6 Haziran tarihinde gerçekleşen WWDC 2022 kapmasında tanıtılan iOS 16 işletim sistemi ile ilgili bütün detayları geçtiğimiz haftalarda sizlere aktarmıştık. İşletim sistemlerinin yeni versiyonları ile birlikte kullanıcılarına daha sorunsuz bir tecrübe sunmayı amaçlayan Apple, bir takım başvuru ve web sitelerinde CAPTCHA'ları atlamanızı sağlayacak.

Temelinde robot olmadığımızı göstermek için karşımıza meydana çıkan doğrulama ve güvenlik yöntemi olan CAPTCHA, görsel tabanlı kolay soruları ile doğrulama gerçekleştiriyor. CAPTCHA'nın o kadar sevilen bir düzeltme yöntemi olmadığını da paylaşalım.

CAPTCHA'nın sevilmemesinin temel nedeni ise genelde bu usul ile doğrulamanın vakit alması. Bu durumu başkalaşmak isteyen Apple, keza iPhone ayrıca de Mac modelleri için otomatik düzeltme (Automatic Verification) özelliğini tanıttı.

Otomatik düzeltme özelliği bir takım tatbik ve web sitelerinin siz hiçbir şey yapmadan robot olmadığınızı anlamalarını sağlıyor. Kısacası bu özellik sayesinde CAPTCHA ile düzeltme adımına lüzum kalmamış oluyor. Edindiğimiz bilgilere kadar Apple, otomatik düzeltme özelliğini geliştirmek için Fastly ve Cloudflare firmaları ile birlikte çalıştı. 

Fastly ve Cloudflare'ın internet dünyasında epeyce popüler isimler olduğunu da hatırlatalım. iOS 16 ve macOS Ventura ile birlikte Apple kullanıcılarının CAPTCHA'yı çok daha eksik göreceklerini anlatmak yanlış olmayacaktır.

Andırmak gerekirse geçtiğimiz yıllarda da CAPTCHA kullanımını azaltmak için özellikle Cloudflare kadar farklı alanlara yönlendirilmiş adımlar atılmıştı. Ama atılan bu adımlar CAPTCHA kullanımının azalmasını sağlamadı.

Bu defa CAPTCHA için Apple ile birlikte çalışan Cloudflare, otomatik doğrulama özelliği ile birlikte bilhassa Apple ekosistemindeki CAPTCHA kullanımını manâlı ölçüde azaltabilir. Son olarak otomatik düzeltme özelliğinin iOS 16 ve macOS Ventura işletim sistemleri ile kullanıma sunulacağını da ekleyelim.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/06/21/ios-16-bazi-uygulama-ve-web-sitelerinde-captcha-lari-atlamanizi-saglayacak