Amiral gemisi gibi modeller de dahil edinmek üzere çoğu akıllı telefon pili; birkaç yıllık kullanımda orijinal kapasitelerini kaybettiği için sorun hala devam ediyor. Ancak, Japonya Advanced Institute of Science and Technology’deki (JAIST) araştırmacılar; pillerin orijinal kapasitelerini en düşük beş yıl baştan başa (yüzde 95’e dek) korumalarına yardımcı olan bir materyal geliştirdikleri ortaya çıktı.

Profesör Noriyoshi Matsumi liderliğindeki JAIST’teki bilim adamları, mevcut teknolojiden daha iyi performans gösteren bir bağlayıcı araç gereç keşfettiler.

Günümüzde kullanılan pillerin negatif terminalleri, üstteki seviye performansa sahip olmayan Poliviniliden Florür (PVDF) adı bahşedilen bir bağlayıcı malzemeye sahip. Yalnızca 500 defa bitmiş sorumluluk edildikten sonra; PVDF kullanan tipik piller orijinal kapasitenin yüzde 35‘ine dek kaybediyor. Bu durum da, bir veya iki sene sonra akıllı telefonlarda pil ömrünün azalmasına niçin oluyor.

bununla beraber, yeni bağlayıcı malzeme Bis-imino-asenaftenkinon-Parafenilen (BP) olarak adlandırılıyor. Bağlayıcı, 1700’den artı çok miktar döngüsünden sonradan bile pil kapasitesinin yüzde 95’ini koruyabiliyor. Böylece pil, orijinal kapasitesini manâlı ölçüde kaybetmeden beş yıla dek bereketli bir şekilde kullanılabiliyor.

Matsumi, yeni teknolojinin daha dirençli ürünlerin geliştirilmesine yardımcı olacağını söylüyor. Keza açıklamasının devamında, bu teknolojinin tüketicileri elektrikli araçlar gibi; bataryaya dayalı cihazları satın almaya daha fazla özendirme edeceğini belirtti.

Lityum-iyon piller niçin vazgeçilmez? İşte nedeni

MITOS üniversitesinin lityum-iyon batarya maliyeti hakkında yaptığı bir araştırmaya tarafından, uzunca bir vakit lityum-iyon piller ile yolumuza devam edeceğiz gibi görünüyor.

Kategori Haberler