Merkez Bankası'nın 7 gün 24 saat para transferi sağlayan anlık ödeme sistemi FAST'ten (Fonların Hemen Olan ve Kesintisiz Transferi) daha önce bahsetmiştik. Yeni ödeme sistemi ile birlikte kullanıcılar, farklı bankalardaki hesapları arasındaki para transferlerini saniyeler içinde gerçekleştirebiliyor ve hesaplar arasındaki para transferleri 7 gün 24 saat yapılabiliyor. 

18 Aralık 2020 tarihinden itibaren pilot kullanım olarak hizmete sunulan FAST, bugün itibarıyla kullanıma açıldı. Merkez Bankası (TCMB), Fonların Hemen Olan ve Aralıksız Transferi (FAST) sisteminin başladığını duyurdu. Bugün uygulamaya konulan yeni tür 7/24 anlık perakende ödeme uygulaması olan FAST için pilot testler de tamamlandı.

Merkez Bankasının 7/24 hemen olan ödeme sistemi FAST (Fonların Hemen Olan ve Sürekli Transferi) kullanıma açıldı. FAST ile devreye alınan kolay adresleme baştan sona artık telefon numarası, kimlik numarası ve e-posta adresine de para transfer etmek olası: https://t.co/BE3CGKlyiY

— Merkez Bankası (@Merkez_Bankasi) January 8, 2021

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde geliştirilen yeni tür 7/24 hemen olan perakende ödeme uygulaması Fonların Hemen Olan ve Aralıksız Transferi (FAST) Sistemi, bankalarla sürdürülen pilot testlerin tamamlanmasının gerisinde, 8 Ocak 2021 (bugün) itibarıyla kullanıma açılmıştır.

İlk aşamada 50 TL limitli

FAST Sistemi ile birlikte, elektronik ödemelerin sisteme belirli Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN), telefon numarası ve e-posta adresi ile kolay ve pratik bir şekilde başlatılmasını sağlayan Basit Adresleme Sistemi de kullanıma sunuldu. FAST Sistemi, yaygın kullanımının yakından izlenmesi nedeniyle, ilk aşamada 50 TL limitli olarak başlatıldı. Bu sınır, kullanımın yaygınlığına göre aşamalı şekilde artırılarak 1000 TL'ye dek yükseltilecek.

FAST Sistemi'nde operasyon limitlerinin daha yüksek seviyelere çıkarılması bekleniyor ve karekodlu ödemeler ile ödeme isteme gibi katma kıymetli yeni özelliklerin de yakın vadede sisteme ekleneceğinin altı çiziliyor.

Kaynak: webrazzi.com