Toplumsal mesuliyet temelinden yola çıkarak, gitgide artarak yalnızlaşan insanın yaşama dair bütün yüklerini kendinde tuttuğu, paylaşamadığı sorunlar sebebiyle iletişimsizliğin daha fazla arttığı günümüz dünyasında, Orkide Ercüment, Aloha Live'ı hayata geçirdi. Aloha Live'ın diğer ortakları ise Emre Güvener ve Ebru Özgen. Aloha Live, kişisel hiçbir bilgi olmadan iyice anonim olarak insanların birbirleri ile sohbet etmelerine olanak sağlıyor.

Aloha Live'da hatip veya dinleyici olunabiliyor

Aloha Live'da kullanıcılar, Hatip ve Dinleyici olarak, iki bambaşka şekilde uygulamaya kayıt olabiliyorlar. Hatip olarak tescil olan kullanıcılar isterse ölçüt (yaş cinsiyet veya konular) seçerek, isterse de rastgele bir dinleyici çağırarak sohbet edebiliyor. Dinleyici olarak tescil olan kullanıcılar ise, uygulama içinde online bir faal dinleme eğitimi ve değer biçme ardından başarılı olurlar ise “Dinleyici” olmaya yargı kazanıyor ve konuşmacılar ile sohbet ederek onları dinleyebiliyorlar. 

Uygulamayı geliştirme fikrinin, şirketin kurucusu Orkide Ercüment'in üniversitede verdiği Alıcı İlişkileri Yönetimi dersi sırasında sınıfta, yeni müşterinin özelliklerini, ne istediğini ve nasıl evrimleştiği üstünde tartışırken sosyal medyanın ve digital dünyanın insanların alışkanlıklarını nasıl değiştirdiğini ve bunun yüzünden giderek yalnızlaşan insanların bu alışkanlıklarını kullanarak birbirine yaklaşmaları muhtemel müdür tezi üzerine ortaya çıktığı da bizimle paylaşılan bilgiler aralarında.

Gerçekte bütün konuşup içini dökmek isteyen kullanıcılara her gün jurnal 15 dk sohbet armağan ediliyor. Daha fazla konuşmak isteyenler cüzdanlarına Aloha Live Coin yükleyip bunu sohbet içindeki menüden karşısındaki dinleyiciye sanal hediye göndererek yapabiliyorlar. Dinleyici olarak kayıt olan kullanıcılar da, bu sohbetlerde harcanan ALC coin'leri açıklanmış bir oranını kendi hesaplarında yeniden coin olarak biriktiriyorlar. Bu biriken coinleri ise, dilerlerse Trendyol hediye çeki, dilerlerse de Sodexo hediye çeki olarak hesaplarına yükleyerek dilediği gibi peşin para olarak harcayabiliyorlar. Dinleyici almak dinleme yapmanın sınırsız olduğunu da belirtelim.

Aloha Live'ın geliştirilme süreci

2018 yılında 10 aylık bir geliştirme süresi ardından 2019 Mart ayında iOS ve Android marketlerde yerini bölge dilekçe, yeni bir güncelleme planlayarak yeni özellikler ile birlikte bütün tasarımı da global pazara hazır olacak şekilde altyapıyı da yenileyerek 2022 yılında 6 aylık bir çalışma ardından tamamen tekrar yazılarak ayrıca yepyeni bir görünüme kavuştu. Yeni gerçekte bundan böyle yazılı sohbet yanında kullanıcılar, sesli olarak sohbet ederek daha etkili sohbet etme imkanı bulabiliyor. Hem kullanıcıların, başvuru içinde daha iyi ve uzun vakit geçirmelerini sağlayacak değişik özellikler eklendi. Uygulamanın geneli herhangi bir altyapı kullanılmadan geliştirildi. Sesli sohbet için de güvenilir bir altyapı kullanıldığı belirtildi.

Şimdiye kadar 15 milyon dakikanın üstünde sohbet gerçekleşti

Aloha Live'ın indirilme sayısı iOS ve Android marketlerde toplam 250 bini aştı. 100 bine yakın etkin kullanıcısı mevcut. Platformda şimdiye dek 15 milyon dakikanın üzerinde sohbet gerçekleşti. Günlük olarak yaklaşık 10 bin birey gerçekte aktif olarak sohbet ediyor. Aloha Live'ın yeni versiyonunun marketlere eklenmesinden itibaren geçen son bir ayda ise 60 bin yeni kullanıcı uygulamayı kullanmaya başladı.

Aloha Live, bugüne kadar iki defa yatırım aldı. Bunlardan ilki, 2021'in ilk çeyreğinde, diğeri ise 2022'nin ikinci çeyreğinde gerçekleşti. Şirket, birincil yatırım ile tanıtımlarına sürat verirken, ikinci yatırım sonrası uygulamayı tamamen yenileyerek farklı bir yüze kavuşturdu.

Aloha Live'ın kazanç modeli

Aloha Live'ın kazanç modeli birkaç başlıkta toplanıyor. Ilk Kez kullanıcılara, her gün verilen 15 dakikalık ücretsiz hediye süreyi bitirmelerinden sonra coin satın alarak sohbetlerini uzatabilme imkanı sağlanıyor. Bir öteki gelir modeli ise reklam alanlarından elde ediliyor. Fakat sohbetlerin etkinliği açısından bu reklamlar sohbet ekranlarında gösterilmiyor. Diğer model olarak sponsorluk alanları mevcut. Uygulamada dijital hediye modeli uygulanıyor; yani kullanıcılar satın aldıkları coin'leri dinleyicilere direkt coin ödeyerek değil, kahve, çay, tatlı, yemek yemek gibi dijital hediyeler göndererek uzatabiliyorlar. Şirket de bu alanı ve uygulamada açılan sohbet ekranları gibi alanları sponsor olmak isteyen firmalara belirtilmiş bir ücret karşılığında dönemsel olarak kiralıyor. Son olarak, istek üzerine çok yakın bir zaman içerisinde uygulamaya abonelik özelliği eklenecek. Böylece kullanıcılar, daha uygun bir fiyat ile daha uzun sürelerde sohbet edebilecek.

Şirket, global bir marka haline değiştirmek istiyor

Şirketin kurucuları, gelecekte uygulamayı büyüterek bir dünya markası haline getirmeyi planlıyor. şu anda tanıtımlar Türkiye özelinde yapılsa bile neredeyse bütün dünyadan kullanıcılar mevcut. Platformda ağırlıklı olarak Türki Cumhuriyetler ve Avrupa bölgesinden yoğun tatbik oluyor ama, Asya, Asya Pasifik, Kuzey ve Güney Amerika, MENA ve Afrika bölgelerinden kullanıcıların geldiği ve sohbete katıldıkları görülüyor. Şirket, halihazırda Türkçe ve İngilizce dillerini destekleyen uygulamaya, bu doğrultuda yeni dilleri ekleyip yeni bir tanıtım modelini oluşturarak globalleşme hedefine dürüst ilerlemeyi planlıyor. Bunun yanına uygulamadaki bir sonraki geliştirme yapay zekanın sohbet etkinliğini arttıracak şekilde etkin olarak kullanılmaya başlanması olacak. Aloha Live bununla birlikte bu ay ABD pazarında büyüme stratejisini deneme etmeye başlıyor olacak.

Aloha Live'ı sınamak isteyenler App Store'dan veya Google Play Store'dan uygulamayı indirebilirler. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/09/27/kisilerin-tamamen-anonim-bir-sekilde-sohbet-etmesini-saglayan-yerli-uygulama-aloha-live