Mayın ve El Yapımı Patlayıcı (EYP) nedeniyle ülkemizde birçok sivil ve asker hayatını kaybetti. Bir dönem mayın ve EYP tehdidi çok yoğun seyretmekteydi. Bunun sonucunda mayına dirençli araçlar geliştirildi. Bu Nedenle hafif mayına dayanıklı hafif zırhlı Otokar Cobra araçlarının yerine ağırlıklı olarak BMC Kirpi miktar edildi. Oysa mayını olduğu yerde yok etme ihtiyacını karşılamaya yönelik çözümler üstünde incelemeler devam ediyordu. Bu sorun da Kirpi üstüne PMKİ robotik kolu entegre edilerek gevşemiş oldu.

KİRPİ PMKİ bir uçtan bir uca patlayıcı imha timleri araçtan inmeden şiddet yerlerde deha operasyon yapabilecek

Mayın ve el işi patlayıcılar her sene çoğu can kaybına neden olmaktadır. böylece Emniyet Teşkilatı bünyesinde yıllardır uzakta kumandalı patlayıcı yıkım robotları kullanılmakta. Karabağ Savaşı’ndan sonra mayın temizleme amacıyla ASFAT üretimi MEMATT da Azerbaycan’da aktif olarak kullanılıyor.

Geçmişte Nurol Ejder Yalçın arabulucu üzerinde ASELSAN kadar geliştirilen El Yapımı Patlayıcı Saptama ve İnceleme Sisteminin (ETİ) gösterimi de yapılmıştı. ETİ sisteminin açık kaynaklarda envanter bilgisi bulunmuyor.

Her bir Kirpi PMKİ aracında 10 kişiye dek personel bulunuyor. Gelinen noktada 10 aracın teslimiyle patlayıcı yıkım timlerinin güvenliği kayda değer ölçüde artırıldı.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/kirpi-mekanik-kollariyla-patlayici-madde-imha-edecek
Yorumlar