Türkiye'nin lider girişimcilik ve teknoloji konferansı Webrazzi Summit 2021, dün 5 ayrı salonda hem online keza de offline olarak gerçekleşti. Birbirinden değerli konuşmacıların, sektöre dair merak edilenleri cevaplandırdığı konferansımızda e-ticaretten online marketlere, fintech'lerden NFT'ye, dijital yayıncılıktan ödeme sistemlerine ve yetenek yönetimine birçok konu gündemimizdeydi. 

Webrazzi Summit 2021'de YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdür Yardımcısı İsa Turgut İnci de "Girişimcilik ve İnovasyon" sunumuyla Grow sahnesindeydi. İnovasyon ve girişimciliğin herkesin hayatında manâlı bir noktaya tekabül ettiğini söyleyen İnci, herkesin hayatında deneme fırsatı yakaladığı ve birçok hayat hikayesini içinde barından alanların inovasyon ve girişimcilik olduğunu belirtti. 10 yıldır girişimcilik ekosisteminin içerisinde olan İsa Turgut İnci, teknoloji geliştirmek için gidilecek ilk yerin teknoparklar olduğunu; YTÜ Yıldız Teknopark'ın da bunların başında geldiğini söyledi.

Bir girişimcide olması gereken üç nitelik

İsa Turgut İnci, bir girişimcide olması gereken üç özellikten bahsetti. Bu özelliklerden ilkinin arzu olduğunun altını çizen İnci, girişimcilerin hayatına dokunan en kayda değer noktalardan birinin heves olduğunu; tutkunun doğrusu cümbür cemaat için önemli olduğunu ama girişimciler için çok daha kayda değer olduğunu söyledi. Arzu olmadığı zaman hayata açmak ya da meslek fikrini hayata geçirmenin epeyce şiddet olabileceğine değindi.

İsa Turgut İnci'ye tarafından bir diğer özellik de gereksinim. İhtiyaç doğrusu problemlerin tanımı ve çözülmesi olarak karşımıza çıkıyor. Alışılmış ihtiyaçların tanımlanması cümbür cemaat için öbür, zira gereklilik özünde problem çözmek. İhtiyaçlar hayata dokunan basit anları teknolojik evrimlere dönüştürebilmek, yani kolay olanı dürüst zamanda ve doğru kişilerle bir araya gelerek piyasaya sürebilmek. Oysa İnci, bir girişimcide bulunması gereken en manâlı özelliğin sözünden dönmek olduğunu belirtti. Zira tüm iş fikirlerinin zamanı geldiğinde içten anda pivot etmesi ve vazgeçmesi gerekiyor.

Girişimcilerin vazgeçebilmesi neden önemli?

İsa Turgut İnci, bahsettiklerini girişimciler üzerinden örneklendirdi. Bir girişim fikri olan ve bir noktaya değin gittiği her kapıdan geri çevrilen, hatta sunumu bile dinlemeyen ihtiyar bir amca, sırça silme aparatı fikriyle YTÜ Yıldız Teknopark'a gidiyor. Bir tutku sonucu ortaya çıkan bu fikir, belirli aşamalardan geçiyor. Ancak ihtiyar girişimci içten zamanda vazgeçmediği için ürünü başarısız oluyor. sonra bu durum, "başarısızlık hikayesi" olarak anlatılmaya başlanıyor. Bir diğer girişimci olan Lise 1 öğrencisi Enes de havayla çalışan motor fikri için YTÜ Yıldız Teknopark'a başvuruyor; benzer şekilde bir tutkuyla ortaya meydana çıkan bu fikir istenildiği zamanda, istenen şekilde geliştirilemiyor. Oysa ihtiyar girişimcinin başarısızlığından ders bölge Enes, fikrinden vazgeçiyor. Enes fikrinden vazgeçtikten daha sonra kısa bir süre içinde 3d printer'ını hayata geçiriyor ve bu işi ticarileştirerek ürününü satıyor, bundan da para kazanıyor. Bu da bizlere vazgeçmenin önemini anlatıyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/10/21/isa-turgut-inci-girisimcilerde-bulunmasi-gereken-ozellikleri-anlatti