Koronavirüs dediğimizde aklımıza gelen birincil organlardan biri de akciğer. Çünkü COVID-19 etkeni Sars-Cov-2 çare edilemezse hastanın ölümüne yol açıyor. Bilim insanları, Sars-Cov-2’nin bu organlarımızı nasıl istila ettiğini yeni bir çalışmada gösterdi.

Akciğerlerde yer alan kıl sanki silyalar bir orman görünümüne sahip. Yeni çalışmada araştırmacılar virüsün silyaları nasıl ve neden maksat aldığını keşfetti. Sars-Cov-2 virüsü işte bu solunum yollarımızı kaplayan silyaları istila ediyor. Böylece akciğerlerin derinliklerine yerleşmesini engelleyen önemli bir bariyeri yok etmiş oluyor.

Koronavirüsü pandemiye çeviren mutasyonu açıkladılar

Çarpıcı belirti: Koronavirüs akciğer silyalarına saldırıyor

Normalde bu silyalar mukusu hava yolundan boğaza içten itmek için senkronize dalgalar halinde hareket eder. Yani koronavirüs gibi viral istilacıları akciğerin derinlerine ulaşmasını engeller. Fakat koronavirüs bu sistemi daha alçak üst ediyor.

Akciğer silyaları

Nature Communications‘daki çalışmaya göre, solunum yolu hücrelerine bulaştığında virüs silya sistemini resmi olarak biçiyor. böylece saç yarı yapılar olmadan hücreler mukus hareketini durduruyor. Nihayetinde koronavirüs, akciğerleri istila edeceği yolu açmış oluyor. Bir diğer ifadeyle bu yapıları yok etmek, mukusun istilacıları boğaza doğru hareket ettirmesini engelliyor.

Çalışmayı Pasteur Enstitüsünden viral immünolog Lisa Chakrabarti ve ekip arkadaşları yürüttü. Chakrabarti, bu silyaların eksikliğinin virüsün akciğerleri işgal etmesine neden olabileceğini söyledi. bununla birlikte, ciddi COVID-19’a niçin olmasına yardımcı olduğunu da ekledi.

Covid-19 akciğerlere nasıl saldırıyor?

Koronavirüs akciğer hücrelerini işte bu şekilde istila ediyor. Aynı şekilde vücudun ayrı bölgelerini nasıl işgal ettiğini bilmek epeyce manâlı. Çünkü araştırmacıların virüsü engelleme yollarını bulmasına muavin olacaktır. Örneğin, Pasteur Enstitüsü ekibi, silyaları taklit eden laboratuvarda yetiştirilen insan hücrelerini koronavirüs ile enfekte etti. Analizler, dinç hücrelerde yer alan uzun silyaların yerine enfekte olmuş hücrelerin yüzeyinde kısa silyaların olduğunu gösterdi.

Takım, mukus hareketini değer biçmek için enfekte hücrelerin yüzeyine mikroskobik boncuklar ekledi. Bu boncuklar ise dingin kaldı. Bu, hücrelerin mukusu solunum yolundan boğaza ‘dışarı atmak üzere’ itmediğini gösteriyor. Chakrabarti, öteki virüslerin ve bakterilerin vücudun tanıdık olmayan istilacıları yetişmek ve hariç tutmak için mukus kullanım yeteneğine de hasar verebileceğini belirtti.

Koronavirüs gibi bazı patojenler silyalara hasar verir oysa hücrelerini bozmadan bırakır. Grip gibi öteki patojenler ise hücreleri bazen öldürüyor. Tipik olarak soğuk algınlığına neden olan solunum sinsityal virüsü ise her ikisini de yapabilir; yetişkinlerde silyaları yok eder; çocuklarda ise hücreleri öldürebilir.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/koronavirus-akciger-saldirma-yontemi