Bugün Saat 11.00'de gerçekleşen Blockchain Talks serimizin üçüncü canlı yayınında konu başlığımız "Merkeziyetsiz dünyada dijital kimlik: Data gizliliğini koruyarak Web'de kişiselleştirme mümkün mü?" oldu.

Konuşmacıları aralarında Paribu Ventures yöneticisi Utku Dördüncü ve FirstBatch kurucu ortağı ve CEO'su Kerim Kaya'nın yer aldığı serimizin üçüncü canlı yayını Webrazzi'nin içerikten sorumlu genel müdür yardımcısı Ahmet Buğra Ferah'ın moderatörlüğünde gerçekleşti. 

Yayının başında A. Buğra Ferah, Kerim Kaya'ya "FirstBatch'in hikayesini anlatır mısın, gerçekten fazla benzer bir alanda, uzun bir tecrüben var, bütün bunlar web3'te nasıl birleşti?  diye sordu. Kerim Kaya soruyu şöyle yanıtladı: 

2016'dan beri FirstBatch'te şu an kurucu ortağı olduğum Ömer Kaya ile birlikte çalışıyoruz. 2016'dan beri odaklandığımız tek bir ana konu var o da kullanıcının açık verisinin anlamlandırılması, kullanıcının data mahremiyetinin korunacak şekilde efektif çözümlerin sağlanması

Bununla ilgili Ömer ile ekipler, bambaşka projeler ve ürünler ölçekledik. Hem globalde ayrıca Türkiye'de 40 'tan artı Fortune 500 şirketine hizmet verdik. Kullanıcıların nüfus istatistikleri bilimi gibi data gizliliğini bozan verilerinin anonimliği sebebiyle anlaşılmasının zorlaştığı bu dünyada, alışılmışın dıştan yöntemlerle kullanıcıyı nasıl daha iyi ölçekleyebiliriz üstüne çalışmaya başladık.

Suni akıl dikeyinde 2 esas alan vardı. Biri doğal dil işleme, yani herhangi bir içerikle herhangi bir ürün ile kullanıcı arasındaki bağı kurma. İkinci taraf ise graph teknolojileri denilen, vektörizasyon teknolojileri denilen, kullanıcıların gerçekte birbiriyle ilişkilerini daha iyi anlayacağımız teknolojiler oldu. 

6 yıllık bu çalışmamız içerisinde de Ömer ile ilk ilk önce fiilen Web2.0 dikeyinde birlikte mahsul geliştirdik. Bu üründe de FirstBatch'i etkileyen bakış açısı şuydu; biz kullanıcıların etnik yapısı yaşı gibi verilerinin değerinin gitgide azaldığını düşünüyorduk. 

Bunun esas sebebi ise biraz önce bahsettiğim gibi anonimlik ve web3.0'ün getirdiği diğer trendlerle birlikte kullanıcılar artık anonim hesaplarla, anonim isimlerle, görsellerle sosyal ağlarda var olmaya başlıyordu. Bu sebeple kullanıcıları nasıl anlayabiliriz, nasıl şirketlere (enterprise) kullanıcılarla ilgili daha dinç veriler sağlayabiliriz üstüne çalışırken, burada da kullanıcıların gerçekten komüniteler ile kullanıcıların ayrı gruplarla ilişkiye girme biçimi ve hangi alaka alanlarına kadar bu komünitelerle bir araya geldiğinin, kullanıcılarla ilgili fazla pozitif şey söylediğini ve kullanıcın gerçekten ilk nitelikteki bilgi mahremiyeti, yani demografik verisi konusunda herhangi bir ihlale de gitmediğini gözlemledik. O zamandan beri bu bölge üstüne çalışmaya başladık diyebilirim.

Web2'deki hikayemiz daima kullanıcı gizliliği ve açık verinin efektif çözümüydü. Ondan daha sonra kademeli olarak FirstBatch'e evrilen bir öykü gelişti diyebilirim. 2019'dan beri de Ömer ile birlikte bunun blockchain tabanlı, merkeziyetsizlik tabanlı alt yapılarla nasıl sağlanabileceğini ve merkeziyetsiz bir teknoloji olarak sunulabileceği üstünde çalışıyoruz.  

A. Buğra Ferah, Utku Dördüncü'ye, global perspektifte ve Türkiye'de kripto piyasasında yaşanan son gelişmeleri sordu. Piyasada yaşananlar üstünde çok konuşulduğunu dile getiren Dördüncü, günün sonunda adli bir işlem olduğuna uyarı çekti. Dördüncü, "Sektörün bu nesil fena oyunculardan temizlenmesi çok kritik." dedi ve ekledi:

Fakat daha da önemli olan konu böyle dönemlerde uzun dönemli bir görüntü açısıyla blok zincir teknolojisine yatırım yapan, transparan yapıları olan oyuncuların ön plana çıkması. Çünkü yaşananlara en iyi karşılığı bu oyuncular verecek diye düşünüyorum.

Daha kimsenin gündeminde değilken, Paribu'nun varlık yerindelik denetimlerini (Proof of Reserve) 2022  başından beri devirli olarak yaptırdığını vurguladı. 

Paribu Ventures'un, piyasalardaki çalkantı olsa da yatırım yapmaya, girişimleri desteklemeye devam edeceğini açıkladı. Reel meslek modelleri olan yetenekli takımların yanında durarak, bu sektörde uzun vadeli değerli, sürdürülebilir markalar oluşturulmasını istediklerini belirtti ve ekledi: 

Artık bu sektörün inovasyonlarla değiştirdiği günlük tecrübelerle konuşulmaya başlanmasının zamanı geldi.  

 A. Buğra Ferah, Kerim Kaya'ya şu soruyu yöneltti:

 FirstBatch kişiselleştirme ile neyi amaçlıyor? Bir FirstBatch kullanıcısını standart bir web3 kullanıcısından ayıran şey ne olacak? 

Kişiselleştirmenin doğrusu hayatımızın büyük bir kısmını kapladığını ama bunun haberdar olmadığımızı dile getiren Kerim Kaya sözlerini şöyle devam ettirdi: 

Hepimiz sosyal medya kullanıyoruz ve bu yapıları kullanırken memnun olduklarımızda en fazla bizi etkileyen şey, iyi bir kullanıcı deneyimi sunulması. İyi bir kullanıcı deneyimi sunulması için de bizim fiilen iyi bir veri analizine ve bu bilgi analizi sonucunda iyi çıktılara sahip olmamız gerekiyor. 

Kaya, bu alanda çok ciddi bir probleme dikkat çekti:

Ben kullanıcı olarak bu platformlara çok önemli bir bilgi sağlıyorum, bunun karşı ise kimisinde iyi, kimisinde fena bir kişiselleştirme kazanıyorum ama onun haricen bana hiçbir faydası yok, aynı zamanda biz Reddit'teki, Twitter'daki Discord'daki, öbür kişiselleştirme biçimlerimizi kendimize ait  dijital bir kimlikte toplayamıyoruz.

Gerçekte FirstBatch genelde Web2.0'daki kişiselleştirme biçimlerini, tek bir dijital kimlik üstünde biriktirmek ve toplanan bu tek bir dijital kimliğin tüm bilgi gizliliğinin kullanıcıda olduğu, bütün fonksiyonelliklerinin ve idareli katkılarının kullanıcıda olduğu bir dijital kimlik projesi diyebiliriz. 

Buradaki yaklaşımın 3 temel problemden kaynaklandığını ve bu problemlerin Web3 ile çözümünü aktaran Kaya, problemleri ve çözümlerini şöyle sıraladı: 

şimdi platfromlara sağladığımız datanın 3. partilere nasıl verileceği ve kime verip vermeme hakkımızı yönetme biçimimiz bizim elimizde değil. 

Kaya bu noktada FirstBatch'in bu hakları tek bir dijital kimlikte toplayarak, kullanıcının bu hakları yönetebilmesini sağladığını açıklama etti. Peşinde ikinci problemi gündeme getirdi: 

Ben Twitter'daki kişiselleştirmemden çok memnunsam bunu YouTube a taşıyamıyorum. YouTube'dakini Reddit'e taşıyamıyorum veya aynı zamanda bunları da Web3.0'ın kendisine taşıyamıyorum. FirstBatch'i de aslında biz tek bir dijital kimlik vekişiselleştirme algoritması ile kullanıcının istediği gibi bir kişiselleştirmeye sahip olabilmesini binlerce öbür platformda sağlıyoruz.

Kaya üçüncü problemi ve çözümünü de şu ifadelerle aktardı:

Eminim bir çoğumuz Netflix kullanıyoruz ve Netflix'te izlediğimiz filmler konusunda fazla güzel bir deneyime sahip olabiliriz. Lakin ve ama Netflix hemen yalnızca Netflix datanızı kullanıyor. Pre-onboarding bilgi dediğimiz kullanıcıyla iligili diğer bir datayı maalesef web.20 'ın merkezi yapısı nedeniyle sahip olamıyor. FirstBatch ile biz fiilen yalnızca web3.0'ı yok Web2.0'da da merkeziyetsizleşmek isteyen kurumlara, bir fazla öbür platformdaki kullanıcı verisini taşınabilir hale getirmek istiyoruz. Bu sayede keza Web 3.0 ve Web 2.0 için bir çözüm oluyoruz.

Bu noktada Utku Dördüncü devreye girerek bir bugüne kadarki internet deneyiminin bir paradigma değişimine ihtiyacı olduğunu dile getirdi: 

Çünkü biz internetin "ücretsiz" sunduğu hizmetleri aslında bedava sandık. Ama aslında fazla önemli bir şekilde verimizin kendi kimliğimizin kullanıldığı, bunun üzerinden büyük ekonomilerin yaratıldığı bir sistemin parçası olduğunu ayrım etmemiz ve artık verimizin de bir değeri olduğunu, verimizin kendimize ait olduğunu ve bununla her yere gidebileceğimizi, bunun üstüne bir ekonomik model oluşturuluyorsa bundan avantaj sağlayabileceğimizi  ve bunun blok zincir doğru, Web3 teknolojileri bir uçtan bir uca olacağını anlamamız ve anlatmamız gerekiyor.

Canlı yayının ilerleyen dakikalarında Utku Dördüncü, VC gözüyle web3'teki kullanıcı adaptasyonunu aktardı. Bu kapsamda a16z'nin analojilerine dikkat çeken dördüncü, Web3 teknolojileri özelinde hala yukarıya dürüst bir momentum laf konusu olduğunu ifade etti. 

Kerim Kaya ise Web2 ve Web3 arasındaki veri geçişlerindeki süreçleri detaylandırdı. FirstBatch'in yol haritasında da bahseden Kerim Kaya, 2023'ün 3. çeyreğinde ürünün görücüye çıkacağını açıkladı. Kaya hem girişimin Ethereum Denver'da partnerlerine deneyim sunacağını da sözlerine ekledi. 

Canlı yayının tamamına Webrazzi YouTube kanalı üzerinden erişebilirsiniz: 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/11/30/merkeziyetsiz-dunyada-dijital-kimlik-veri-gizliligini-koruyarak-web-de-kisisellestirme-mumkun-mu