Instagram yöneticisi Adam Mosseri, son zamanlarda sosyal medya hesaplarında, deneme edilen yeni özellikler ya da Instagram'ın neden iPad uygulaması yayınlamayacağı gibi konularda açıklamalar yaptı. Mosseri, bu tutumunu bir adım ileri taşıyarak dün Instagram hesabında soru çıkartmaları üzerinden bir soru-yanıt yayını gerçekleştirdi. Mosseri, bu yayında Instagram'a kronolojik akışı geri getireceklerini açıkladı. 

Adam Mosseri's Q&A part 1 pic.twitter.com/sixBZLawGw

— Mitchell (@strawberrywell) December 11, 2021

Kronolojik akıntı nedir? 

Kronolojik sızıntı, adından da anlaşılabileceği üzere, Instagram'da paylaşılan gönderileri, paylaşım zamanına kadar sıralıyor. Hatırlarsanız Instagram, 2016 yılına kadar paylaşımları, paylaşıldıkları zamana göre kullanıcılara göstermekteydi.

Instagram akışı şimdi nasıl çalışıyor? 

2016 yılında ise şirket, bir algoritma tarafından belirlenen içeriklerin akışta gösterildiği bir yapıyı benimsedi. Bu sayede şirket, akışta şahısların beğenilerini ve hareketlerini dikkate alarak seçtiği içerikleri kullanıcılara gösteriyor. bununla beraber daha etkileşim alana gönderiler de daha artı kullanıcıya erişmiş oluyor. 2017 yılında önerilen içerikler özelliğini yayına bölge Instagram, kişiselleştirilmiş akıntı vizyonunu daha da ileri taşıdı. 

Instagram'ın şu anki akışı, bir suni akıl algoritmasından faydalanıyor. Kullanıcıların geçmiş hareketlerini dikkate bölge algoritma, onlara kişiselleştirilmiş bir akış deneyimi sunmaya odaklanıyor. 

Kronolojik akıntı niçin geri dönüyor? 

Geçen aylarda muhbir Frances Haugen, Facebook'un Instagram'ın genç kızlar için toksik bir tesir yarattığını bildiğini, buna karşın Instagram Kids uygulamasını geliştirmeye devam ettiğini öne sürdü. Facebook bu iddiaları kesin bir dille reddederken, 13 yaş altı çocuklar için hayata geçireceği Instagram Kids uygulamasını durdurdu. Kısa bir süre içinde iddialar senatoya yansıdı. Senato, ekim ayında benzer gün içinde keza Frances Haugen'e ayrıca de Mark Zuckerberg'e sorular yöneltti. Zuckerberg, ayrıca benzer gün Haugen'e karşı sessizliğini bozdu ve konuya dair bir açıklama yayınladı. 

Geçen hafta  gerçekleşen Senato soruşturmasında ise Adam Mosseri konuştu. Mosseri, konuşmasında teknoloji endüstrisi için vekil bir kuruluş fikrini ortaya attı. Bu temsilci kuruluşun, çocukların verilerilerinin nasıl muamele göreceğine ve çocukları güvende tutacak ebeveyn kontrollerine dair misal uygulamalara karar vermesini öneri etti. Laf konusu kuruluş, ebeveynlerden, yasa koyuculardan ve STKlardan geri bildirim toplayarak evrensel standartlar ortaya koyacak. 

Fakat Senato bu teklife kararsızlık ile yaklaştı. Senato komitesinin beklentisi, ilk olarak Instagram'da yapılabilecek yenilikleri kapsamaktaydı. Bu bağlamda söz konusu teklifin yanı sıra Mosseri, Instagram'ın, kullanıcılara içerikleri kronolojik sırayla gösteren bir sızıntı versiyonu üzerinde çalıştığını açıkladı. 

Instagram'ın akışı nasıl değişecek? 

Mosserri'nin soru çıkartmalarına verdiği cevaplara göre, şirket iki bambaşka akıntı versiyonu üzerinde çalışıyor. Bu özelliklerin ise gelecek sene yayına alınması planlanıyor. Kronolojik akışlardan ilkinin favroi hesaplarınızı seçmenizi sağladığını bildiren Moserri, ardından bu hesaplardan gelen içeriklerin akışta kronolojik sıra ile gösterileceğini açıklıyor. 

Gelecek yıla haftalar kalmışken, şirketin bu yeni sıralamayı, kısa sürede yayına almayı planladığını belirtelim. Hatta Mosseri, gözde hesapların seçildiği versiyonu test etmeye başladıklarını dile getiriyor. Ardından ise tamamen kronolojik olan akış versiyonu yayına alınacak. 

bu vesileyle şirketin senelerdir kullanmakta olduğu algoritmik sıralamadan vazgeçmeyeceğini eklemekte fayda var. Instagram, tıpkı Twitter'da gördüğümüz gibi, bir sızıntı seçeneği sunmayı planlıyor. gerçi algoritmaya göre hareket eden hesapların, daha az görüntüleme ve etkileşimle karşılaşması olası. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/12/13/kronolojik-akis-instagram-a-neden-geri-geliyor-kullanicilar-bu-yenilikten-nasil-etkilenecek