Covid-19 pandemisi bütün dünyayı etkisi altına alırken, yol haritalarında da değişikliklere niçin oldu. Pandeminin bütün dünyada yarattığı olumsuz etkinin yatırımcıların görüntü açılarını değiştirdiğini bildirmek muhtemel. Salgının başında yaygın bir şekilde hissedilen belirsizlik ve endişe, meslek dünyasının gözünü teknoloji girişimlerine çevirmesine sebep oldu. Dünyanın en büyük melek yatırımcı ağı Keiretsu Forum Türkiye ise bu seneyi yatırım rekoruyla kapatıyor.

Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren, Keiretsu Forum Türkiye olarak 2020 yılını yatırım rekoruyla kapatmaktan dolayı fazla mutlu olduklarını belirtti: 

“Pandemi döneminde Peak Games gibi ülkemizden meydana çıkan ilk unicorn şirketle beraber öteki yapılan satın alma haberleri, iş dünyasının gözünü startuplara çevirmesine sebep oldu.”

Eren, 2020 yılını değerlendirerek, 2021 yılı için de manâlı öngörülerde bulundu:

“Türkiye'de 2020 yılında özel şirketlerin kurduğu teşebbüs sermayesi yatırım fonları ve melek yatırım ağları teşebbüs ekosistemine büyük destekler verdiler. Bu örneklerin artması, yatırım fonlarının fonlarını büyütmeleri ve verilen desteklerin artmasıyla birlikte teknoloji alanında yaşanacak gelişmelerle, 2021'de ülke olarak hedeflerimize ulaşmamız hızlanacaktır. Türkiye'deki girişimcilik ekosistemine baktığımızda Keiretsu Forum Türkiye olarak 7 sene her tarafında ekosisteme olan katkımız epeyce yüksektir.

Toplam 55 girişime 75 milyon TL'lik yatırım

Keiretsu Forum Türkiye 2020 yılında Üç Boyutlu Cisim Analizi Digime, E- Lojistik Packupp ve İletmen, Gayrimenkul Teknolojileri Missafir, Eşya Değiş Tokuş Platformu Barty, Batarya Teknolojileri Nicat, İnovatif İçecek Reneva, Eğitim Teknolojileri Magistum, Psikolojik yardım Evimdekipsikolog ve Finans Teknolojileri Paratic'e yatırım yaptı.

Keiretsu Forum'un kurulduğu 2012 yılından bugüne değin ise 55 girişime 75 milyon TL'lik yatırım yaptığını belirtelim. Keza bu yıl Keiretsu Forum yatırımı olan Moka, Türk İş Bankasına satılarak çıkış yaptı.

Ayakta kalmak isteyen girişimler sürdürülebilir meslek modeli ve teknolojiyi uyumlu bir şekilde kullanmalı

Koronavirüs salgını bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de iş yapış şekillerini değiştirirken, dijital dönüşümün önemi ve girişimlerin çevik yapısı bu süreçte herkes tarafından daha iyi anlaşılmış oldu. Salgınla birlikte evde tüketim artarken, içinde bulunduğumuz teknoloji çağı, zihinsel dönüşümü de beraberinde getirdi. Artık teknolojiye cümbür cemaat adapte almak zorunda. Buna rağmen yalnızca sürdürülebilir meslek modeli ve teknolojiyi uyumlu bir şekilde bir araya getiren şirketler ayakta kalabilecek.

Keiretsu Forum, Türkiye'deki tek global melek yatırım ağı olarak keza globaldeki ayrıca de Türkiye'deki yatırımlarının çoğunun beklentilerini karşıladığını belirtiyor. Bu da yatırım ağının iyi bir performans gösterdiğini sinyâl ediyor. Her ne değin yeni girişimler artıyor olsa da, Türkiye girişim ekosistemi demin dünyanın hızına yetişebilmiş yok.

Yatırım ağının ekosistemdeki en etkin oyunculardan biri olduğunu belirtelim. Keiretsu Forum, 2020 yılında sıhhat teknolojileri, dijital ödeme sistemleri ve salgın yüzünden öne çıkan sektörlere yapılan yatırımlarla, turizm gibi hasar görebilen sektörlere yatırımların düşüşünün birbirini dengeleyeceğini ve hedeflere ulaşılacağını öngörmüştü.

Büyük şirketler startuplarla çalışmanın değerini gördü

Keiretsu Forum Türkiye'nin tespitlerine kadar pandemi işletmelere teknoloji altyapısız var olunamayacağını gösterirken, dijital değişim artık bir zorunluluk haline geldi. Bu sırada büyük şirketler de startuplarla çalışmanın değerini gördü.

Pandemi esnasında öne meydana çıkan konulardan biri de küreselleşmenin fiilen birçok alanda uygulanamaması oldu. Her ülke salgında kendi önlemini alıp, lokalize davrandı. böylece örneğin yalnızca Çin'den alım yapıyorsanız kapılar belirsiz kapandığında meslek yapamadığınızı gördünüz. Keiretsu Forum, pandemi dönemi işletmeler için dijital dönüşümün hızını epeyce artırdığını açıklama ediyor. İşletmeler keza e-lojistik altyapısıyla hem de e-ticaret kanalı ile finansal yaşamlarını sürdürme olanağına kavuştu. 

Melek yatırımcılığa ilgi artışı

Keiretsu Forum, Türkiye'deki tek global yatırım ağı olarak melek yatırımcılığa olan ilginin de artığını belirtiyor. Yatırım ağı, salgın öncesinde ayrı yatırım kollarına yönelenlerin girişim ekosistemine yöneldiğini açıkladı. 

Keiretsu Forum Türkiye, eğitim teknolojileri, dijital ödeme sistemleri, tarım teknolojileri gibi alanlara yatırımların artarak 2021 senesinde de devam edeceğini düşünüyor. Yatırım ağının aktardığına göre; Covid-19 süreciyle beraber yükselen sıhhat teknolojileri, finansal teknolojiler gibi sektörlere yatırımlar sadece ülkemizde değil globalde de devam ediyor.

Pandemi kendi ekonomisini oluşturuyor

Salgının ilk günlerinde yaşanan durgunluk sonrası yatırım haberlerinin çabucak gelmeye başladığını hatırlatalım. Kriz dönemlerini fırsata çevirmek isteyen yatırımcılar, hem Türkiye'de keza de dünya çapında yatırımlarına devam ediyorlar.

Pandeminin afiyet problemlerine çözüm arayan biyoteknoloji firmaları, maddi paraya dokunmadan alışveriş imkanı sunan dijital cüzdanlar ve fiziksel mağazalara e-ticaret kanalı oluşturan dijital platformların yükselme hızları her geçen gün artıyor. Keiretsu Forum Türkiye'ye tarafından pandemi kendi ekonomisini oluşturuyor.

Keiretsu Forum Türkiye, yeni üye artışı aynı şekilde devam ederken, kişisel gelir vergisi indiriminden davranmak için de akredite yatırımcı sayısı da artıyor. Akredite olan yatırımcıların yapmış oldukları yatırımın yüzde 75'ini vergilerden düşebildiğini belirtelim. Bu da dünyadaki en yüksek oran olarak öne çıkıyor. 

Dolayısıyla çoğu melek yatırımcının da bu ödenti desteğinden davranmak istediğini söyleyebiliriz. Bu sayede Türkiye'deki girişimcilik ekosistemi çok daha süratli yol kat ediyor. Keiretsu Forum Türkiye, 2021 yılında da sektör ayrımı yapmaksızın kazanç üreten, inovatif, hızlı artış potansiyeline sahip girişimlere yatırım yapmaya devam edecek.

Kaynak: webrazzi.com