Yapay zeka denince, her ne değin gelişme ve ilerlemeyi düşünsek de bu teknoloji ile birlikte çalışanlar için bazı endişelerin gittikçe arttığını görüyoruz. Çalışanlar, kimi vakit patronlarına iş yerlerinde suni zekayı kullandıklarını söylemeye çekiniyor; kimi süre da suni zekanın işlerini ellerinden alacağını düşünüyor. Suni akıl iş yapış konusunda nasıl bir noktaya evrilecek, bunun için net bir şey söylemek için çok erken. 

Doğrusu söylenebilecek olan şey şu; yapay akıl, birçok işi daha verimli bir şekilde yapabiliyor, insanların işlerine muavin olabiliyor ve yeni iş fırsatları yaratabiliyor. Hem, insanlar suni zekanın geliştirilmesi, yönetimi ve bakımı için de meslek fırsatları yaratabilme şansına sahip. böylece, suni zeka insanların işlerini iyice ellerinden alacak bir tehdit çağırmak o kadar mümkün değil gibi, fakat işlerin doğası ve gereksinimleri bu noktada istikrarsızlık gösterebilir.

Kişiler yine de kendi meslek tanımlarının gelecekte hangi noktada olacağını; suni zekanın veya robotların bu işleri ellerinden alıp almayacağını merak etmeye devam ediyor. Bu kapsamda hayata geçirilen "Will Robots Take My Job?" platformu, oldukça enkaz çalışmalar sunuyor. 

Platformda işinizi aramak için "Enter Your Job" kısmına mesleğinizi İngilizce olarak yazmanız gerekiyor. Diyelim ki "Computer Programmers" seçtiniz, akabinde karşınıza bir başlıca grafik çıkıyor. Burada bakılması gereken ilk nokta "automation" seçeneği, çünkü bu seçenek işinizin yapay akıl kadar ele geçirilme olasılığını sizlere söylüyor. Fakat bu yüzde tabii ama en ince ayrıntısına kadar bir gerçeği yansıtmıyor. yine de oranı yüzde 10 olan ile yüzde 90 olan işin arasında bazı farklar bulunuyor. Otomasyon oranı yüzde 90 meydana çıkan şirketin, ileride diğer mesleğe göre daha artı tehlike altında olması olası ama emin değil.

Şirket, bu araştırmayı nasıl yaptığını da açıklıyor. Will Robots Take My Job?, ilk olarak, otomatikleştirilmesinin fazla basit veya aşırı derecede şiddet olduğundan epeyce belli olduğu meslekleri elle etiketliyor. Bir Takım varsayımları tasdik etmek için fazla çeşitli kullanıcı oylarından da yararlanıyor. sonra, kendileri için bir model eğiten bir Alet Öğrenimi sistemine her meslek için çok farklı alanlara yönlendirilmiş bambaşka nitelikler giriliyor. Gerisinde herhangi bir mesleğin otomasyona ne kadar sağduyu olduğunu tahmin etmek için bu model kullanılıyor. Girişimin geliştiricileri, bunu birçok farklı model kullanarak deneme ettiklerini ve nihai sonuçların, kendilerine 0,9193'lük R-Squared veren bir Sdca Regression Trainer kullandığını belirtiyor. Modelin olabildiğince güvenilir bir şekilde çalıştığını onaylamak için çoğu teftiş yapıldığı ve bunun durmadan geliştirildiği paylaşılıyor.

Paylaşılan sonuçlarda işin yükselme oranı, hacmi ve ortalama ücretleri gibi bilgiler de yer alıyor. Üstelik bu bilgiler, açıklamalarla ve grafiklerle destekleniyor. Mesela; işinin artış oranı hesaplanırken toplam istihdam ve tahmini açık pozisyonları oranı grafikle kullanıcıya sunuluyor. 

sonuç olarak, "Will Robots Take My Job?" kullanıcıya bazı veriler sunsa da otomasyonun istihdam üstünde keza olumlu ayrıca de olumsuz etkileri olabileceğini ve genel etkinin olasılıkla kompleks olabileceğini unutmamak gerekiyor.

Platforma buradan göz atabilirsiniz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/05/10/will-robots-take-my-job-yapay-zeka-is/