Meta'nın Metaverse uygulaması Horizon Worlds kullanıcı deneyimi ve kalite açısından pek fazla problemle karşısında karşıya. Şirket içi yazışmalar, çalışanların uygulamadan memnun olmadığını gösteriyor. Çalışanlar, uygulamayı öyle de uygulamak istemiyor. 

The Verge'ün paylaştığı kurum içi yazışmalara göre, Eylül ayında Meta'nın Metaverse GMY'si Vishal Shah, ekibe gönderdiği bir notta, ekibin yıl ardına kadar uygulama kalitesine odaklanması gerektiğini belirtiyor. Shah, Horizon'ı daha fazla kullanıcıya açmadan önce, kalite açıklarının ve performans sorunlarının düzeltilmesini istek etti. 

2022'nin Şubat ayında Meta'nın sosyal sanal realite (VR) platformu Horizon, paylaşılan verilere tarafından aylık 300 bin kullanıcıya ulaştı. O tarihe dek Horizon'da 3D içerik üreticiler kadar 10 bin alan yaratıldı. Benzer tarihte şirketin 3D içerik üreticilere özel Facebook grubu ise 20 bin kişiye ulaşmıştı. Horizon Kasım 2021'den Şubat 2022'ye dek olan 3 ay içinde 10 kat yükselme gösterse de; hemen şimdi istenilen noktaya gelmiş yok. 

Meta CTO'su Andrew “Boz” Bosworth, Nisan ayında Meta'nın Horizon Worlds'ün web ve mobil sürümü üstünde çalıştığını aktarmıştı. Vishal Shah, kurum içi yazışmalara göre laf konusu sürümlerin lansmanlarını tecil etmek için çalışıyor. Shah, geçen ay paylaştığı bir notta şu ifadelere yer verdi: 

“Geçen yılın sonlarında piyasaya çıktığından beri, içerik üreticilerin çekici dünyalar yapı edebileceği eşzamanlı bir sosyal ağ olan Horizon Worlds'ün esas tezinin güçlü olduğunu gördük. Fakat şimdi içerik üreticilerimizden, kullanıcılarımızdan, oyunu deneme eden kullanıcılardan ve ekibimizdeki çoğu kişiden aldığımız geri bildirimler, kağıt kesiklerinin (değersiz bir şekilde düzeltilebilir kullanılabilirlik hatası), istikrar sorunlarının ve hataların toplam ağırlığının topluluğumuzun Horizon'un büyüsünü deneyimlemesini çok zorlaştırdığı yönünde. Basitçe söylemek icabında, bir deneyimin keyifli ve kalıcı olması için başta kullanılabilir ve iyi yapılmış olması gerekir.

Shah'ın açıklamaları, ekibin hataları gidererek kullanıcı deneyimini iyileştirmek için daha yoğun bir şekilde mesai yapması gerektiğini gösteriyor. öte yandan Shah ekibine, çok daha kritik bir soru ile yaklaşıyor: "Uygulamayı neden sevmiyoruz?" Yeniden 15 Eylül'de paylaşılan notta Shah ekibine şu soruları yöneltiyor: 

Birçoğumuz Horizon'da öyle artı zaman geçirmiyor ve dogfooding (bir şirketin geliştirdiği ürünü kullanmak suretiyle tanıtımını üstlenmesi) panellerimiz bunu açık açık gösteriyor. Peki niçin? Ürettiğimiz ürünü neden her zaman kullandığımız kadar fazla sevmiyoruz? Kolay gerçek şu ki, biz onu sevmiyorsak, kullanıcılarımızın onu sevmesini nasıl bekleyebiliriz?

30 Eylül'de gönderilen notta ise Shah, bir adım ileri artan bir şekilde çalışanların yeteri kadar Horizon Worlds kullanmadığını, haftada asgari bir kez Horizon Worlds kullanmayan çalışanların müdürlerini sorumlu tutacağını dile getirdi. Shah, "bu kurumdaki herkesin göreci Horizon Worlds'e aşık olmak." dedi ve ekledi: Bunu, kullanmadan yapamazsınız. Oraya gidin. Meslektaşlarınız ya da arkadaşlarınızla birlikte ayrıca kurum içi geliştirmeler gerçekleştirmek hem de topluluğumuzla etkileşime girmek için zamanlar organize edin. 

Bunlara ek olarak Shah, dilekçe içinde oryantasyon sürecinin yeteri değin iyi olmadığını belirtti. Yeni kullanıcılara birinci sınıf dünyaların sunulması ve birincil ziyaretin başarıyla tamamlanması gerektiğini vurguladı. Shah, mahsul pazar uyumunun demin yakalanmadığı bir mahsul üzerinde çalıştıklarını hatırlattı ve ekledi:  "Eğer Horizon'daysanız, belirsizliği ve değişimi benimsemenize ihtiyacım var."

Bu da bizlere kullanıcıların Horizon'da ahenkli olarak değişikliklerle karşılaşacağını gösteriyor. Bu açıklamaların kamuoyuna yansıması üstüne Meta sözcüsü Ashley Zandy, programlamanın geleceğinin metaverse olduğunu ve insanların merkeze alındığını dile getirdi. Zandy, İçerik üreticilerin geri bildirimleriyle her daim kalite geliştirmeleri yapıldığını belirtti. Ayrıca Zandy, çıktıkları bu yolculuğun yıllar alacağını da belirtti. 

Kamuoyuna yansıyan yazışmalar, Horizon dahilinde çevreleyici ve akıcı bir deneyime demin yaklaşılmadığını gösteriyor. Meta'nın VR departmanı Reality Labs'in, dördüncü çeyrekte 3.3 milyar dolar kayıp yaşadığını sizlere aktarmıştık. Nisan ayında ise Reality Labs departmanı yaklaşık 3 milyar dolar daha zarar etti. Şirketin, Horizon Worlds'e yaptığı yatırımların, yakın zamanda karşılığını alabileceğini söylemek zorlama. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/10/07/kalite-problemleriyle-bogusan-meta-horizon-meta-calisanlari-tarafindan-da-sevilmiyor