İklim değişikliği, tüm dünyayı etkileyen çevresel bir sorunu iklim değişikliği... Bu yalnızca bir ekolojik afet sorunu yok, ekonomik ve sosyal etkileri olan bir  emniyet sorunu olarak görülüyor. Dünyanın iklimi, jeolojik zaman içinde aralıksız olarak değişiyor ve bu koşul küresel sıradan sıcaklıklarda kayda değer iniş çıkışların yaşanmasına niçin oluyor. Bu yüzden bunların bilinmesi ve giderilmesi için önlemlerin alınması, kuruluşların sürdürülebilirlikleri için tartı taşıyor. Hatta Avrupa Birliği (AB), geçtiğimiz günlerde 2030 yılına değin aza ülkeler karbon emisyonunu yüzde 55 azaltıp 1990 yılı seviyelerine getirme hedefini ve yakın gelecekte karbon emisyon seviyesi belirlenen sınırların üzerinde olan üreticilerden ithalat yaparken ek vergiler koyacaklarını açıkladı.

Bu yüzden günümüzde insan faaliyetleri sonucu ilk elden ve dolaylı olarak ortaya çıkan sera gazı miktarının karbondioksit (CO2) eşdeğeri ile ve ton cinsinden hesaplanması yani karbon ayak izi üstüne ciddi çalışmalar yapılıyor. Kişilerin, kurumların, şehirlerin, ülkelerin izleri hesaplanabiliyor. Yeni dönemde bir kere daha ön plana çıkan bu konu, yatırımcıların ve şirketlerin yeni alanı.

Geçen günlerde karbon hesaplaması ve yönetim platformu Persefoni, milletlerarası genişleme, ürün geliştirme ve işe alım çabalarını teşvik etmek için Rice Investment Grup liderliğinde 9,7 milyon dolardan pozitif aldı. Şirketlerin çevresel but izlerini ölçmelerine, izlemelerine, azaltmalarına ve raporlamalarına ihtimal tanıyan ve Berlin merkezli B2B girişimi olan Plan A ise 3 milyon dolar topladı. Fransız Demeter, turu Alman Coparion ile yönetti SoftBank, stratejik yatırımcı olarak katıldı.

Bankalar için karbon üçgenin taban olmayan kenarı izi hesaplayıcı

Mastercard ve İsveçli FinTech girişimi Doconomy, Mastercard Karbon Hesaplayıcı özelliği de bunlardan biri. Mastercard ağına entegre edilen bu özellik, öncelikli olarak bankalar göre kullanılıyor. Mastercard Developers sayfasında yer alan yeni API'ler aracılığıyla kurumlar Karbon Hesaplayıcı'yı mobil uygulamalarına sorunsuz bir şekilde entegre edebiliyor. Sürdürülebilir harcamaların yeni yollarını arayan çevre bilincine sahip tüketiciler için karbon ayak izi hakkındaki verilere erişimi yaygınlaştırıyor ve karbon etkisini dengelemek için kullanılıyor. Karbon Hesaplayıcı, tüketicilerin harcama kategorilerinde yaptıkları satın alımlardan kaynaklanan karbon emisyonlarının hemen olan ekran görüntüsünü almalarına olanak sağlıyor. Yapılan hesaplamalar, egemen olarak doğrulanan Åland Endeksi tarafından destekleniyor.

Watershed'in yeni bir aracı, uzak ve hibrit çalışmanın iklim üzerindeki etkisini ölçerek bu alıştırma biçiminin bir şirketin karbon emisyonlarını nasıl azalttığını ya da artırdığını hesaplıyor. İsveç merkezli ödeme sistemi girişimi Klarna, nisan ayında alışveriş yapanların satın almalarının çevresel etkisini takip etmelerine yardım etmek için uygulamasına bir karbon etap izi hesaplayıcı ekledi. Hesaplayıcı, her satın almayla ve zamanla ilişkili karbon emisyonunu tahmin etmek için üretimden teslimata dek her şeyi hesaba katıyor.

Dubai Turizm Bakanlığı Mayıs ayında, bütün otellerin Temmuz ayından itibaren yeni bir karbon hesaplayıcı kullanarak aylık karbon emisyonlarını izlemesini ve raporlamasını gerektireceğini duyurdu. Girişim, Dubai'nin karbon emisyonlarını bu yılın ardına kadar yüzde 16 oranında azaltmayı hedefleyen 2021 Karbon Azaltma Stratejisi'nin bir parçası.

AdGreen, reklam ajanslarının üretimlerinin karbon emisyonlarını izlemesine tezgâhtar oluyor. Eylül 2021'de piyasaya sürülecek olan hesaplayıcı, maksimum karbon bacak izinin hangi tedarikçi göre üretildiğini gösterecek. Markalara ve holding şirketlerine karbon görünürlüğü sağlayacak. 

Yukarıda da anlatıldığı gibi şirketler, etik eylemleri değerlendirmek ve izlemek için araçlar geliştiriyor. Bu araçlar, ahlak değerlendirmelerin ürün ve hizmetlere entegre edildiği yeni bir çağa işaret ediyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/06/09/karbon-ayak-izi-hesaplayan-girisimler-yatirimcilarin-radarinda-yeni-bir-cagin-habercisi-mi