Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla 1 Mayıs’ta Devlete Ait Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle, “kripto varlık hizmet platformları”, kabahat gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesine dair tedbirlerden sorumlu tutulmuştu.

Yayınlanan rehberde; kara para aklanması ve terörün finansmanının nasıl gerçekleştiğine dair kapsamlı bilgiler verildi. aynı zamanda kripto para platformlarının bu suçların önlenmesi için yerine getirmesi gereken yükümlülüklerden de bahsedildi.

Bunun üstünde kripto para platformlarının bundan böyle yeni yükümlülükleri var. Bu yükümlülükler; müşterinin tanınması, kararsız operasyon bildirimi, veri ve evrak verme biçiminde muhafaza ve ibraz zorunluluğu olacak. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen kripto para platformlarını ise sert yaptırımlar bekliyor.

Yayınlanan rehbere kadar; kripto para hizmet sağlayıcıları, borsada değişken işlem gerçekleşmesi durumunda olayın gerçekleştiği andan itibaren 10 gün içerisinde MASAK‘a bildirecek.

öte yandan belirsiz işlemlerde miktar farketmeksizin ve toplamı 75 bin lirayı aşan her işlemde kimlik tespiti yapılma zorunluluğu getirildi.

Yukarıda yer alan yükümlülükleri yerine getirmeyen kripto para platformlarına, 4 milyon liraya değin yönetimle ilgili para cezası uygulanacak. ”5549 sayılı Kanunun 14’üncü maddesine tarafından; “yükümlülerin kararsız operasyon bildiriminde bulunulduğunu, mecburiyet denetimi ile görevlendirilen denetim elemanları ve yargılama sırasında mahkemeler dışarıya hiç kimseye açıklayamayacakları” şeklindeki yükümlülüğün ihlali ile data ve doküman verme ve muhafaza ve ibraz yükümlülüklerinin ihlali halinde bir yıldan üç yıla dek hapis ve beşbin güne değin adli para cezasına hükmolunacak.”

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/masaktan-kripto-para-piyasasi-icin-rehber-geldi
Yorumlar