Bulunduğu coğrafya sebebiyle, kültürel miras konusunda en zengin ülkelerden olan Türkiye, bu mirası geleceğe, yeni nesil teknolojiyle teslim etmek için elini taşın altına koydu. Atılan dijital adımlar binlerce yıllık emanetlerin korunmasını sağlarken, teknoloji dünyasının önemli aktörleri eserleri koruyacak dijital sistemlerin, müzelere yönelik ilgiyi de artıracağı görüşünde…

Teknoloji sektöründeki deneyimlerini kütüphane, arşiv ve müzeler için geliştirdikleri yeni sistemlere aktararak önemli projeleri hayata geçiren ANKAREF’in CEO’su Erhan Binici, Müzeler Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, müzelerin gelişen teknolojiye uyum sağlayan güvenlik ve sergileme yöntemleri ile varlığını koruyacağına dikkati çekti. 

Gelecekte IoT sistemlerinin her alanda yaygınlaşacak olmasının en önemli faydalarından birinin kültürel mirasımızı koruma ve sergileme yöntemlerinin geliştirilmesi yönünde olacağının altını çizen Binici, “TÜİK’in açıkladığı son rakamlara göre 2014 yılında müzelerimizi 29 milyon 799 bin kişi ziyaret etmiş. Bu sayı geçmişe göre artmış durumda. Fakat kültürel mirasımız dikkate alındığında daha fazla potansiyele sahip olduğumuz görülecektir. Teknolojiyle uyumlu sergileme yöntemlerini IoT sistemleriyle entegre etmeli, aynı zamanda bu çok önemli eserlerin hak ettiği korumayı sağlamalıyız. Son yıllarda hem kamu hem de özel sektörün kültürel eserler ve müzelerin korunmasına dair ciddi çalışmalar yaptığını gözlemliyoruz.  Bu hem turizm hem de teknoloji sektörü açısından çok yönlü bir kalkınma sağlar” dedi.
 
-“Kültürel Mirası Nesilden Nesle Aktarmada Sıfır Hata”
 
Teknolojiyle uyumlu sergilemeler kadar, yeni nesil akıllı depolama sistemlerinin, sensör izleme, hassas iklimlendirme, yangın önleme ve söndürme gibi çözümlerin Türkiye genelindeki tüm müzelerde yaygınlaştırılması gerektiği ifade eden Binici, şunları söyledi:
“Sadece sahip olduğumuz eserlerle övünmek yerine onları koruyup geleceğe aktarmak konusunda da üzerimize düşeni yapmalıyız. Bu konuda müzelerdeki eksiklerin giderilmesi eserlerin korunması açısından oldukça önemli.  ANKAREF olarak geliştirdiğimiz sistemler kültürel mirasımızın korunmasına oldukça yardımcı. Uygun sıcaklık ve nem koşullarında depolama, yangın riskinden kültürel mirasımızın korunması için yanmaz dolaplar, içeriye herhangi bir madde püskürtülmeden yangın söndürme sistemleri, sensörler ile sıcaklık, nem, su baskını, deprem ve güvenlik izleme sistemleri gibi kültürel mirasımızın korunması için hayati önem taşıyan çözümleri hayata geçirdik. Türkiye’nin tamamında bu tür yeni nesil sistemlerin kullanılabilmesi adına çalışmalarımız devam ediyor.”