Son dönemde sese dayalı sosyal ağ platformları, bilhassa Clubhouse'ın hayatımıza girmesiyle önemli bir yükselişe geçti. Davetiye sistemiyle, yalnızca iOS kullanıcılarının dahil olabildiği Clubhouse, bu yılın başlarında aniden trendlerde üst sıralara yükseldi ve az kalsın herkesin konuştuğu bir kullanım haline dönüştü. Bunu fırsat bilen teknoloji devleri de haliyle konudan uzak kalmak istemedi. Twitter, Facebook, LinkedIn, Discord gibi platformların peş peşe "Clubhouse güya başvuru" haberleri ortaya çıktı.

Facebook her ne kadar kendi uygulamasını geliştiriyor olsa da -ki bu uygulamanın görüntüleri sızmış ve hemen hemen Clubhouse'a birebir eş bir platform olduğunu görmüştük- aslında Facebook'un elinde diğer bir kuvvet var; Instagram.

Her gün milyonlarca insan Instagram'da canlı yayın yapıyor. Fakat bu canlı yayınlarda kontrol istenildiği gibi sağlanmıyor ve yayınlar, sesten ziyade görüş odaklı. Facebook da bunu fırsat bilerek kendi uygulamasını yayına alana kadar Instagram canlı yayınlarına eğilmeye karar vermiş gibi duruyor. Zira şu anda Instagram canlı yayınlarına, tıpatıp Clubhouse'daki gibi kullanıcıların mikrofonlarını sessize almalarına ve hatta videolarını kapatmalarına ihtimal tanıyan yeni özellikler ekleniyor. Instagram, bu yeni özelliklerin naklen yayın deneyimleri sırasında sunuculara daha pozitif elastikiyet sağlayacağını açıkladı. Böylelikle Instagram da bir nevi Clubhouse'a benzemiş olacak.

Bu özellikler ne anlama geliyor? Video kapatma özelliğine göre sesiniz varken görüntünüzün olmasına gerek kalmayacak. Bence Instagram canlı yayınlarının en can sıkan özelliklerinden biri buydu. Ara Sıra kişiler bir konuyu konuşmak istese bile "acaba nasıl görünüyorum" gerginliği yüzünden canlı yayınlara dahil olmak istemiyordu. En azından bunun önüne geçilmiş olacak. Ses kapatma özelliği de pat diye çok kişinin olduğu yayınlarda ses karmaşasını engelleyecek. giderken Instagram'da bir canlı yayına artık azami dört kişinin katılabildiğinin de altını çizmiş olayım. İki kişi varken bu özellik çok gerekli görünmese de anlaşılan şimdilerde buna ihtiyaç duyulmuş.

Bir vakit için moderatörler videoları açıp kapatamayacak veya canlı yayında diğerlerini sessize alamayacak, ancak Instagram bu cins özellikleri ve daha fazlasını yayıncıya sunmaya çalıştığını ve bunları yakında kullanıma açacağını söylüyor. Özelliklerin ne vakit faal edileceği ise az önce belli değil. Bekliyoruz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/04/30/instagram-canli-yayinlarina-goruntuyu-ve-sesi-kapatma-ozellikleri-ekleniyor