2015 yılında iOS cihazlar için dilekçe geliştirmeye yarayan Xcode’un (namı-diğer XcodeGhost) sahte bir sürümü ortaya çıkmıştı. Bu sürüm orijinalinden farksız görünse de kaynak kodlarında virüs taşıyordu. Bu sahte yazılımı kullanarak binlerce geliştirici kullanım geliştirdi ve App Store’da yayımladı. Şu asıl kadar 2,500’den artı uygulamanın bu yazılımla geliştirildiği biliniyor. Bundan Başka bu uygulamalar aralarında Angry Birds 2 gibi popüler oyunlar da bulunmakta.

Sahte Xcode saldırısı yalnızca geliştiriciyi etkilemiyor, geliştirilen uygulamayı indirenleri de etkiliyor. Bu yüzden 128 milyon gibi dev bir kullanıcı kitlesine bulaşabilmiş. Bu yazılımın fazla kez indirilmesinin nedeni ise Apple’ın sunucuları yavaş olduğu için geliştiricilerin alternatif indirme kaynakları aramasıydı.

Bu olayı Apple ve Epic Games arasındaki tartışmayı konu bölge bir e-posta ortaya çıkardı. E-postada yer alan bilgiye takriben virüsün bulaştığı cihazların 18 milyonu Amerika Birleşmiş Devletleri’nde bulunuyor. Ülkemizde ya da Avrupa’da bu virüse ne kadar cihazın yakalandığı bilinmiyor. Fakat virüslü tatbik indirmelerinin yüzde 55’inin Çin’de olduğu biliniyor.

Apple göre sahte Xcode virüsü ile ilgili devlete ait bir yorumlama gelmese de endişeler gitgide büyüyor. Yakın zamanda şirketten bir izah etme veya etkilenen uygulamalar listesi duymayı bekliyoruz.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/ios-kullanicilari-tehlikede-128-milyon-kez-indirildi
Yorumlar