Portland Eyalet Üniversitesi Insanbilim Bölümünden Dr. Cameron Smith, kıyamet senaryolarını Live Science‘a değerlendirdi. Smith, “Birkaç yüz nüfusla olasılıkla yüzyıllarca hayatta kalabilirsiniz. Bu türden öyle çok küçük popülasyon, yüzyıllar ve belki de binlerce sene hayatta kalmıştır.” dedi.

Araştırmacılar, minik bir popülasyonun türümüzü hayatta tutacağını söyledi.

Smith, erken dönem insan uygarlıkları ve uzayın kolonileştirilmesi üzerine araştırma yapıyor. Küresel medeniyetin parçalanması durumunda bilhassa büyük şehirlerin daha savunmasız olduğunu söyledi. Çünkü büyük şehirler az daha tüm yiyeceklerini ithal ediyor ve elektriğe büyük ölçüde bağımlı. Hayatta kalan popülasyonlar ise kaynak bulmak için büyük muhtemelen dağılacaktır.

Smith’e göre, erken Neolitik dönemde (son buzul çağının peşinde yaklaşık 12 bin sene önce) ahali çiftçilik yapmaya başlamıştı. Bu insan popülasyonlarının nüfusu birkaç yüz kişiden bin kişiye kadar değişiyordu ve birçok küçük köy vardı. Smith, “Bunlar epeyce bağımsız popülasyonlardı. Ancak öteki köylerle de üreme ve izdivaç bağlantılarına sahip olduklarından şüpheleniyorum. Kıyamet senaryosunda da benzer şeyin olacağını tahmin ediyorum.” dedi.

Smith, hayatta kalan birkaç yüz kişinin üremeyi sürdürmeye ihtiyacı olacağını söyledi. Yakın akrabalar arasındaki evlilikler, minik nüfusların karşılaştığı büyük bir zorluk. Sağlıklı bireylerin doğması için karşı cinsten tatmin edici sayıda üreme çağındaki bireyler gerekli olacaktır.

Sığınaklar insanları felaketten korur mu?

Mümkün bir kıyamet alarmında halk müziği hazırlık yapmaya çalışacak. Akıl kuruluşu Global Catastrophic Tehlike Institute‘un yönetici direktörü Seth Baum, küresel felaketlerin meydana gelme riskine bakıyor.

Bilim insanları uzaya kaçış ve barınak gibi öbür senaryoları değerlendirdi.

Baum, örneğin, nükleer savaş durumunda nükleer silahlara sahip ülkeler arasındaki ilişkileri iyileştirerek felaketi önlemekten yana. Fakat Baum, mümkün bir felakette insanları korumak için barınak inşasını da araştırıyor. Dünya üzerinde bir yerde özel bir felaket sığınağını yapı etmeyi planlıyorlar.

Uzayda hayatta kalmak

Araştırmacılar, muhtemel bir kıyamet senaryosunda uzaya kaçmayı da değerlendirdi. İnsanlar bir uzay aracına binip kaçacak olursa uzayda hayatta kalmak için gereken asgari insan sayısı nedir? Strasbourg Üniversitesinden astrofizikçi Frédéric Marin uzay antropolojisi çalışıyor. Takım, bu soruları yanıtladı.

SpaceX uzay şirketi Mars’ta koloni ayarlamak için çalışıyor.

Marin’in araştırması, yalnızca 98 karakter bir mürettebatın tatmin edici olacağını ileri sürdü. Güneş’e en yakın yıldız Proxima Centauri’nin yörüngesindeki potansiyel yaşanabilir gezegen Proxima Centauri b kaçış için ideal namzet. Mürettebat, 6,300 yıllık bir yolculuğa çıkacak.

“Proxima Centauri b ekibi, rastgele bir grup olmamalı” diyor araştırmacılar. Takım, mürettebata genlerini aktarmaya hazır, birbirine tanıdık olmayan 49 çiftten oluşmalı. Nüfus, sadece açıklanmış koşullar aşağıda genetik olarak çeşitli ve sağlıklı kalacaktır.

Marin ve ekibi, 500 şahsiyet daha büyük bir ekibin daha başarılı olacağını belirtti. Çünkü, genetik çeşitliliği muhafaza etme ihtimali daha yüksek.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/kiyamet-senaryosu-kac-kisi-turumuzu-kurtaracak
Yorumlar