İtalya'nın milli gizlilik yasa düzenleyicisi GPDP, paylaştığı bir basın açıklamasıyla ChatGPT'nin yasaklanması talimatını verdi. GPDP, bu kapsamda OpenAI'ı "kişisel verilerin yasa dışı toplanması" ile suçladı. 

Open AI'ın, veri birleştirme uygulamalarını değiştirene dek İtalyan kullanıcıların verilerini toplamayı bir lahza önce durdurması emredildi. Basın duyurusunda paylaşılan ifadelere göre OpenAI, kullanıcıların bireysel verilerini toplamak için kanuni gerekçelere sahip yok. Buna ek olarak kurum, OpenAI'ın reşit olmayan kullanıcıların servise erişmesini önleyen bir mekanizmaya sahip olmadığına dikkat çekti. bu nedenle küçük yaştaki kullanıcıların gelişim ve farkındalık seviyesine şüphesiz uygun olmayan yanıtlara maruz kaldığını ifade etti. 

GPDP, yapay zeka destekli sohbet robotlarına aleyhinde benimsediği sıkı söylev ile tanınıyor. Kurum, daha önce Şubat ayında Replika.ai'ı yasaklamıştı. Replika, insanların sohbet robotuyla geliştirdiği ilişkiler nedeniyle keza yasa koyucularda hem de kullanıcılarda olumsuz bir intiba yarattı. 

OpenAI şu lahza bu karar aleyhinde sessizliğini korumaya devam ediyor. İtalya'daki kullanıcılar da şimdilik VPN kullanarak ChatGPT'ye erişmeye devam edebiliyor. Fakat GPDP'nin belirttiğine göre, OpenAI'ın yetkililerin belirlediği önlemleri elde etmek ve bu önlemleri anlatmak için 20 günü bulunuyor. Huysuz halde şirket, 20 milyon euro ya da yıllık küresel gelirin yüzde 4'üne eşit gelen bir suç oluşturan ile karşısında karşıya. 

giderken ABD'de ise Federal Ticaret Komisyonu, OpenAI'ın yeni GPT modelleri yayınlamasını engelleyebilir. Suni zeka odaklı bir teknoloji ahlak grubu olan The Center for AI and Digital Policy (CAIDP) bir şikayet dilekçesi sunarak Federal Ticaret Komisyonu'nun OpenAI'ı soruşturmasını istedi. Söz konusu soruşturmaya olarak OpenAI'ın tüketiciyi koruma kurallarını ihlal etmesi gösteriliyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/03/31/italya-chatgpt-yasak/