6 Aralık'ta yaşadığımız iki büyük depremden daha sonra ne yazık oysa can kaybı artmaya devam ediyor. Ama depremden kurtulan vatandaşlarımız için de çeşitli zorluklar baş göstermeye başladı. Bunlardan en önemlisi hiç şüphesiz barınma ihtiyacı. Böylesine soğuk bir dönemde depremzedeler kalabilecekleri bir yer bulmak durumunda kalırken biz de ülke olarak onların en güvenilir yerlere yerleşebilmeleri için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda birçok platform hayata geçiriliyor. Hatta bu platformlardan bazılarını sizler için depremzedelere uzak takviye rehberimizde derlemiştik. 

Aynı bir platform olan kanka.host da ayrıca App Store hem de Play Store'daki uygulaması ile faaliyet gösteriyor. Doğrusu kanka.host, 2022 yılında AFS Gönüllüleri Betigül Erol ve Alara Er tarafından ev arkadaşı arayan kişiler ile oda kiralamak isteyen öğrencileri, gezginleri ve gurbetçileri buluşturmak konusunda arabulucu olarak hayata geçirilmişti. Ama depremzedelerin barınma ihtiyacı ile başvuru formu, sosyal bir amaca yönelik olarak hizmet vermeye başladı. 

Kanka.host, 6 Şubat tarihinde yaşanan yer sarsıntısı felaketi sonrası AFS Gönüllüleri Derneği ile meslek birliği kurarak depremden etkilenen ve barınma ihtiyacı olan vatandaşlarımıza, gönüllü olarak evini paylaşmak isteyen destekçilerin birbirine ulaşması için bedava olarak faaliyet gösteriyor.

Kanka.host'u kullanabilmek için ilk olarak telefon numaranıza gelen düzeltme kodunu girmeniz gerekiyor, akabinde Google hesabınızla üyelik oluşturabiliyorsunuz. Ilk Önce evini açtırmak isteyenler için süreci anlatalım. Depremzedeler için gönüllü formunda temel bilgilerin yanı sıra adli sicil kaydı ve ikametgah bilgisinin de verilmesi gerekli. bunun dışında evde kaç birey kalabileceği, gelenlerin ne değin zaman kalabileceği gibi sorular da mevcut. üstelik konut için iki seçenek verilmiş; askıda ev (boş ev demek) ve "evimi gönüllü paylaşabilirim" seçeneği. Yani manâsız bir eviniz varsa da depremzedelere açabiliyorsunuz. 

Eğer depremzede iseniz depremzedeler için barınma formunu doldurmanız gerekiyor. Bu formda da yine esas sorular mevcut ama aynı zamanda adli sicil kaydının da eklenmesi isteniyor. Formda benzer hanede kalması gereken birey sayısı, sıhhat problemleri olan bireylerin bilgisi, gidilebilecek şehirler, barınma ihtiyacı olan şahısların yaşları, yola çıkılabilecek tarih ve ulaşım desteği gibi sorular mevcut. 

Bu formlar doldurulduktan sonradan platform kişileri ve hane sahiplerini eşleştiriyor. 

Kanka.host'un Instagram'da epeyce faal olduğunu ve ekibinin bu süreçte daimi olarak takviye verdiğini de belirtelim. 

Başvuru Formu Google Play ve App Store'dan indirilebiliyor. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/02/10/kalacak-yere-ihtiyaci-olan-depremzedeler-ve-onlarla-evini-paylasmak-isteyenler-icin-uygulama-kanka-host