Intel CEO’su Pat Gelsinger Intel Accelerated etkinliğinde yaptığı açıklamada 2025 yılına değin liderliği her tarafta ele geçirmeyi beklediğini açıklama etti. Bu bağlamda devreye sokacakları yepyeni çip ve ambalajlama teknolojilerinden bahsetti. Şirket önceden ürettiği çiplerin boyutunu dokundurma etmek adına nanometre gibi ifadelerle adlandırıyordu. Bu isimlendirmeler, yerini “Intel 7”, “Intel 20A” gibi ilerlerleyen yıllarda kullanılacak teknolojilere bıraktı.

12. Nesil Alder Lake yongaları da dahil olmak üzere, gelecekte piyasaya çıkacak bütün Intel ürünlerinde bir devrin sonu başlayacak. “Nanometre” ismini artık görmeyeceğiz.

Qualcomm işlemcileri üretecek firma muhakkak oldu

Intel işlemcilerin yeni adlandırma sistemi nasıl?

Intel 7: Intel’in üçüncü tür 10nm fabrikasyon sürecinin yeni adı. aynı zamanda 10nm SuperFin teknolojisinin (11. Nesil Intel Tiger Lake işlemci modellerinde de kullanılmıştı) halefi. Yeni “Intel 7” teknolojisi, önceki nesle kıyasla watt başına düşen performansta takriben yüzde 10 ila yüzde 15 iyileştirme sağlayacak ve şiddet verimliliği ve pil ömrü noktasında menfaat elde edecek.

Intel 7 tabanlı ilk ürünler, Alder Lake yongaları ve data merkezlerinde kullanılacak olan Sapphire Rapids yongalarıyla birlikte hayata geçecek.

Intel 4: 7nm fabrikasyon teknolojisi olarak da anılan ve Intel’in imal sorunları sebebiyle 2023’e tecil etmek zorunda kaldığı mimarinin yeni adı. Sıradan şartlar aşağı 2021’de çıkması planlanan teknoloji, TSMC ve Samsung’un da kullandığı EUV (aşırı ultraviyole) tekniğini barındırıyor. İyileştirmeler sayesinde Intel 4’ün mm² başına yaklaşık 200-250 milyon transistör yoğunluğuna sahip olması bekleniyor.

Yapılan açıklamada Intel 4’ün watt başına düşen performansta yaklaşık yüzde 20’lik bir artışa ev sahipliği oluşturacağı belirtildi. Mimariyle üretilen Göktaşı Lake işlemcilerin üretimi 2022’nin ikinci yarısında başlayacak. Bilgi merkezleri için de Granite Rapids işlemciler üretilecek.

Intel 20A: Intel’in RibbonFET adlı yepyeni bir transistör mimarisini hayata geçireceği teknoloji. Daha artı transistör yoğunluğuna karşın epeyce minik boyutlarla yonga geliştirilmesini muhtemel kılacak 20A’da PowerVia teknolojisi kullanılacak. Başlıkta “A” harfi, nanometreden daha küçük bir ölçü birimi olan Angstrom’u temsil ediyor.

intel işlemci

Intel 3: 2023’ün ikinci yarısında üretime geçeceği açıklanan Intel 3, ikinci tür 7nm teknolojisinin yeni adı olarak karşımıza çıkıyor. Çıkış tarihi az önce bilinmeyen mimariyle üretilen işlemcilerde de EUV tekniği kullanılacak, bu sayede watt başına düşen performansta yaklaşık yüzde 18’lik bir çoğalma yaşanması hedefleniyor.

Intel 18A: Intel’in transistör performansını artıracak en önemli yeniliklerden biri olarak tanımladığı 18A teknolojisi, ikinci tür RibbotFET mimarisini bünyesinde barındırıyor. 2025 yılının ilk aylarında üretime geçeceği açıklanan 18A, Intel’in iddiasına kadar şirkete güya geçirgen pazarındaki liderliğin kapılarını açacak.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/intel-islemcilerde-devrim-yaratacak-yeni-teknolojilerini-duyurdu