Türkiye'nin en büyük gıda dışı perakende şirketi LC Waikiki, yalnızca kendi alanında değil, bütün perakende sektöründe tartışmasız olarak son 15 yılın en başarılı oyuncularından biri. Şirket bu başarıyı, erkek, bayan ve çocuk giyimine kundura ve konut tekstili gibi alanları da eklemesiyle yakaladı. 

Aynı ivmeyi e-ticaret platformunda da belirten şirket, bu bağlamda insanlar oylamasıyla Webrazzi Ödülleri zarfında Yılın E-ticareti En İyi Kullanan Markası kategorisinde birinci seçildi. LC Waikiki E-Ticaret Kategorisi Direktörü Efsun Janset Yılmaz, bu ödülü neden aldıklarını şöyle anlatıyor: "Bu ödülü almamızda müşteri odaklı gösterme açımızın en manâlı etken olduğunu düşünüyorum. Bir diğer kayda değer etken de sitemizdeki indirimleri ve kampanyaları hakiki fiyatlar üzerinden uygulamamız oldu. Bu yaklaşımımız ve uyguladığımız transparan satış politikamızın müşterilerimizde karşılık bulduğunu ve yaptığımız pazar araştırmalarında da manâlı bir data olarak karşımıza çıktığını söyleyebiliriz."

Pandemide e-ticaret sitesini ziyaret eden alışverişi de yaptı

E-ticaret kategorisinde şirket, 2020 yılını pandeminin etkisiyle beklentilerin üstünde tamamladı. Platform, 2019 yılına göre yaklaşık yüzde 140 büyüdü. Buna paralel olarak benzer çoğalma oranları sitenin trafik rakamlarında da görülüyor. Yılmaz, "En fazla artan metriklerimizden biri de değişim oranımız oldu. Pandemi öncesinde sitemizi ziyaret ederek önemli etkileşim sağlayan fakat alışverişini mağazalarımızdan tamamlayan çok sayıda müşterimiz, mağazaların kapanması ve alıştırma saatlerinin kısıtlanmasıyla alışverişini online kanallardan gerçekleştirdi. böylece 2020 yılını bir önceki yılın fazla üzerinde rakamlarla tamamladık" diyerek 2020'nin tablosunu ortaya koyuyor.

"En fazla zorlandığımız bölge lojistik ve teslimat süreçleri oldu"

Pandemi tüm sektörlerde olduğu gibi perakende sektörünü de ciddi şekilde etkilediğini gösteren Yılmaz, özellikle yaşanan geçici kapanmalar, alıştırma saatlerinin kısıtlanması ve sosyal mesafe kuralları gereği insanların topluluk ortamlardan uzaktan durmaları sebebiyle olumsuz etkileri offline mağazacılık tarafında daha pozitif hissettiklerinin altını çiziyor ve e-ticarete yönelik gelişen ilginin ise 2020 yılını olabilecek en iyi şekilde ve en düşük hasarla kapatmalarını sağladığını belirtiyor.

Pandeminin başında çalışanlarının sağlığını düşünerek, lcwaikiki.com'u yaklaşık 1 ay her tarafında satışa kapattı. İlerleyen dönemde tekrar bu yaklaşımla bakanlık kadar iletilen tüm prosedürleri uygulayarak operasyonlarına devam etti. derhal da süreci aynı hassasiyetle yürütüyor.

Efsun Janset Yılmaz, "En çok zorlandığımız alan lojistik ve teslimat süreçleri oldu" diyor. Bunun çalışanlarn ve müşterilerinin sağlığını ön planda tutarak aldıkları pandemi tedbirleri, e-ticaret lojistik operasyonlarında kapasite ve verimliliği düşüren manâlı etkenlerden biri olduğunu düşünüyor ve ekliyor: "Ayrıca kargo firmalarının gelişen talebi karşılayamaması nedeniyle ürünlerimizi müşterilerimize vaktinde ulaştırma konusunda zorluklar yaşadık."

LC Waikiki'nin 2021'deki en önemli hedeflerinden biri, pandemi etkisi ile e-ticaret ekosisteme dahil olan müşterileri bu sene de bu kanalda tutabilmek. Bunu sağlarken de en büyük önceliği alıcı memnuniyeti... Bunun için de bütün operasyonları satış odaklıdan ziyade tip odaklı olarak tasarlıyor. Yılmaz sözlerini "Bu noktadan hareketle, 2020 yılında “Mağazadan Anında Gelsin” ve “Hemencecik Gel Al” gibi omnichannel hizmetlerimizi devreye aldık. 2021 yılında bu uygulamalarımızı daha da geliştireceğiz" diye bitiriyor.  

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/01/21/lc-waikiki-nin-e-ticaret-platformu-yili-yuzde-140-buyumeyle-kapatti/