Perakendeciler için etkileşim yaratmak, potansiyel müşterilere erişmek ve benzer müşterilere ayrı ürünler satmak için kullanıcı davranışlarını hakiki zamanlı olarak tahmin olabilmek oldukça kayda değer. Bu noktada suni zekâ ve cihaz öğrenimi gibi yollarla kullanıcı hareketlerini belirlemek namına kritik bir role sahip. Çünkü insan beyninin karar verebilme gücü bir yere dek yeterli kalıyor veya fazla uzun alıştırma sonucu bir anlamsal bütünlük yakalanabiliyor.

2020 yılında iki kız kardeş Gonca Gülser ve Gülşah Gülser tarafından kurulan Quin AI, kulanıcıların davranışlarını gerçek zamanlı tahmin ediyor. Kurucu ortaklardan aynı zamanda akademisyen olan Gonca Gülser, şirketin kuruluş sürecini şöyle anlatıyor: 

 "Kurumsal hayatta kesintisiz benzer şeyleri yapıp sonuçların değişmesini beklemek ne değin mecburi da olsa içinde bulunduğum süreçte beni daha pozitif hayal kurmaya itti. Bu düş ise ayrıca akademide yer aldığım ayrıca de iş hayatında rasyonelize edebildiğim büyük data temellerindeki veri ve tecrübelerimi Click Stream (reel zamanlı) veri konusu üzerine yoğunlaşmamı sağladı. aynı zamanda Machine Learning ve AI'ın insan davranışlarını, motivasyonel yaklaşımlarını anlamlandırması konusu ise özel alaka alanım. Boğaziçi Üniversitesi'nde ders veriyorum. Dolayısıyla akademik olarak elde ettiğimiz bilimsel verileri reel hayatta daha uygulanabilir modeller üstüne çalışmak beni hep bambaşka heyecanlara sürükledi."

Soldan sağa: Gonca Gülser-Gülşah Gülser

Quin AI, 15 bin üzerinden veriyi 70 ms saniye içinde anlamlandırabiliyor. Şirketin alametifarikası bütün da bu noktada ortaya çıkıyor. Karmaşık veriler, yapay akıl teknolojisi bir uçtan bir uca basitleştiriliyor. Quin; Koçtas, Vivense ve Under Armour gibi alanında önde gelen markalarla çalışıyor. İngiltere'de ise Brand Alley, Castore, Thrift+ gibi şirketler ile deneme süreci devam ediyor. Şirketin geliştirdiği teknoloji; artan data mahramiyeti, etik konuların tartı kazanması ve üçüncü taraf çerezlerin kalkmasıyla kayda değer bir alana konumlanıyor.

Bugüne dek öğrenilen genel prensipte geçmiş datayı toplamanın çok kayda değer olduğunu söyleyen Gonca Gülser, şirketin niçin ve nasıl kurulduğunu şöyle anlatıyor:

"Halbuki insanı anlamak geçmişteki var olan durağan durumları inceleyerek bir sonuca varmak bizi sadece belirlenmiş bir noktaya kadar götürecektir. Dolayısıyla bunun devamı gelmeyecektir. İnsanı anlamaya çalışırken çevresel faktörler, duygusal değişkenlikler tüm akışkanlığı değiştirecektir. Yani bütün düşünceleri birbirini izleyen şekilde lineer düşünürken, lineer dışına meydana çıkan bir veri var gerçeğinde. Bu istikrarsızlık yaşandığında ise seni eski ardarda davranışlarınla tanıyorduk hala lineer bilgilerdeki veriye tarafından sana davranacağız dediğimizde başarılı sonuçlar yerini maalesef başarısız sonuçlara bırakıyor. Lineer dışı ilerlemeyi devam ettirmek istiyorsak geçmiş veriyi optimize etmekten ziyade tahminleme mekanizmasını yükseltmek gerekiyor.

Bunu duyunca birincil ilk önce şaşıracaksınız fakat biraz düşündüğünüzde insan zihni zaten daha fazla optimize etmeyi maliyetli buluyor. Davranışını da bu çerçevede gerçekleştiriyor. Dolayısıyla var olan datayı  bu çerçevede oynatmaya başlıyorsun. Her kişinin kendine ait sadece o an'a özel bir patikası oluşuyor ve insan kendi yolunu kendi belirliyor. Gerçek zamanlı verinin akademik prensiplere dayandırılarak ortaya konması beni, anlattığım böylece fazla heyecanlandırıyor. dahası bulunduğumuz sektörde herkes reel zamanlı veriyi kullanım ve anlamlandırma konusunu hep konuşuyor fakat bugüne kadar yapabilen olmadı maalesef. Tüm bunlar kafamda uçuşurken bunu ben niçin yapmıyorum dedim ve Quin doğdu."

Şirketi "ethical by design" konseptiyle çerçevelediler

Gonca Gülser, gerçek zamanlı data suna teknolojisi doğruca perakendecilerin, olan çerezlere gereklilik duymadan, alıcı eylemlerini anlayışlı olmak için yeni araçlara sahip olacağın ifade ediyor. Bilhassa girişimi kurarken bu konuda oldukça alıngan parametrelere sahip olmaya itina gösterdiklerini ve bütün yaklaşımı "ethical by design" konseptiyle çerçevelediklerini anlatıyor. 

Jurnal hayatta kullanılan yeni teknolojilerin çokluğu göz önüne alındığında, şirketler ve kuruluşlar, hakkında her türlü veriyi topluyor. Quin AI, sahip olduğu datanın hiçbir verisinin geçmişle ilişkilendirilmeden bayan, erkek, din, dil, ırk gibi konuları ele almadan; insanın o andaki davranışına odaklanarak datanın yaratabileceği hiçbir ayrımcılığı data biçimlendirmeye sokmuyor. Bu konuda ahlak veri kültürü şirket için en manâlı içsel konu. Quin ethical by design datanın toplanmasından işlenmesine ve sonucuna varıncaya değin herhangi bir ayrımcılığa ötekileştirilmesini engelliyor.   

Yeni yatırım turu içindeler

Şirket, geçen Mayıs ayında yatırım turunu tamamladı. İngiliz yatırım grubu SFC'nin önderliğinde, Almanya'dan NCA, Logo VC ve StartersHub tura katıldı. Aldığı 580 bin pound yatırımı ürünü , ekip kurmak ve İngiltere pazarını sınamak için kullanıyor. Şu an yeni yatırım turunda olduklarını söyleyen Gonca Gülser, "Ürünümüzü daha da ve de maksat müşterileri belirleyip mahsul pazar uyumunu atamak icin kullanacağız" diyor.

Quin'in inovasyon merkezi Londra'da yer alıyor. Gülşah Gülser, İngiltere, teknoloji ve AI girişimlerinin getirdiği idareli değer ile yeni nesil çözümlerin en etkin olarak yer aldığı ülkelerden biri olduğunu söylüyor. Şirket, özellikle gelişmiş ülkelerdeki teknolojiyi fazla yakından peşine düşüp takip ediyor. İngiltere pazarında domine edici gücü ele almayı istiyor. Bu konuda ciddi bir çalışma hali hazırda devam ediyor. Gülşah Gülser şirketin hedefini şöyle anlatıyor:

"Ana amacımız global ölçekte No Code AI teknolojisi edinmek. Ethical by design kavramlarını benimseyen yenilikçi, herkesin düşünmediği hatta bildikleri doğruların akışını değiştirecek lider ve takip edilen teknoloji firması olarak yola sürdürmek istiyoruz. Bu konuda da keza kendimize ayrıca de takım arkadaşlarımıza şahane güveniyoruz. Biz bütün bu süreci defalarca birlikte düş ederek yola devam ediyoruz. Bu hayalin de iki taraflı bir şekilde biçimlenmesi bizi çok daha dinç kılıyor. Quin'in inovasyon merkezi Londra'da yer alıyor. Quin'in İngiltere'deki Direktörü Daniel Rawles ile birlikte inovasyonu yaptığımız her işin kalbine koyarak hem Londra pazarında hem de Türkiye pazarında büyümesini sağlıyoruz."

Gülşah Gülser, "Quin AI, temelde bir karşı taraf yaklaşımıyla değil, büyük bilgi datasını ve maliyetlerini yönetmek isteyen online retail dünyasında bir veri işleyicisi olarak yer alıyor. Dolayısıyla rakiplerimiz olarak gözüken veya onsite marketing'in aksiyonlarını konumlayan bütün firmalarında datasına müdahil olup içten zamanda içten aksiyonu kişiye indirgeyerek yapabiliyoruz. Rakipten daha fazla, kapsayıcı ve toparlayıcı bir yanımız var" diyor.

Quin AI, reel zamanlı olarak işlediği veriye tarafından fiyatlandırma yapıyor. Özellikle bulut teknoloji sistemlerinin varlığı ve kolay ulaşılabilir olması teknoloji merkezli firmaların maliyetlerini optimize etmek için üstünlük yaratıyor. Bu da girişimin müşterilerinin daha ulaşılabilir fiyatlara reformcu teknoloji elde etmelerini sağlıyor.

İki girişimci de uzun yıllar hem teknoloji ayrıca de akademik alanda yaptığı çalışmalarla uyarı çekiyor. Girişimi kurarken keza Türkiye de hem de dünyada birçok büyük fonlar ile görüşme fırsatı bulduklarını anlatan Gonca Gülser, "Kadınların kozmetik, moda gibi sektörler daha fazla sözde uygunmuş gibi bir sezgi var. Anlayacağınız ön hak koskocoman bu konuda. Hele ki teknolojide bu iş daha da zorlama oluyor. Tanrı vergisi bir yetenek yok bu. Çok alıştırma ve akademik bir altyapıya dayandırdığımız bir konu. Bayan, teknoloji ve AI evet bu üçlüyü dünyadaki fonlara anlatma çabamız maalesef birazcık zorunlu idi. Fakat Quin AI özelinde ise azınlık kadın teknoloji girişimi olmamız tutkulu bir şekilde nish alanlarda teknoloji ve inovasyon üretebiliyor olmamız İngiltere hükümetinin yatırımlara erişimden, UCL gibi üniversitelerle iş birliği ile hibe desteklerine ve  Orrick gibi inovasyonu merkezine koymuş hukuk şirketi ile çalışabilmemizin önünü açtı. Bu güçte oradaki varlığımızı sürdürebilmemiz için manâlı desteklerden biri oldu" dedi.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/03/27/kullanicilarin-davranislarini-gercek-zamanli-tahmin-eden-girisim-quin-ai/