Blockchain teknolojisiyle dış ticarette ödeme garantisi veren ilk Türk bankası olan Türkiye İş Bankası'nın, ilk işlemini 27 Mayıs 2020 tarihinde Şişecam, Kuraray Europe GmbH ve Commerzbank arasında  Marco Polo platformu üzerinden gerçekleştirdiğini sizlere aktarmıştık.

Türkiye İş Bankası, Blockchain teknolojisiyle dış ticarette yeni bir işlem daha gerçekleştirilmesini sağladı. Bu yeni işlem, Marco Polo platformu üzerinden Sanko HoldingSüper Film, Brückner Group, Commerzbank, İş Bankası arasında yapıldı.

İhracata yönelik üretim yapan Süper Film'in üretim fabrikasına Almanya'dan makine parçası alımına ödeme garantisi verilen işlem, verilerin eşleşmesi koşuluna dayandırıldı. İşlem, dağıtık defter teknolojisi (DLT) ile ödeme garantisine konu edildi.

Gerçekleştirilen bu ikinci pilot işlemin, fatura, yükleme belgesi, vadeli ödeme ve akıllı sözleşmenin kullanılmasıyla ilk işleme göre daha karmaşık bir kurguda olduğunu belirtelim. Olağan evrak inceleme ve mutabakat süreleri nedeniyle söz konusu işlemin tamamlanması günler alabilirdi, ancak blockchain ve DLT teknolojisinin sağladığı kolaylık ve güvenle işlem çok kısa zamanda sonuçlandırıldı.

Marco Polo Payment Commitment platformunda ödeme garantisi

Dış ticaret işlemlerine ve finansmanına odaklanan bir iş birliği ağı olan Marco Polo platformunun sunduğu Dağıtık Defter Teknolojisi (DLT) sayesinde dış ticaret işlemlerinin finansmanı, daha kolay ve sorunsuz bir şekilde yapılabiliyor. Firmalar, ticarete dair olan verileri defalarca girmeden, işlemlerini güvenli, şeffaf ve korunaklı bir şekilde gerçekleştirebiliyor.

Platformda ithalatçı, ihracatçı ve bankalar 4 taraflı olarak akıllı sözleşmelerini oluşturup, her bir taraf ticarete dair verilerini kendisi girebiliyor. İşleme dahil olan firmalar ve bankaların, uygunluk verdikleri için birbirlerini şeffaf bir şekilde aynı platformda görebilmesi de mümkün. 

Böylece bankalar, evrak incelemesi ile uğraşmadan hızla ödeme garantisi verebiliyor. Firmalar ise dış ticarete dair evrak süreçlerini bankacılık sistemi dışında yaparak operasyonel anlamda hızlanıyor. 

Bankaların geleneksel akreditifli veya poliçeye dayalı ödeme garantili dış ticaret ürünlerinde, firma talimatlarına göre pek çok süreci firmalar adına yapabildiğini hatırlatalım. Oysa bu platformda, firmalar Bankalar ile  işleme dair akıllı sözleşmelerini kendileri kurabiliyor. Bununla beraber, sipariş verip, fatura ve lojistik bilgilerini yükleyip Bankaların ödeme taahhüdünün varlığını aynı yerde ve anda görebiliyor.

Blockchain teknolojisi sayesinde, akıllı sözleşmenin koşulları ve verileri giren tarafların belli olduğunu ekleyelim. Ayrıca tüm tarafların mutabakatı olmadan akıllı sözleşmenin ve verilerin değiştirilmesi silinmesi de mümkün değil.

Günler sürecek akreditifli işlemler yerine DLT'ye dayalı Payment Commitment yönteminde çok kısa sürede ödeme garantisi işlemleri tamamlanıyor.

DLT çözümü nakit akışı riskinin bertaraf edilmesi fırsatını sunuyor

Gerçekleşen işleme dair açıklama yapan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, dış ticaret işlemlerinde hız, güvenilirlik ve garantinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Buna ek olarak Şimşek, pandemi döneminde uluslararası ticarette evrak gönderme ve kontrol süreçlerinin daha da zorlaşması nedeniyle, dış ticarette verilerin eşlemesine ve elektronik ticarete dayalı bankacılık hizmetlerine duyulan ihtiyaçların hızla öne çıktığını belirtti. Şimşek, “Bunun farkında olan İş Bankası da blockchain teknolojisini dijitalleşme çalışmalarında özel olarak konumlandırmaya devam ediyor” dedi.

Dünya ticaretinin çok büyük oranda açık hesap şeklinde gerçekleştiğine ve firmaların ödeme garantisinden yoksun ve evrakların güvenilirliğinden şüphe duyar bir şekilde sınır ötesi ticarette riske maruz kalarak çalıştığına dikkat çeken Şimşek, sözlerini şöyle devam ettirdi: 

Son bir yıldır yaşanan Covid-19 ve teknolojik değişim sonucunda, fiziksel evraklara dayalı ödeme şekillerinin önemi azalıyor. Bununla birlikte, uluslararası ticarette hız ve güvenlik için dijital çözümler sunan bankacılık sisteminin sağladığı garantiler ve finansman kaynakları, firmaların risklerinin azaltılması için büyük önem taşıyor. Bu bakımdan, Marco Polo Payment Commitment'in blockchain kaynaklı DLT çözümü, firmalara akıllı sözleşmedeki koşulların gerçekleşmesi ve verilerin eşleşmesi koşuluyla ödeme garantisi ve nakit akışı riskinin bertaraf edilmesi fırsatını sunuyor. Biz de hızla değişen uluslararası ticaret ortamında müşterilerimizi, geleneksel çözümlere ek olarak yeni ürünlerle korumak üzere çözümler üretiyoruz.

Blockchain ve DLT teknolojisinin, uluslararası ticaretin kolaylaştırılmasında kullanılarak dünyada pek çok denemeye konu edildiğinin altını çizen Şimşek, bu gelişmeleri ülkemizin önde gelen firmaları ile farklı sektörlerde deneyip Türkiye'de ilk uygulayan banka olarak, tüm müşterilerinin güvenle ve kolayca kullanabilmesine yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi. 

Geçtiğimiz Mayıs ayında dış ticarette blockchain işlemini gerçekleştiren ilk Türk bankası olduklarını ve böylelikle dış ticaret finansmanında verinin eşleşmesine dayalı, güvenilir ve daha kolay bir dönemi başlattıklarını hatırlatan Şimşek açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

İkinci pilot işlemle, blockchain teknolojisi üzerinden uluslararası ticaretin ve tedarik zincirlerinin finansmanına yönelik çalışmalarımızı pekiştirerek sürdürmekteyiz ve müşterilerimize yepyeni deneyimler sunmanın gururunu yaşıyoruz

Kaynak: webrazzi.com