeni naklen yayın platformunu duyuran TikTok, platform kapsamında etkinlikler, konuşmacılar, soru ve cevap gibi böylece çok özelliği yayına aldı.  

Nedeni ne olursa olsun, sosyal ağların rekabetinden içerik üreticilerin karlı çıktığını söyleyebiliriz. Platformlar daha geniş kullanıcı tabanına erişmek, daha yüksek etkileşim oranları yetişmek üzere birbirlerini kopyalarken, içerik üreticileri de yeni kazanç modellerinden kullanım imkanı buluyor. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/10/14/instagram-a-canli-yayinlari-planlama-ozelligi-geliyor