Dünya Afiyet Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünya genelinde her sene sıradan 1,3 milyon birey trafik kazası nedeniyle hayatını kaybediyor. Trafik kazaları en önde gelen ölüm nedenlerinden bir tanesine. Bu durumu aksine çevirmeye amaçlayan Apple da iPhone 14 ve Apple Watch için 'Trafik Kazası Algı' özelliğini ekledi. Kullanıcıların kazaya karıştığını saptayan özellik kullanıcıların acele servislere ulaşmasına asistan oluyor. 

Bu özellik, bugün Avustralya'nın güneydoğusunda yer alan Tazmanya'da yaşanan bir trafik kazasında oldukça kayda değer bir rol oynadı. ABC'nin haberine kadar at taşıma aracının üstüne düşen ağaç sonucu yaşanan kazada 5 birey yaralandı. Bu gerçekten değersiz, alışıldık bir trafik kazası haberi gibi görünebilir. Lakin burada gözden kaçırılmaması gereken kayda değer bir detaylar var. 

Yolculardan birinin sahip olduğu iPhone14 yaşam kurtardı. Cihazın 'Trafik Kazası Kavrama' özelliği bir uçtan bir uca kaza haberi hemen polise bildirildi. Polis, 8 dakika içinde durum yerine ulaştı. Olay yerine gelen Tazmanya Polis Müfettişi Ruth Orr, yolcuların uğurlu olduğunu dile getirerek telefondan gelen dikkat baştan sona kazaya çabuk müdahale ettiklerini söyledi.

Trafik Kazası Algılama özelliği bazen amaçlandığı gibi çalışmayabiliyor. Geçen Ekim ayında ABD'de lunaparkta hız trenine binen kullanıcının deyim yerindeyse 'başını yaktı'. 39 yaşındaki diş hekimi Epilepsi White'ın telefonu yüksek titreme sebebiyle otomatik olarak acele müdahale sistemi 911'i aradı. White aramaya karşılık vermeyince iPhone kullanıcısının ciddi bir trafik kazası geçirdiğin düşünüldü. 

Yukarıda anlatılan ilk örnek teknolojinin kazaları tespit etmede isabetli ve söylendiği gibi çalıştığını kanıtlıyor olsa da ikinci misal vaka geliştirilen özellikte hala boşluk ve tam anlamıyla işe yaraması için zamana gereksinim olduğunu ortaya koyuyor.

Geçen Eylül ayında iPhone 14 ailesini incelendiği videoya buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/01/31/iphone-14-hayat-kurtardi