Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı blok zinciri teknolojisi ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

“Blok zinciri teknolojisi, 12 sene önce Bitcoin ile hayatımıza girdi. Bitcoin’in liderliğini devam ettirdiği 7-8 yıl baştan başa ilk kez fintech alanında birtakım yeni kripto paralar ile tanıştık. Blok zincir konseptinin yalnızca finansal veya kripto para alanında yok birçok alanda etkili olacağını görmeye başladık.

Hukukun en esas kavramlarından biri olan ‘kontrat’ kavramını yeniden gözlemleme ve tanımlama gereği oldu. Blok zinciri teknolojisi daha çok kripto paralar ile gündeme geliyor fakat etki gücü bunun fazla ötesinde. Her şeyden önemlisi iş yapış modellerimizi yeniden düşünmemizi ve şekillendirmemizi gerektiriyor.”

Blockchain Türkiye Platformu Imal, Lojistik ve Taşımacılık Çalışma Grubu’nun çalışmalarını anlatan Murat Alsan ise milletlerarası ticaretin ihtilal niteliğinde bir teknolojik dönüşümün eşiğinde olduğunu söyledi. Keza şunları kaydetti:

• Dünya üstünde 45 ülke blok zincir gelişmelerini ayrıca meslek dünyası ayrıca teknoloji tarafında çalışıyor. Dünya Ticaret Örgütü, OECD, Dünya Gümrük Örgütü de bu çalışmaları yapıyor ama Avrupa Birliği çok ileri seviyede.

Teknolojik devrim

• Türkiye’de de bu konuda farkındalık yaratmalıyız çünkü teknolojik bir köklü değişiklik geliyor. Sürdürülebilir ticaret için buna ihtiyacımız var. KOBİ’lerin blok zinciri alanına kesinlikle dahil edilmesi gerekiyor.
• Örneğin Türkiye ile İtalya’ya baktığımızda nüfus olarak yakınız. Biz 80 milyon, İtalya 60 milyon. İhracatçı sayısına baktığımızda Türkiye’de 83 bin, İtalya’da ise 193 bin. Toplam ihracata baktığımızda Türkiye 169 milyar dolar, İtalya ise 500 milyar doların üzerinde.
• İhracat yapan KOBİ sayısını artırırsak dış ticaret verilerimizde çıkış olacağını düşünüyoruz. Dış ticaret ne değin hızlanırsa, ucuzlarsa, kredi kaynaklarına ulaşmak ne kadar kolaylaşırsa KOBİ’ler işin içine böylece girecek.
• Blok zinciri çevre açısından da devrim yaratabilir. Özellikle gümrüklerde uzun bekleyen araçlar önemli hava kirliliği yaratıyor.
• diğer taraftan 16 trilyon Euro’luk dış ticaret sektörünün içinde ihracatçılar, lojistikçiler, sigorta şirketleri, gümrük idareleri var. Fazla taraflı, çok hukuklu işlem olmasından ötürü kendi içinde zorlukları çok.

Sigorta maliyetlerini düşürüyor

• Sıradan bir dış ticaret işleminde 36 orijinal, 240 da kopya dokümanın aktığı düşünülüyor. Hataya, suiistimale fazla açık bir alan. Bu yüzden blok zinciri dış ticaret için en uygun teknoloji. Fazla paydaşlı işlemler için biçilmiş kaftan.
• Gümrüklerde hâlâ yoğun bir şekilde kağıt kullanılıyor. Olabildiğince dijitalleşmiş bir gümrükte bile aracın sıradan geçiş süreci sekiz saat iken blok zinciri teknolojisiyle bu zaman 30 saniyeye kadar inebiliyor.
• Blok zincir ile sigorta şirketleri de fazla daha net bir şekilde tehlike analizi, değerlendirmesi yapabiliyor. Tehlike analizi güzel yapıldığında da sigorta primleri düşüyor. Blok zincirin bu maliyetleri yüzde 60’a değin düşürme potansiyeli var.
• Ticaret odaları kadar bahşedilen menşei sigortasında da taklit ürünlerin önlenmesi konusunda çok manâlı bir etkisi var blok zincirin. Bu sertifikalar Avrupalı markaların derdine çok ciddi hap olacak. Yiyecek sektöründe Walmart geleneksel yöntemle 6 günde saptama ettiği menşei, blok zinciriyle 2.2 saniyede tespit edebiliyor.
• Hudut ötesi ödeme sistemlerindeki zorluklar blok zinciri ile maliyetleri yüzde 40-80 oranında azaltabiliyor. İşlemlerin tamamlanması iki-üç gün yerine üç-altı saniyeye iniyor.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/blockchain-turkiye-platformu-aciklama
Yorumlar