Her sene, pazarlamanın geleceğinin temellerini atan yeni ve umulmadık dijital trendlere şahit oluyoruz. 2021 gibi çalkantılı bir yılda bile hayal kırıklığına uğramadık. Geçtiğimiz aylara şöyle bir baktığımızda blockchain, metaverse ve web3 teknolojilerinin sosyal ağları, NFT ve topluluk oluşturmanın büyük markaların pazarlama stratejilerini ele geçirdiğini görüyoruz. 

Yılın başlangıcı, Z kuşağı kullanıcıları aralarında lider sosyal ağ kanalı olarak öteki bütün platformları ele geçiren TikTok'un sürekli yükselişine şahit oldu. NFT'ler ve kripto para birimleri ivmelerini sürdürerek finansın geleceği hakkında konuşmaları ateşledi. Google, 2023 yılına değin üçüncü taraf çerezlerini aşamalı olarak kaldıracağını ve reklamverenleri ve dijital pazarlamacıları hedef tüketicilerine varmak için yeni kanallarda gezinmeleri için iki yıldan kısa bir zaman bırakacağını duyurdu. Ve son olarak, Facebook, şirketin bir 3D sanal dünya olan Metaverse'ü benimseme hırsına bir selamlama vererek adını Meta olarak değiştirdi.

neticede, dijital dünyada gaye kitlemizle iletişim kurma şeklimizi etkileyecek birçok yeni ve heyecan verici gelişme var. İşletmelerin yakından peşine düşüp takip etmesi gereken 4 pazarlama trendine birlikte bakalım.

Yatırım öncelikleri esnasında şirketler hangi teknolojiye ve pazarlama trendine niçin öncelik vermeli?

Pazarlama trendlerini değerlendirirken internet hızı, dijital yayınlama platformlarından içerik tüketimi, oyun oynama oranı, sosyal medya kullanımı ve sosyal medya reklam erişimleri dahil almak üzere Türkiye'nin dijital dünyasına dair uyarı çeken 29 grafiği incelemenizde menfaat var. Gelin, işletmelerin yakından peşine düşüp takip etmesi gereken 4 pazarlama trendine birlikte bakalım. 

Sosyal Ticaret: Sosyal Ağ + Ticaret, Z Kuşağı ile Buluşuyor

Sosyal medyayı kullanarak bir ürün ya da hizmet bulmak hiç bu değin basit olmamıştı. Pandemi sırasında markalar, müşterilere geleneksel mağazalarının yerini alacak çevrimiçi mağazalar arzetmek için Instagram, YouTube ve TikTok'a akın etti.

Accenture araştırmasına tarafından sosyal alışverişin (veya sosyal ticaretin) 2025 yılına dek küresel olarak 1,2 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini görmek şaşırtıcı yok. Geleneksel e-ticaretten üç kat daha süratli bir artış bekleyebiliriz.

2022, platformların arka planda çalışarak sosyal medya uygulamalarından ayrılmadan müşteri ödemelerini etkinleştirerek sorunsuz bir alıcı deneyimi yaratmasıyla sosyal alışveriş deneyiminin geliştiğini görmeye hazırlanıyor. Gen Z ve Millennials, 2025 yılına değin küresel sosyal e-ticaret gelirinin yüzde 62'sini oluşturacakları için en büyük masraf yapanlar olacak. Bu da şirketlerin e-ticarete yapacağı yatırımların risk faktörünü azaltıyor.

Metaverse: Pazarlamacıların Yeni Oyun Alanı 

Birkaç yıldır var olmasına rağmen, Facebook Ekim 2021'de belli başlı şirketinin adını Meta olarak değiştirdikten sonra metaverse pazarlamacıların dikkatini çekti.

Google'ın üçüncü taraf çerezlerini kademeli olarak kaldırmasına kadar pazarlamacıların daha bir yılı var, bu da 2022'nin veri ve mahremiyet açısından şimdiye kadarki en manâlı sene olacağı anlamına geliyor.

Citi'nin Nisan ayında yayınladığı Metaverse and Money raporunda Metaverse evreninin yalnızca VR'larla sınırlı kalmayarak masaüstü bilgisayarlar, cep telefonları ve oyun konsolları gibi çoğu mecradan ulaşılabilir kılınacağı açıklanıyor. Bu noktada çoğu mecra, çoğu yeni mahremiyet kuralı ve yeni düzenlemeler çağrıda bulunmak. 

Bunlar, markaların tüketici gizliliğine öncelik veren data toplama yöntemlerini entegre etmesi gerektiğinin birer göstergesi. Seçenekler e-posta, haber bültenleri, sosyal ağ ve CRM araçlarını içeriyor.

İçerik Segmentasyonu: İçerik Pazarlaması Büyük Yer Kaplıyor

İçerik pazarlamacıların birçok müşterileri segmentlere karışıklığa itmek için kullanacak, bu da benzer demografik özelliklere veya müşterek alaka alanlarına sahip müşterileri kastetmek anlamına geliyor. Bu bağlamda e-bültenler, haberler, güncellemeler, teklifler ve promosyonlar gibi iletişim biçimlerinin segmentasyonlarına sahip almak yaygın bir dilekçe.

Ama, standart onay alma (opt-in marketing) ya da onayı devre dışı vazgeçme (opt-out marketing) pazarlama stratejilerinin ötesine geçen markalar, e-posta içeriklerinin, bir kullanıcının açıklanmış içerik türlerini almayı doğrusu devre dışı bırakmasına olanak tanıyan daha ayrıntılı ve düşünceli bir şekilde etiketlenmesine bakmalı. 

Sosyal medyanın dönüşümü: Daha Fazla Mahremiyet, Kalite ve Algoritma Düzenlemeleri

Platformlar, yayınlarda mahremiyet ve içerik kalitesine odaklanacak. Son zamanlardaki kamuoyu eleştirilerine rağmen, Facebook'un gelirlerinin yanı sıra üyeleri de artırması muhtemel.

Mahremiyet ve içerik kalitesini göz önünde bulundurarak, tüm büyük sosyal ağ platformları olasılıkla 2022'nin ardına kadar gizlilik politikalarını güncellemiş ve algoritmalarında ince ayar yapmış olacak. Zinde, çekici içeriğe olan istek nedeniyle, kanaat önderlerinden (influencer) oluşan yeni bir kabile şipşak büyüyecek. 

Bu bağlamda Meta şirketleri bu mahremiyet ilkelerini güçlendirebilmek namına adımlar atmaya devam ediyor. Mesela, Meta geçtiğimiz haftalarda Gözetim Kurulu'nun sunduğu özel kişilerin “kamuya açık” ikametgah bilgilerinin bundan böyle paylaşıma açık olmaması önergesini kabul etti. 

Kısa formattaki video içeriğinin gelişen popülaritesi doğru, Instagram ve TikTok'un 2022'de reklam harcamalarında bir artışa şahit olması olası. Instagram, yüzde 50'lik reklam geliri payının ötesine geçmeye devam edecek. Herif hizmetleri ve ilişki yönetimi gibi yeterince kullanılmayan sosyal medya pazarlama bileşenleri yakında bu platformlarda başarılı olacak.

Her konuda olduğu gibi, yeni trendleri dijitalleşme ile bütünleştirmeyi kabul etmeyen hiçbir şirket ayakta kalamayacaktır.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/05/26/isletmelerin-yakindan-takip-etmesi-gereken-4-pazarlama-trendi