Son dönemde Netflix belgesellerine konu olacak bir durum yaşandı. Federal yardıma müracaat etmek isteyen üniversite öğrencilerine karşın bir mali platform olan Frank adlı teşebbüs, 2021 yazında JPMorgan'a başvurdu. JPMorgan'ın bir yöneticisi, Eylül 2021'de yaptığı bir basın açıklamasında Frank'in öğrencilerle daha derin bir etkileşim için benzersiz bir fırsat sunduğunu ve şirketi satın aldıklarını söyledi.

JPMorgan, anlaşmayı 6 bin kurumda 5 milyondan artı öğrenci tarafından kullanılan, en seri çoğalan üniversite finansal planlama platformu olarak lanse etti. Hem, satın almanın bir parçası olarak girişimin kurucusu Charlie Javice de JPMorgan'a katıldı. Buraya dek herhangi bir can sıkıntısı değil gibi görünüyor, oysa her şey bundan sonra başladı.

Charlie Javice

İşlemin kapanmasından aylar sonra JPMorgan, 400 bin Frank müşterisine pazarlama e-postalası yolladı. JPMorgan'a göre, bu e-postaların hayret verici bir şekilde yüzde 70'i geri döndü. Bu da Javice ve şirket aleyhine bir soruşturma açılmasına neden oldu. Bankanın iddiasına kadar, 2021′in ortalarında potansiyel bir satışla ilgili olarak JPMorgan'a başvuran Javice, girişiminin ölçeği hakkında bankaya yalan söyledi. Şirkete göre Javice, koşul tespiti sürecinde Frank'in herif tabanının onaylanması için zorlama yapıldıktan sonra milyonlarca sahte hesap oluşturdu. 

JPMorgan, Javice'in, girişimi 175 milyon dolara satış için Frank'in başarısı, büyüklüğü hakkında yalan söylediğini iddia etti. Şirket, Javice'in bilgi birleştirme odasına yerleştirilen belgelerde, tanıtım materyallerinde ve 4,25 milyondan pozitif öğrencinin Frank hesapları oluşturduğu sözlü sunumlarda temsilcilik ettiğini belirtti. 

4 milyon kullanıcı yerine 300 binden eksik kullanıcısı var

JPMorgan, Frank'in fiilen 300 binden az kullanıcısı olduğunu iddia ediyor, bu da Javice'nin siteyi satarken belirttiği kullanıcı sayısının yüzde 10'undan daha azına tekabül ediyor. 

JPMorgan, Javice ve Frank'in baş çoğaltma sorumlusu Olivier Amar'a dava açtı. Ancak koşul bununla da sınırla kalmadı, zira Javice'nin bir avukatı The Wall Street Journal'a JPMorgan'ın kendisine borçlu olunan milyonlarca doları ödemekten kaçınmak için geçen yılın sonlarında Javice'i kovmak için nedenler ürettiğini söyledi. Javice de bankanın yasal faturalarını ödemesi gerektiğini söyleyerek JPMorgan'a dava açtı. Bu ilginç davanın nasıl sonuçlanacağını merakla bekliyor olacağız.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/01/17/jpmorgan-175-milyon-dolara-satin-aldigi-girisimin-kurucusu-tarafindan-sahte-kullanicilarla-kandirildi