Geçtiğimiz günlerde uzay seyahatini yapan milyarder Jeff Bezos astronot sayılıyor mu? Aynı şekilde Bezos’tan sadece 9 gün önce birincil uzay seyahatini yapan milyarder Richard Branson da… Uzay seyahati tartışmaları sürerken Elon Musk’ın bir numaralı rakibi ünlü iş insanı, uzay turizminde ikinci büyük adımı atan birey oldu. Milyarder ilk olarak Amazon’daki CEO görevinden ayrılarak uzay çalışmalarına siklet verdi. Uzay turizmi hedefi için meslek insanı, toplam dört karakter mürettebat ile 11 dakika uçuş yaptı.

Dünyanın en zengin insanı Jeff Bezos uzaya çıktı!

FAA: Richard Branson ve Jeff Bezos astronot değil!

ABD, milyarder uzay araştırmacılarının hayallerine soğuk su döken bir hamle yaptı. Federal Havacılık İdaresi (FAA) yeni kurallarına kadar “astronot” kelimesinin tanımı değişti. Kurallar gereği astronot adaylarının uçuş ekibinin bir parçası olması ve uzay uçuş güvenliğine katkıda bulunması gerekiyor.

Jeff Bezos uzay uçuşu ekibi.

Yeni kurallar gösteriyor ama Richard Branson ve Jeff Bezos ABD hükümetinin gözünde hemen şimdi astronot değil. Bu kaide değişikliği, FAA rozet programının 2004’te başlamasından bu yandan yapılan ilk değişiklik. Mesleki Astronot Rozetleri programındaki bu güncellemeler Salı günü açıklandı. Yani Bezos’un Blue Origin roketiyle uzayın başlangıcına uçtuğu gün.

Mesleki astronot olmak için uzaya gidenlerin, hem Bezos hem de Branson’ın başardığı Dünya yüzeyinin 80 km üzerinde gezi etmesi gerekiyor. Ancak boy bir yana ajans, muhtemel astronotların ayrıca “uçuş sırasında halk güvenliği için zorunlu olan ya da insan uzay uçuş güvenliğine katkıda bulunan faaliyetleri göstermiş olması” gerektiğini de savundu. Böylece uzaya meydana çıkan insanların astronot sayılması için bir alıştırma yürütmesi gerekiyor.

Richard Branson uzay uçuşu.

İlk olarak 11 Temmuz’da Richard Branson, Virgin Galactic’in SpaceShipTwo aracıyla bir test uçuşu yaptı. Arkasında ise 20 Temmuzda Bezos ve beraberindeki üç kişi Blue Origin’in uzay aracıyla uzaya çıktı. Böylece Jeff Bezos astronot kabul edilecek mi tartışması başladı. Fırlatma öncesinde Blue Origin CEO’su Bob Smith, otonom araçta “bir mürettebat üyesinin yapacak aslında bir şeyi olmadığını” ifade etmişti.

bununla beraber, fahri astronot rozetine sahip olma ihtimalleri halen sürüyor. Çünkü bu rozeti FAA asistan yöneticisi özel durumlarda veriyor. Elbette liyakati temel alarak. Bezos ve Branson’ın uçuşlarının arkasında görülen rozetleri ise şirketlerinin yaptığı özel rozetler. Astronot rozetleri başlangıçta 1960’ların başında Bölge Shepard ve Virgil Grissom‘a Mercury Seven programına katılımlarından nedeniyle verildi. Hem ABD’de astronot rozeti kazanmanın öteki yolları ise NASA veya ordu.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/jeff-bezos-astronot-kabul-edilmeyecek-mi