Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, Facebook çalışanlarına gönderdiği bir not ile eski Facebook çalışanı Frances Haugen'ın iddialarına aleyhinde şirketini savundu. Zuckerberg, Haugen'ın sosyal ağın toplum üzerindeki olumsuz etkisi üzerine yaptığı açıklamaların akla yatkın olmadığını ifade etti. 

Zuckerberg, çalışanlarına gönderdiği bu notu, daha ardından Facebook sayfasında da paylaştı. Hatırlarsanız, dün Facebook'un 6 saatlik kesintisinin perde arkasını sizlere aktarırken, Frances Haugen'ın iddialarına da yer vermiştik. 

Dün kongrede açıklama veren Frances Haugen, Instagram'ın gençler üzerine yaptığı etkinin ötesinde Facebook'un meslek modeli ve haber kaynağı algoritması ile ilgili açıklamalarda da bulundu. 

Haugen'ın dikkat çeken iddialarından biri de; Facebook reklamlarının etkileşim oranlarına dayandığı ve Facebook'un içerik hasar verici olsa dahi daha fazla etkileşim için bu içerikleri öne çıkardığı oldu. 

Zuckerberg paylaştığı notta bu iddiaya cevaben şu ifadeleri kullandı: 

Kâr için insanları kızdıran içeriği kasten yayınladığımız argümanı son derece makul olmayan. Reklamlardan para kazanıyoruz ve reklamcılar durmadan bize reklamlarını zararlı veya hiddet yaratan içeriğin yanına istemediklerini söylüyorlar. Ve insanları sinirlendiren ya da depresyona sokan ürünler üretmeye çalışan herhangi bir teknoloji şirketi tanımıyorum. Ahlak, meslek ve mahsul teşviklerinin hepsi ters yönü göze çarpan ediyor.

Zuckerberg şimdiye dek Frances Haugen'ın iddiaları aleyhinde sessizliğini korudu. Daha öncesinde The Wall Street Journal'a şirket içi dokümanları sızdıran Haugen, bu pazar gününe değin kimliğini kuytu tutmaktaydı. Ama ayrıca Haugen'ın bir video mülâkat ile kimliğinin açıklanması keza de iddiaların kongreye taşınması işleri değiştirdi. 

Haugen'ın konuştuğu kongre üyeleri, sonrasında Mark Zuckerberg ilebir röportaj gerçekleştirdi. Bu görüşmede Zuckerberg'ün ifadesi alındı. Bu gelişmeler, söz konusu sessizliğin uzun bir metin ile bozulmasında rol oynasa da; metinde bu ayrıntı bahsedilmiyor. Aynı şekilde Haugen'dan da ismi katiyen anılmıyor. 

Zuckerberg paylaşımında, Haugen'ın Facebook'un “Manalı Sosyal Etkileşimler” olarak adlandırdığı şeylere öncelik devretmek için yaptığı 2018 Haber Kaynağı değişikliğinin aslında daha nefret dolu ve bölücü içeriğin paylaşımını teşvik ettiği yönündeki iddiasına da değindi.

Zuckerberg, değişiklik sırasındaki açıklamalarını yineleyerek, bunun arkadaşlar ve aile arasında daha pozitif içerik paylaşımını desteklemek için yapıldığını dile getirdi. bununla beraber, Facebook'un bunun azalan etkileşime yol açacağını bildiğini söyledi ve ekledi: “Bu, insan yerine kâr etmeye odaklanan bir şirketin yapacağı bir şey mi?”

Basına yansıyan Instagram araştırması, şüphesiz bir şekilde halkın Facebook olan kızgınlığını artırdı. haftalardır şirketi zorlamakta olan Haugen'ın açıklamaları Zuckerberg'in de 13 Eylül'den bu yana 19 milyar dolar kaybetmesine yol açtı.

Bu konuda o kadar çok birey Instagram'ın etkilerinin egemen uzmanlar tarafından değerlendirilmesini istiyor. Zuckerberg de açıklamasında şirketin çalışmalar yapmaya devam edeceğini ve bu araştırmaları daha kamuya açık bir şekilde paylaşmaya çaba edeceğini açıkladı. 

bu vesileyle Zuckerberg, araştırmanın görmezden gelinmesi konusunu da sert bir dille reddediyor: 

İddiaların birçok hiçbir anlam ifade etmiyor. Araştırmayı görmezden gelmek isteseydik, niçin bu manâlı konuları en başta kavramak için endüstri lideri bir araştırma programı oluşturalım? Zararlı içerikle savaşmayı umursamasaydık, o süre neden bu işe kendini adamış diğer bütün şirketlerden, hatta bizden daha büyük olanlardan fazla daha pozitif insanı istihdam edelim? Sonuçlarımızı gizli tutmak isteseydik, şeffaflık ve yaptıklarımız hakkında raporlama için niçin endüstri lideri bir standart oluşturalım ama? Ve eğer sosyal ağ bazı insanların bahis ettiği gibi toplumu kutuplaştırmaktan sorumluysa, o süre neden dünya çapında sosyal medyanın yoğun kullanıldığı birçok ülkede düz kalırken ya da düşüşteyken ABD'de kutuplaşmanın arttığını görüyoruz?

Zuckerberg ayrıca, şirketlerin bu konularda kendi başına karar vermesini içten bulmadığını da dile getirdi. Kongre'nin yasal düzenlemeler çıkarması gerektiğini belirtti. 

Diğer sosyal konuları dengelemeye benzer şekilde, özel şirketlerin tüm kararları kendi başlarına almaları gerektiğine inanmıyorum. bu nedenle, birkaç yıldır güncellenmiş internet düzenlemelerini savunuyoruz. Kongrede daima ifade verdim ve onlardan bu düzenlemeleri güncellemelerini istedim. Seçimler, zararlı içerik, mahremiyet ve rekabetle ilgili olarak en önemli olduğunu düşündüğümüz düzenleme alanlarını özetleyen köşe yazıları yazdım.

Elimizden gelenin en iyisini yapmaya kararlıyız, oysa bir düzeyde sosyal eşitlikler arasındaki değiş tokuşları değerlendirmek için doğru organ demokratik olarak seçilmiş Kongremizdir.

Mesela, gençlerin internet hizmetlerini kullanabilmeleri için dürüst yaş nedir? İnternet servisleri insanların yaşlarını nasıl doğrulamalı? Ve şirketler, ebeveynlere faaliyetleri hakkında görünürlük sağlarken gençlerin mahremiyetini nasıl dengelemeli?

Görsel Kaynak Annie Spratt - Unsplash

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/10/06/mark-zuckerberg-muhbir-frances-haugen-in-iddialarina-cevap-verdi