İspanya kabinesi, girişimciler ve yatırımcılar için bir dizi ücret indirimi içeren yasanın taslağını onayladı ve ülkeyi girişimciler için daha cazibeli ışık halkası getirmek amacıyla yeni bir yasa tasarısının parçası olarak meslek kurma sürecini basitleştirdi. Startup yasası olarak aşina yönetmelik, bürokrasiyi azaltacak, İspanya'da yeni kurulan şirketlere yatırım yapmayı ve bunlara oturtmak için girişimlerin ve yatırımcıların önündeki bürokratik engelleri kaldıracak.

Ekonomi Bakanı Nadia Calvino haftalık kabine toplantısından daha sonra yaptığı açıklamada, startup'ların yeni dijital ekonominin temeli olduğunu, yüksek vasıflı işler yarattıklarını ve yüksek yükselme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Calvino, tescil ücretlerinin kaldırılacağını ve yeni şirket kurma gereksinimlerinin kolaylaştırılacağını da sözlerine ekledi.

İspanya hemen Dünya Bankası'nın meslek kurma kolaylığı sıralamasında Avrupa'daki minimum puanlar aralarında, 97. sırada yer alıyor.

Bakanlar, bu yasa ile hisse senedi opsiyonu geliri üzerindeki ödenti muafiyetini yılda 12 bin eurodan 50 bin euroya yükseltmeyi kabul etti. Taslak ayrıca, vergilendirmenin, hisse senetleri satıldığında veya şirket halka açıldığında, ödeme tarihine kadar ertelenmesini de öngörüyor. Vergi önlemleri aralarında, dört yıl baştan başa Kurumlar Vergisi ve İspanya vatadandaşı olmayanlar için Kazanç Vergisinde yüzde 25'ten yüzde15'e düşen bir indirim yer alıyor. Bu da büyük bir engelin üstesinden gelmeyi amaçlıyor, çünkü girişimciler çoğunlukla birincil yıllarında gelir elde etmeye odaklanmıyor.

Bunlarla birlikte yeni ya da yakın zamanda kurulan şirketlere yapılan yatırımlar için indirilebilecek maksimum miktar da yılda 60 bin eurodan 100 bin euroya yükseltildi. Bakanlar göre kabul edilen taslağa tarafından yeni sabit bir şirketin değerlendirilme süresi uzatıldı.

Kroki en ince ayrıntısına kadar yasalaşana değin belirtilmiş maddelerin değişme olasılığı bulunuyor. Yasanın, 2021'in son günlerinde onaylanması beklense de bu sürenin birkaç ay daha sarkma ihtimali var. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/12/13/ispanya-girisimciler-ve-yatirimcilar-icin-vergi-muafiyeti-yasasinin-taslagini-onayladi