Challenger Insider göre hazırlanan başlıklı Küresel Dijital Bankacılık Yatırım Raporu açıklandı. Dijital bankacılık yatırımlarındaki trendlere odaklanan rapora kadar 2021'in ilk çeyreğinde, dijital bankalara yapılan toplam yatırım miktarı 3.7 milyar doları aştı. Dünya genelinde toplam 42 dijital banka yatırım aldı. İlk çeyrekte dünya genelinde sırasıyla en fazla ABD, İngiltere ve Meksika'da dijital banka yatırımları gerçekleşti. 

Raporda uyarı çeken en manâlı nokta, 2021 yılının birincil çeyreğinde kapatılan yatırımların nicelik olarak artması... Buna göre Mart 2021'de 19 dijital bankaya 2 milyar doların üstünde yatırım yapıldı. Rapora kadar bunun nedenini aşılama oranlarındaki artma ve pandemiye ilişkin atılan normalleşme adımlar...

Küresel Dijital Bankacılık Yatırım Raporu'na tarafından dijital bankacılıkta rekabetin en yüksek olduğu pazar, ABD... Buna tarafından Kuzey Amerika pazarındaki en manâlı haberler, İngiltere'de merkezli dijital bankalardan geldi. Revolut'un Kanada'dan ayrılma kararı aldığı ve ABD'de bir bankacılık lisansı için başvurduğu ve 50 eyaletin tamamında işletmelere hizmet vermek için çalışmaya başladığı belirtiliyor. Ayrıca raporda  Monzo'nun, FDIC üyesi Ohio merkezli Sutton Bank ile işbirliği yaptığı ve ABD pazarına açılacağını duyurduğunu anlatıyor. 

Bu çeyrekte Güney Amerika'daki en büyük yatırım ise Series G turnesinde 400 milyon dolar ile Nubank oldu. Nubank toplam yatırım tutarını 1,2 milyar dolara çıkarırken, Brezilya dijital bankacılık girişiminin değerlemesi 25 milyar dolara ulaştı. Nubank'ın 2019 değeri sadece 10 milyar dolardı. Nubank'ın acilen 34 milyondan pozitif kullanıcısı var. Bölgede uyarı çeken bir diğer ülke ise Meksika... Yatırım miktarları büyük olmasa da bambaşka girişimler, yatırım almaya başladı. Burada dijital bankalara muhalif 15'ten artı muhalif banka var. Yani rekabet çok yüksek seviyede.

Avrupa ise bu çeyrekte en büyük yatırım turuna şahit oldu. BNPL girişimi İsveç merkezli Klarna, 1 milyar dolarlık yatırım aldı. Değerini 31 milyar dolara çıkaran fintech girişimi, tıpkı İsveç'te olduğu gibi Almanya'da da tasarruf ve cari hesap hizmetleri sunmaya başladı. Kısacası, Klarna bir BNPL girişimi olarak başladığı yolda ABD'li rakibi Affirm'i takip edecek. Affirm kısa vakit önce halka arzını tamamladı ve bu çeyrekte banka kartı hizmetini sunmaya başladı. İngiltere merkezli Starling, D Serisi yatırımını alarak değerlemesini 1,9 milyar dolara yükseltti. Operasyonel karlılığa geçiş yapan Starling, İngiltere'deki kredi hacmini genişletmeyi ve peşinde Avrupa'daki ayrı ülkelere açılmayı planlıyor. 

Türkiye'de bu sene dijital bankacılık lisans çalışmaları tamamlanıyor

Asya pazarı, dijital bankacılık lisanslarının dağıtımında dünyaya liderlik ediyor. Bilhassa Güneydoğu Asya bu konuda başarılı oldu. Hong Kong'un sanal bankalarından biri olan WeLab, bu çeyrekte Asya'dan azami yatırım toplayan teşebbüs olmayı da başardı. Allianz'ın yatırım kolu Allianz X'in 75 milyon dolarlık C Serisi yatırım turunu kapattı. Rapora kadar Asya pazarı, yüksek nüfusu ile ciddi bir potansiyel getiriyor. Sayı ve miktar olarak bu çeyrekte görülmeyen adımın kısa vadede atılacağı varsayım ediliyor. Türkiye'de ise bu yıl dijital bankacılık lisans çalışmalarını bu sene tamamlanacak. Rapordan meydana çıkan öngörüye kadar yakın gelecekte Türkiye'de dijital egemen bankalar görülebilir.

Dijital bankalara 2021 yılının ilk çeyreğinde maksimum yatırım sırasıyla ABD, İngiltere ve Meksika'da yapıldı. İlk çeyrekte ABD'den 12 dijital banka, İngiltere'den 8 dijital banka ve Meksika'dan 3 banka yeni bir yatırım turu almayı başardı. Tedarik olarak ve en fazla yatırım 655 milyon dolar ile İngiltere'de gerçekleştirildi.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/04/08/kuresel-dijital-bankacilik-yatirim-raporu-nda-one-cikan-basliklar