2019 yılında, Crenvo İK ve Webrazzi meslek birliği ile düzenlemeye başladığımız New HR Summit, bugün Wyndham Grand İstanbul Levent'te katılımcılarla buluştu. Webrazzi'nin İçerikten Sorumlu GMY'si A. Buğra Ferah moderatörlüğünde, iWallet Genel Müdür Yardımcısı Tolga Tabuk ast hakların patron ve çalışanlar üzerindeki etkisi başlıklı oturumda kayda değer konu başlıklarına değindi. 

iWallet'ın faaliyet alanı ve öne çıkan verileri

Tabuk, 2022 hedefleri kapsamında yılı 400 milyon TL ciro hedefi faal 300 bin kullanıcı ile kapatmayı amaçladıklarını, oysa hedefi aşarak yılı, 500 milyon TL ciro ve 500 binin üstünde etkin kullanıcı ile kapatmayı planladıklarını aktardık. 

Tabuk, şirketlerin çalışanlarını ödüllendirmesi için 10 ayrı kategoride 22'den artı mağazada ve önde gelen e-ticaret platformlarında hizmet verdiklerini belirtti. 

Bu noktada 2008 yılında Harun Asilzade tarafından kurulan iWallet'ın, girişimin dominant hissedarı olan Birleşmiş Ödeme ve Hayhay'dan yatırım aldığını belirtelim.  Bu kaspamda iWallet'ın grup şirketleri aralarında iş birlikleri kurduğunu da eklemekte fayda var. 

1940-50'li yıllardan beri hayatımızda olan maaş dışı üstünlük o dönemde şirketlerin çalışanlarını enflasyonist ekonomide desteklemesi amacıyla hayata geçmişti. Günümüzde ise çalışanın kendi hak paketini oluşturabildiği bir model olan esnek emrindeki haklar gündemde. 

Globalde ne oluyor? 

Tolga Tabuk'un aktardığı bilgilere kadar, Kuzey Amerika ve Avrupa ülkeleri emrindeki haklar konusunda önde.  Bu bölgede bulunan şirketler, daha kapsayıcı ast haklar sunuyor. Bunda devletlerin sağladığı hibeler ve  kapsayıcılık mevzuatları belirleyici oluyor. Tabuk, bu iki bölgede çalışanın açık havada ailenin de konser, sergi ziyaretleri gibi sosyal gelişimini desteklemek üzere çözümler ve kırtasiye yardımı gibi devlet destekleri nin öne çıktığını belirtti. 

Ülkemizde ise tabi haklar dahilinde işverenlere yüzde 40'ın üzerinde vergi avantajı sunulduğunu hatırlattı. İşverenin aidat dilimine kadar yüzde 36 ile 40 arasında avantajlardan yararlanabileceğini hatırlattı. 

Pandemide esnek bağlı adalet kavramı öne çıktığını ifade eden devletlerin sağlayacağı teşviklerle bağlı hakların ilerleyeceğine uyarı çekti. 

Gürültüsüz istifada tabi yargı etkisi

Oturumda büyük / sessiz istifada ast hakların etkisi de konuşuldu. Paylaşılan bilgilere kadar, tabi haklar, çalışanların şirketteki devamlılığını sağlayabilir. Tabuk, geçmişte ücret yüksekliğinin verimliliği artırmada önemli bir rol oynadığını oysa hibrit çalışmayla maaşın motivasyon artırmada rolü olsa da, ast hakların da motivasyon ve verimlilik artışı sağladığını belirtti. 

Esnek bağlı haklar ise bu konuda kayda değer bir çözüm sunuyor.Elastik yan hakların uygulamasıyla daha fazla verim alındığına dikkat çekti.  Esnek yan hakların, yetenekleri elde tutmada kritik bir rol üstlendiğini ve yaş, cinsiyet, cins ve sosyal kültürel farkları gözeterek çalışanlara seçme hakkı sunduğunu dile getirdi. 

Sektörü ve trendleri yakından peşine düşüp takip ettiklerini ifade eden Tabuk, çalışanlara özgürce masraf imkanı ve elastik seçimler sunduklarını tekrarladı ve "Ölçülebilir sadakat platformu sunuyoruz." dedi  iWallet, operasyonu her tarafında İK yetkililerinden ve kullanıcılarından geri bildirim toplamayı önemsiyor. İlerleyen dönemde ise global pazara açılmayı hedefliyor. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/09/21/iwallet-genel-mudur-yardimcisi-tolga-tabuk-anlatti-yan-haklarin-isveren-ve-calisanlar-uzerindeki-etkisi